EDİRNE–ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "demokrasi yürüyüşü" öncesi Silivri'de yaptığı açıklamada, yürüyüşlerinin Türkiye halklarına dair olduğuna işaret ederek, "Bu ülkeye barış, özgürlükler, demokrasi gelene kadar bu yürüyüş devam edecektir" dedi.

MA'nın haberine göre;Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ankara’ya başlatacağı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”nün Edirne kolu için İstanbul’un Silivri ilçesinde bulunan Silivri Alışveriş Merkezi önünde bir araya geldi. Eş Genel Başkan Pervin Buldan burada partililerin katılımıyla açıklama yaptı.

'BİZ MİLYONLARIZ'


Yürüyüşün darbeye karşı bir yürüyüş olduğunu belirten Buldan, "Asla bizi kararlı yürüyüşümüzden geri adım attıramayacaktır. Biz bu kadar değiliz. Biz binleriz, milyonlarız. Türkiye'nin bir çok kentine giriş ve çıkışları yasaklayarak, Anayasaya aykırı bir şekilde meşru olmayan demokratik olmayan kararlar aldınız. HDP'yi asla halkla buluşturmamak için aldığınız tedbirler, halkımızla bir araya gelmemize engel olamayacaktır. Bugün o kararlar alınmamış olsaydı, bugün Edirne'den milyonlar, binlerle uğurlanmış olacaktır. Edirne'de milyonların temsilcisi var. Edirne başta olmak üzere, birçok cezaevinde milyonların temsil ettikleri milletvekili ve belediye eşbaşkanları var. İşte bu gün bu darbeye karşı demokratik yürüyüş, başta Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ olmak üzere cezaevlerinde olan tüm arkadaşlarımıza yönelik demokratik yürüyüştür. Haksız bir şekilde tutuklananlara ilişkindir" diye konuştu.


'BARIŞ GELENE KADAR DEVAM EDECEK'


"Bu yürüyüş sadece Demirtaş ve Yüksekdağ için değildir" diyen Buldan, yürüyüşün aynı zamanda Türkiye halklarının geleceğine dair olduğunu vurguladı. Buldan, şöyle devam etti: "Barış içerisinde özgürlüklerle, demokrasiyle bir arada yaşamasına dairdir. Barış, demokrasiden, Demirtaş'tan, Yüksekdağ'dan bu kadar korkulmaz. Onlar milyonların iradesidir. Bu yürüyüş aynı zamanda Osman Kavala içindir. Bugün AKP hükümeti tarafından açlığa, yoksulluğa, sefalete maruz bırakılan milyonlar içindir. Bu yürüyüş devam edecektir. Bu ülkeye barış, özgürlükler, demokrasi gelene kadar bu yürüyüş devam edecektir."


Ayrıntılar geliyor...

Demokrasi yürüyüşünün Edirne koluna polis müdahalesi



Ankara’ya başlatacakları “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” için Edirne’ye hareket etmek üzere Silivri’de toplanan HDP’lilere polis müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.
 Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Edirne ve Hakkari’den olmak üzere iki koldan Ankara’ya başlatacağı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” için partililer Edirne’ye gitmek üzere hareket noktası olarak belirlenen İstanbul’un Silivri ilçesinde bulunan Silivri Alışveriş Merkezi önünde toplanmaya başladı. Eş Genel Başkan Pervin Buldan’ın öncülüğünde buradan saat 12.00’de hareket edilmesi öncesinde alışveriş merkezi önünde toplanmaya başlayan partililer, polis müdahalesi ile karşılaştı.


Polis, aralarında HDP’li vekillerin de bulunduğu partililere müdahale etti. Müdahale ile çok sayıda kişi gözaltına alındı.



Ayrıntılar geliyor…

HDP’nin bugün Edirne Ankara’ya başlatacağı “Demokrasi yürüyüşü” öncesi Edirne'de toplanılan kafedekiler valilik kararı ile çıkarılıyor.





HDP'nin, AKP-MHP iktidarının baskıcı politikalarına karşı 1 Haziran’da açıkladığı “Demokratik Mücadele Programı” kapsamında bugün Edirne ve Hakkari olmak üzere iki koldan Ankara’ya başlayacak “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” öncesi, partinin Edirne İl Örgütü binası ablukaya alındı. Parti binasının önü ve çevresinde çok sayıda polis konumlandırıldı.

2'si HDP'li 1'i CHP'li 3 milletvekilinin vekilliğinin düşürülmesine karşı da yapılan yürüyüşü engellemek için günler öncesinden Edirne ve Hakkari’nin yanı sıra Tekirdağ, Van ve Kocaeli valilikleri kentin girişlere sınırlama getirip, kent genelinde yapılacak her türlü eylem ve etkinlikleri yasaklamıştı.

Bu yasak kararlarıyla yürüyüşlerin engellenmek istenmesine rağmen Edirne kolu yürüyüşü için HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, milletvekilleri ve parti yöneticilerinin saat 12.00’de Silivri Alışveriş Merkezi önünde bir araya gelip, Edirne’ye doğru yola çıkacağı aktarıldı.

11:47 

Musa Piroğlu' da dahil 6 kişi gözaltına alındı. Ömer Öcalan ve Musapiroğlu darp edildi.

11: 40

Polis milletvekillerinden danışmanları ile birlikte partililerin bulunduğu kafeden çıkmasını istemesinin ardından valiliğin toplanma yasağı kararı polis aracından anaons edildi. Kafeye giren polis HDP'lileri çıkartmaya başladı.

11:36

Silivre'de bir  AVM önünde bekleyen bekleyen kitleye polis toplanma yasağı olduğu gerekçesiyle müdahaleye hazırlanıyor.  Milletvekillerinin etrafı çevik kuvvet polisleri tarafından sarıldı. HDP Milletvekili Zeynel Özen ile emniyet amiri arasında görüşme yapılıyor.

11: 24 

Polis bekleyişteki gruba kimlik kontrolü yapmak istedi. Kimlik kontrolü yapılmak istenenler arasında milletvekilleri de bulunuyor.



 

Editör: Haber Merkezi