DİYARBAKIR -ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Parti binaları tam 226 gündür polis ablukası altında olan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, kentte OHAL uygulamalarının halen devam ettiğini söyledi.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride karşı 8 Kasım 2018’de başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi ardından HDP Diyarbakır il binası 20 Kasım 2018’den itibaren polis ablukasına alındı. Bağlar ilçesindeki parti binasının çevresine zırhlı araçlar ve TOMA’lar konumlandırıldı, binaya girip çıkanlar polis tarafından taciz edildi, partililer Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçirildi. Binanın giriş kapısının önüne park edilen, tepesinde kamera bulunan ve ortam dinleme özelliğine sahip olduğu ileri sürülen araç, binaya girip çıkanları görüntülüyor. Açlık grevleri sürecinde milletvekilleri, parti yöneticileri ve üyelerinin başlattığı açlık grevi nedeniyle HDP binasına farklı tarihlerde baskınlar düzenlendi.


5 BASKIN 77 GÖZALTI


HDP’ye 10 Aralık 2018’de yapılan ilk baskında, açlık grevindeki Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyesi 25 aktivist, 12 Aralık’taki ikinci baskında HDP yönetici ve üyesi 37 kişi, 3 Mart 2019’daki üçüncü baskında 5 kişi, 8 Mart’taki dördüncü baskında ise 7 kişi, 14 Mart’taki beşinci baskında da 3 kişi gözaltına alındı. Gözaltıların çoğu serbest bırakılırken, açlık grevlerine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınanlardan 4 kişi de tutuklandıktan bir ay sonra tahliye oldu.


Parti binasının kapısının sabah saatlerinde açılmasıyla mesaiye başlayan polisler, akşam saatlerinde binadaki yoğunluğa göre mesai saatlerini uzatıyor. Polislerin HDP binasından 20 Kasım’da başlattığı abluka, tam 226 gündür sürüyor.


‘DEĞİŞEN POLİTİKALARIN DEVAMIDIR’


Konuyu ilişkin konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, uygulamanın 7 Haziran 2015 seçimleri sonrası değişen hükümet politikasının devamı olduğunu ve uygulamayla partilerinin siyaset alanının daraltılmak istendiğini söyledi.


‘ABLUKAYI GÖRÜNÜR KILAN ZIRHLI ARAÇLARDIR’


9 Ekim 2018’de siyasetçiler ve gazetecilere yönelik operasyonları anımsatan Uyanık, “O günden bu yana ablukayı görünür kılan zırhlı araçlardır. İnsanları korkutmaya çalışma, krimalize etme ve suç mahalli süsü vermenin tek bir amacı var. HDP’nin çalışmalarını daraltmak, halktan koparmak, olabildiğince de pasifleştirmek. Yine bunlarla birlikte il binasına giriş çıkış yapanlara yönelik GBT uygulaması yapılıyor. GBT sorgulaması, il binasının köşesini döndüğünüzde her an başınıza gelebilecek bir durumdur” dedi.


‘OHAL DEVAM EDİYOR’


Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasının kaldırıldığını ancak uygulamaların bölgede ve kentte devam ettiğini dile getiren Uyanık, “Normalde kaldırılmış gibi görünse de Diyarbakır üzerinde daha da ağırlaştırılmış halini görmekteyiz” diye konuştu.


Uyanık, ablukanın üzerinden 226 gün geçmesine rağmen suç duyurusunda bulunmak için hazırlık yaptıklarını ifade etmesi dikkat çekti.


MA / Ruken Demir - Arjin Dilek Öncel
Editör: Haber Merkezi