DERSİM- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ RÖPORTAJ; HDP Dersim Belediye Eş Başkan Adayı Nurşat Yeşil Gazeteci Hamza ÖZKAN’ a Türkiye’deki mevcut yerel yönetim, eş başkanlık modeli ve başkanlığa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. HDP eş başkanlık uygulamasıyla sadece Türkiye’de değil, dünyada örnek olmuş partilerden biridir. Bu uygulamanın ne kadar önemli olduğunu, AKP’nin ablukalar döneminde bir genelge ile eş başkanlık uygulamamızı suç olarak ilan etmesinden de anlayabilirsiniz.” diye belirten Yeşil, “Bu nedenle her yapımızda ve bu yapılardaki her basamakta eş başkanlık sistemini uygulamaya geçirdik” dedi. Yeşil’in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle

Söyleşimize sizi daha yakından tanıyarak başlamak istiyoruz, hayata nasıl bakarsınız, neler sizin için olmazsa olmazdır, nelere değer verir neleri önemsersiniz?



Dersimliyim. Sağlık emekçisiyim. 26 yıl görev yaptıktan sonra 2016 yılında KHK ile ihraç edildim. Hayata hep mücadele penceresinden baktım. Göreve ilk başladığım yıldan beri sendika üyesiyim, aktivistlik ve yöneticilik yaptım. Ailem, dostlarım ve Dersim olmazsa olmazlarım. Yaşamı önemsiyorum. Bu nedenle de yaşama renk katan her şeyi, doğayı, canlıları, mücadeleyi önemsiyorum.

31 Mart 2019 Belediye Eş Başkan adayı oldunuz, bu adaylığın nedenleri nelerdir?

Yerel yönetimler direkt demokrasinin en önemli ayağı. Halk ile temas halinde ve birlikte çalışabileceğiniz bir alan. Topluma, çevreye dair projelerinizi aracısız bir şekilde hayata geçirebilirsiniz. Halk ile iç içe olmak, halkın sorunlarını, şehrin ihtiyaçlarını ilk ağızdan dinleyerek gerçekleştirmek yerel yönetimlerde daha kolay. Tüm bu nedenlerden dolayı belediye eş başkanlığı için aday oldum.

Partiniz ilk defa eş başkanlık modeliyle 2014’te seçime girdi, neden eş başkanlık modeli seçildi, bu modeli Dünyada uygulayan ülke ya da oluşumlar var mı, Türkiye’de partiniz dışında uygulayan partiler var mı, Partinizin yerel yönetim modeli ile Türkiye’deki diğer partilerin yerel yönetim modelleri arasındaki fark nedir?

Kadınlar dünyadaki birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de siyasal ve sosyal haklarından yeterince yararlanamıyorlar. Her ne kadar kanunlar ile belirli haklar verilmiş olsa bile uygulamada bunun olmayışı kadınları dezavantajlı gruplar arasına sokuyor. Bu nedenle partimiz HDP önce kadın kotası ardından eşit temsiliyet ve en son fermuar sistemi ile kadınların siyasette ve yönetimlerde daha fazla yer almasına olanak tanıdı.

Bildiğim kadarıyla Almanya’daki Yeşiller ve Sol partide Eş Başkanlık uygulanıyor. Türkiye de ESP ve SYKP de var.

Dersim’de sevilen sayılan bir eş başkan adayısınız, partinizin delegeleri sizi seçti kazanacağınıza inanıyor musunuz?

HDP tüm çalışmalarında, söz ve kararlarında kadın iradesini esas alır. Eş başkanlık sistemi ile demokrasinin en etkin modelini hayata geçirdi. Çok dilli, çok kültürlü belediyeciliği savunur. Tüm bu nedenlerden dolayı Türkiye’deki mevcut partilerin yerel yönetim modelleri arasında HDP belediyeleri demokratik belediyecilik açısından açık ara öndedir.

Dersim için projeleriniz nelerdir?

Öncelikle dürüst ve şeffaf belediyecilik anlayışımıza devam edeceğiz. Halka dokunan ve her daim halkın içinde olan bir belediyecilik yapacağız. Bizler yapacağımız çalışmaları proje değil öneri olarak görüyoruz. Hazırlayacağımız önerileri halka sunup onların da onayını aldıktan sonra hayata geçireceğiz. Doğaya saygılı, çevreyi koruyan, kadın özgürlükçü bir belediyecilik anlayışı ile hareket edeceğiz. Genç, yaşlı, kadın, engelli dostu bir belediye olacağız. Bu konuda özellikle önceki dönem belediyemiz tarafından yapılan fakat kayyumlar nedeniyle hayata geçirilemeyen projelerimiz var.

1-Dersim Kültür Merkezi: Kayyum öncesi projesi biten ve ihale aşamasına gelen kültür merkezi hayata geçirilecek. Bodrum katı otopark, 390 kişilik çok amaçlı konferans salonu, 100 kişilik cep sineması, Dersim hafıza müzesi, sanat galerisi, sanat atölyeleri, kafeterya ve restorandan oluşan k2-2-Cemevi projesi: Mevcut cem evinin içinde bulunduğu pozisyonu ve tartışma durumuyla halkın cem evi olmaktan çıkmıştır. Dersim Raye Haq inancına uygun ibadet etme cem; yapacağımız cem evinde gerçekleştirilecek.

3-Katı atık çöp, bertaraf ve geri dönüşüm tesisi yapılacak.

4-Kentte uygun bir alana yaşlı bakım merkezi yapılacak.

5-Siğenk’te yaptığımız ve şu anda ihaleye çıkarılarak özel girişimciye verilen çocuk kreşini tekrar belediyenin işletmesine alıp halkımızın hizmetine sunacağız. Ayrıca Gazik mahallesinde bir adet, Mogoltay, Yenimahalle, Alibaba ve Esentepeyi merkeze alacak şekilde bir adet çocuk kreşi daha yapacağız.

Başkanlık ve eş başkanlık arasındaki fak nedir, halk eş başkanlık modelini nasıl yorumluyor?

Eş başkanlık dezavantajlı bir grup olan kadınların, şehrin yönetilmesinde söz sahibi olmasını sağladığı için özellikle kadınlar tarafından çok destek görüyor. İnsanlarımız bu modele alıştılar. HDP’li olmayanlar bile benimsedi.

 

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde çatı partiniz HDP batı illerinde belediye kazanamamış, BDP ise doğu illerinde 106 belediye kazanmıştı. 31 Mart yerel seçimlerine tüm illerde çatı partiniz HDP ile gireceksiniz, nasıl bir seçim olacak sizce?

Partimiz HDP seçimlerde batıda AKP-MHP faşizmine karşı Demokrasi güçlerinin desteklenmesi, doğuda ise kayyum atanan belediyeleri yeniden almak ve üzerine yeni belediyeler katmak gibi bir strateji belirledi. Bu nedenle de bu seçimin en çok kazananının HDP olacağını düşünüyorum. Kayyum atanan belediyeleri almakla kalmayacak belediye sayısını da arttıracaktır.

Partinizde Kadın Çalışma Ve Dair Başkanlığı var, bu başkanlığın amacı nedir?

Kadına yönelik şiddetle mücadele etmek, kadın eğitim birimlerinin açılması,  kadınların belediyelerde karar süreçlerine etkin bir biçimde dâhil edilmesi, kadın bakış açısının bütün yerel politikalara yansıması için kadın çalışma ve daire başkanlığı ve müdürlüğü kuruldu.

Ötekilerin Gündemi olarak teşekkür ederiz…

 

 

 

 

 
Editör: Haber Merkezi