DİYARBAKIR – HDP’nin Diyarbakır’dan ikinci kez milletvekili adayı olarak gösterdiği İmam Taşçıer’e göre, Kürt sorunu çözülmeden Türkiye’ye demokrasi gelmeyecek. Sorunun çözümü için ise, "Önce Kürtler bir araya gelmeli" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili olan İmam Taşçıer, 24 Haziran seçimlerinde partisi tarafından bir kez daha kentten aday olarak gösterildi. Siyaset ile 1976 yılında Devrimci Demokrat Kültür Derneği’ne (DDKD) gitmeye başlamasıyla tanışan Taşçıer, 12 Eylül darbesi sonrası haklarında açılan dava kapsamında Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın ile birlikte uzun yıllar yargılandı.

1993 yılına gelindiğinde faili meçhul bir saldırıya maruz kalan Taşçıer, bu saldırıda yanı başında vurularak öldürülen arkadaşları Hamit Pamuk ve İkram Han’ı kaybetti.

12 Eylül’de kapatılan DDKD’nin 2005 yılında yeniden kurulmasına öncülük eden Taşçıer, uzun süre Genel Başkanlık görevini yürüttü. Milletvekili adayı olarak gösterildiği 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinden itibaren siyasi çalışmalarına HDP’de devam eden Taşçıer, Kürt ulusal birliğinin sağlanması konusunda gösterdiği çaba ile bilinen bir isim.

24 Haziran seçimleri öncesi Taşçıer ile Kürt sorunu ve Kürt ulusal birliğinin önemi üzerinde konuştuk. “Kürt ulusal birliği benim hayalimdir” diyen Taşçıer, bunu sağlayamadıkları sürece Kürtler olarak başarıya ulaşmalarının mümkün olmadığı görüşünde.

Bunun en yakıcı örneklerini yakın zamanda Kerkük’te ve Efrîn’de gördüklerini söyleyen Taşçıer, “Ulusal birliklerini sağlayabilselerdi, Kürtler bugün farklı bir konumda olacaktı. HDP’nin buna açık olduğunu gördüm. Türkiye’de sol ve sosyalist kesimler ile birlik çalışması, Kürdistan’da da Kürtlerin birliği noktasında çalışmalarından dolayı DDKD kimliğimi koruyarak HDP içerisinde mücadele ediyorum. Kürdistani örgütlerin bir araya gelmesiyle Kürtlerin özgürlüğü mümkün olabilir” dedi.

‘KÜRDİSTANİ PARTİLERİN BİR ARAYA GELMESİ İLK ADIMDIR’

Şayet Kürt ulusal birliği sağlanmış olunsaydı, Kürdistan’daki çalışmaların bugün daha güçlü sürdürüle bilinecek durumda olabileceğini vurgulayan Taşçıer, şunları söyledi: “Son 40 yıldır bir araya gelmeyen partiler, ittifak için bir araya geldi. Bir araya gelmek, ittifakın ilk adımıdır. HDP’nin Kürdistan’la ilgili seçim bildirgesi istendi. Bu bildirgeyle birlikte Kürdistani partilerin endişeleri ortadan kalktı. Bir araya gelerek çalışma konusu gerçekleşmedi ama destek konusunda bir görüş birliği var. Bağımsız adayla seçime giren HAK-PAR’ın Cumhurbaşkanlığı seçimi için Demirtaş’a oy vermesi, görüş birliğidir. 40 yıl aradan sonra Kürdistani partiler ve örgütlerin bir araya gelmesi büyük bir kazanımdır. Bunlar ileri süreçte ittifakın gerçekleştirilmesi için ilk adımlardır.”

‘TÜRKİYE’YE DEMOKRASİ KÜRT ULUSAL BİRLİĞİ İLE GELEBİLİR’

Kürt sorununun çözümü noktasındaki çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Taşçıer, Kürt sorunu çözülmeden Türkiye’ye demokrasi gelmeyeceğini de vurguladı. Taşçıer, “Bu da ancak Kürtlerin bir araya gelmesiyle sağlanır. Ulusal birliği sağlama ve geliştirmek için mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

MA / Özgür Paksoy
Editör: Haber Merkezi