MUĞLA - Orman yangınlarının sürdüğü Milas'ta temaslarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, ülkede yönetim felaketinin yaşandığını belirterek, yangınla mücadelede dayanışmayı sürdüreceklerini söyledi. 

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, beraberindeki partili heyetle birlikte Muğla’da orman yangınlarının sürdüğü bölgelerde incelemelerde ve temaslarda bulundu. Sancar, temasları kapsamında ilk olarak Milas’ta Belediye Başkanı Muhamet Tokat ile görüştü. 

Ziyarette konuşan Sancar, Milas halkına geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Sancar, “Bütün ülkeyi sarsan büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Burada kayıplar da çok fazla, hem insan kayıplarımız var hem de sayısız canlı yitirdik. Çok geniş orman alanları yok oldu. Kayıplar için derin üzüntü duyuyoruz. Öte yandan yangın çıktığı andan itibaren sahada emekçilerin büyük bir fedakarlıkla çalıştığının farkındayız. Büyük yoksunluklarla, imkansızlıklarla müdahale etmek için ellerinden geleni yapıyorlar.  Belediye imkanlarınızın el verdiği ölçüde yangınlara müdahale ve bunun sonuçlarıyla mücadele için uğraştığınızı biliyoruz. İmkanların sınırlı olmasıyla ilgili söylenecek çok şey var. Hem yetki ve imkanlar sınırlı hem de sorumluluk belediyelere yıkılmaya çalışılıyor, bu bir aymazlıktır" diye belirtti. 

YÖNETİM FELAKETİ 

Yıllardır uyarısı yapılan iklim krizinin önemli bir rol oynadığını ifade eden Sancar, "Yangın sadece bu bölgede yaşanmıyor. Akdeniz’de, Yunanistan’dan Kıbrıs'a İtalya'ya kadar geniş bir alanda yangınlar çıktı. Ben bunların sebeplerine, ayrıntılarına girmeyeceğim ama bunlar daha fazla konuşulmaya başlandı. Bilimsel verilerin tartışılması suyu bulandırmaya çalışanlara karşı da önemli bir cevap oluşturuyor. Asıl felaket, yönetim felaketidir. İklim krizi insan yapımı bir krizdir. İktidar ve sermayenin esas sorumlusu olduğu büyük bir felakettir. Buna karşı tedbir alınmaması en büyük felakettir. Şu anda Türkiye bir yönetim felaketi ve sefaletiyle karşı karşıyadır. İktidar sorumluluklarını yerine getirmedi, uyarıları dinlemedi, yangınlar başladıktan sonra yapılması gereken uyarıları zamanında yapmadı" dedi. 

TOPLUMSAL KAOS 

Sancar, “İktidar belediyeleri sorumlu göstererek, sorumluluktan kaçma derdinde. Çeşitli komplo teorileri ortaya atılarak su bulandırılmak isteniliyor. Bunun üzerinden bir toplumsal yangın çıkarmak isteyenler devreye giriyor. Bir siyasal kaostan medet umanlarda da sahada çalışıyorlar. Ama bizim inancımız bütün bu büyük felaketi her açıdan aşabilmemizin yolu, toplumsal dayanışma ve demokratik işbirliğidir. Bizler hep birlikte ülkenin her bölgesinde ve her toprağında bu değerleri savunarak, bu felaketleri aşabilir yeni bir başlangıç yapabiliriz. Türkiye’de siyasal muhalefete de demokratik güçlere de acil görev düşüyor; bir demokratik yenilenme. Bu da ancak siyasal güç birliği ve toplumsal dayanışma ile mümkündür. HDP üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazır” ifadelerini kullandı.

MECLİS ACİL TOPLANSIN

Yangınlar gündemiyle Meclis’i olağanüstü toplanmaya çağıran Sancar, “Bütün muhalefet partileri ortak imza versin, 120 imza yetiyor, bu kadar imza toplayacak sayımız var. Meclisi olağanüstü toplantıya çağıralım. Hem şimdiye kadar yaşananlarda sorumlulukları tartışalım, bunları araştıracak çalışmalar yapalım, hem de spekülasyon, oyun, kaos konusunda hep birlikte bir çalışma başlatalım” şeklinde konuştu. 

'OYUNLARI BOZALIM'

Sancar, her türlü çabayı göstermeye hazır olduklarını yineleyerek, “Hiç kimse bu ülkeyi kutuplaştıran, düşmanlaştıran ve gerilimden medet uman çevrelere kulak asmasın. Türkiye’de yaşayan bütün insanların demokratik bir yaşam hedefini hiç bir güç bozamaz. Biz demokratik birliktelik için bütün sorumluluğumuzu yerine getirmeye hazırız" diye kaydetti. 

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da Sancar ve heyete teşekkür ederek, bu tür ziyaretlerin demokratik kriterlerin gelişmesi ve toplumsal bütünlüğün sağlanması açısından katkı verici olduğunu söyledi. 5 gündür yangınla mücadele ettiklerini belirten Tokat, şuan itibariyle havadan destek alabildiklerini ancak bunun sınırlı olduğunu ifade etti. 

BODRUM İLÇESİNE DE ZİYARET

Sancar ve beraberindeki heyet Milas'tan sonra yangının kontrol altına alındığı Bodrum ilçesine geçerek, Belediye Başkanı Ahmet Aras ile görüştü. Sancar, belediye başkanı Aras ile yangının kontrol altına alındığı Mazı Mahallesi'nde bir araya geldi. Burada da destek ve dayanışma duygularını paylaşan Sancar, bundan sonrası için de her türlü dayanışmaya hazır olduklarını yineledi.

Başkan Aras da ziyaretlerinden memnuniyet duyduklarını belirterek, yangınlar hakkında  bilgi verdi. Aras, Bodrum’da yangının kontrol altına aldığı bilgisini paylaştı. 

Editör: Haber Merkezi