ANKARA - HDP Kadın Meclisi toplantısının açılış konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Kayyımlar gidecek HDP gelecek” diyerek, gerçekleşecek yerel yönetimler seçimlerine kadınların damga vuracağının altını çizdi.





Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi yeni yasama döneminde planlama ve örgütsel duruma ilişkin Genel Merkez'de toplandı. Toplantının açılış konuşmasını HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan yaptı. Kadınları selamlayarak konuşmasına başlayan Pervin, yeni dönemde herkese başarılar diledi. Pervin, "Moralliyiz, coşkuluyuz. Yeni döneme başlarken kadınlar olarak bir araya gelmenin ve dayanışma içerisinde kadın mücadelesi yürütmenin kararını alacağız. Yeni planlamalarımızı alırken 24 Haziran seçimleri sonrasında yeni bir rejimle karşı karşıya kalmanın sonucunda bu sistemde kadınların yaşadığı tüm sorunlarla birlikte kadınlara uygulanan zulmün bir kez daha büyüyeceğini biliyoruz. Yeni bir sisteme girerken kadını emeğini görmeyen ve kadını hiçe sayan bir anlayışın olduğunu biliyoruz. Erkek egemen zihniyetin kadınlara yaklaşımında bu zihniyetinden vazgeçmeyeceğini biliyoruz" diye konuştu.


'Af tasarısının Türkiye'nin barışına vesile olması gerekiyor'


"Yeni yasama yılıyla birlikte hem parlamentoda hem de sokakta kadının sesi olacağız. Ama parlamento eksik bir parlamento olacak" diyen Pervin, Hakkari halkının seçtiği Leyla Güven’in hala cezaevinde rehin tutulduğunu hatırlattı. Serbest bırakılan CHP’li Enis Berberoğlu kararını olumlu karşıladıklarını ifade eden Pervin, ancak hayata geçirilen çifte standardı kabul etmediklerine de vurgu yaptı.


Yeni yasama yılında ilk icraat olarak parlamentoya af kapsamında yeni bir kanun gündemi alındığını vurgulayan Pervin, "AKP ve MHP koalisyonun ortaya koyduğu af tartışması hem HDP olarak hem de kadınlar olarak gündemimizde. Çetelerin, mafyaların, yüz kızartıcı suç işleyenlerin af edileceği bir kanun tasarısı Türkiye'nin barışına hizmet etmeyecek. Cezaevinde kalan kadın arkadaşlarımız ne olacak. Leyla Güven, Figen Yüksekdağ, Selma Irmak, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak ne olacak? Bunun için af tasarısının çok daha kapsamlı ve Türkiye'nin barışına vesile olacak bir hale gelmesi için her platformda söylemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


'Seçim öncesi kadın ittifakını gündeme almak önemli’


Kadın Meclisi toplantısında birçok konuyu masaya yatıracaklarını kaydeden Pervin,  şöyle konuştu: "Özellikle yerel seçimler ile kadınların çok yakından ilgilendiği yeni bir döneme giriyoruz. Biz kadınlar yerel seçimlere bir kez daha damga vuracağız. Kayyımlar gidecek HDP gelecek. Bu meseleye özellikle kadınların çalışmasına ve mücadelede yer almasına büyük bir ihtiyaç var. Kayyımların yaptığı tek icraat kadın kurumlarını kapatmak ve Kürtçeyi yasaklamak oldu. Biz bu kayyımları Tayyip Erdoğan'ın açtığı kıraathanelere göndereceğiz. Her yerde AKP ve MHP koalisyonunu geriletmek ve belediyeleri almak için tüm gücümüzü ortaya koyacağız. Bizlere çok görev düşüyor bunu başaracağız bizler güçlüyüz. Faşizmi engelleyecek kadar güçlüyüz. Yerel seçimler öncesi kadın ittifakını tekrar gündeme almak önemli. Bugün burada alacağımız kararların çok güçlü olması gerekiyor. "


'Gültan'ın kitabının kadınlar tarafından sahiplenilmesi önemli'


Gültan Kışanak'ın Cezaevi'nde yazdığı "Kürt Siyasetinin Mor rengi" kitabına da değinen Pervin, "Gültan'ın bir kitabı çıktı. Bu kitabın biz kadınlar tarafından sahiplenilmesi çok önemli. Cezaevinde tüm kadınlarla dayanışma içerisinde olan anlayışı her yere yaymaya devam edeceğiz. Ta ki arkadaşlarımızla yan yana mücadele alanlarında birlikte oluncaya kadar" dedi. (Kaynak JINNEWS)
Editör: Haber Merkezi