İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  “Demokratik Anayasa” görüşmeleri kapsamında TİP’i ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, kayyum atamalarıyla 12 Eylül aklının tekrar devreye konulduğunu belirterek, “Kürt halkına yönelik bu düşmanca tutum aslında tüm Türkiye halklarının iradesine yönelik bir saldırıdır” dedi.


MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin “Demokratik Anayasa”, “Yargı Paketi” ve “Demokrasi İttifakı” kapsamında başlattığı görüşmeler devam ediyor. Temelli'nin bugünkü ilk durağı Türkiye İşçi Partisi (Tip) oldu. Kadıköy'de bulunan TİP binasına gelen Temelli ve beraberindeki heyeti TİP Genel Başkanı Erkan Baş karşıladı. Daha sonra görüşme gerçekleştiren heyet ardından basın açıklaması yaptı.


‘DEMOKRASİ İTTİFAKI ÇAĞRIMIZI YİNELİYORUZ’


Açıklamada ilk olarak konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, uzun süredir TİP ile önemli bir ittifakı ortaya koyduklarını ifade ederek, “24 Haziran’da gerçekleşen genel seçimlerinde ve sonrasında Türkiye’nin sorunların çözümünde sıklıkla yan yana gelip birlikte siyaseti var etme konusunda görüş alışverişinde bulunduğumuz dostlarımızla bir aradaydık. Önlerine dosyamızı sunduk ve bu konudaki görüşlerimizi aktardık. İnanıyorum ki önümüzdeki dönem hem toplumsal zeminde, hem emek alanında gerçekleştireceğimiz mücadele ve müzakere alanında önemli bir yol kat edeceğiz. Çünkü Türkiye’nin içine sürüklendiği bu girdaptan, bu şiddet ve savaş ortamından ancak yan yana gelme, omuz omuza verme, demokrasi cephesinde buluşmayla çıkabiliriz. Demokrasi ittifakı çağrımızı burada bu vesileyle bir kez daha yinelemek istiyoruz” dedi.


’12 EYLÜL’ÜN DARBE MEKANİĞİ YİNE DEVREDE’


Türkiye’nin yönetilememe halinin geldiği son noktanın 3 büyük belediyeye atanan kayyum atamalarıyla bir kez daha ortaya çıktığını dile getiren Temelli, “Buna bir darbe adını verdik. Türkiye’de bir darbe geleneği, mekaniği devam ediyor. 12 Eylül mirasçıları, onlardan almış oldukları o aklı bir kez daha ortaya koydular. Bir kez daha halkın iradesine karşı bir saldırı gerçekleştirdiler. Kürt halkına yönelik bu düşmanca tutum aslında tüm Türkiye halklarının iradesine yönelik bir saldırıdır. En temel demokratik hak olan seçme ve seçilme hakkını sandık iradesini yok sayarak aslında Türkiye’yi bir tecrit altında tutmaya bir darbe hukukuyla ülkeyi yönetmek istiyor bu iktidar. Bu iktidara karşı daha güçlü ittifaklarımızı önümüzdeki dönemde de yükseltmeye devam edeceğiz” dike konuştu.


‘TÜM TÜRKİYE’YE SALDIRIDIR’


Ardından söz alan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, HDP heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Uzun süredir pek çok alanda yan yana, omuz omuza sürdürdüğümüz mücadelenin nasıl daha geliştirilebileceğine ilişkin bir ön değerlendirmede bulunduk. Bu vesileyle seçim sonuçlarını hiçe sayarak, Kürt halkının tercihlerini hiçe sayan bu kayyum girişimi karşısındaki destek ve dayanışmamızı bir kez daha paylaşmış olduk. Özellikle vurgulamak istiyoruz. Biz Kürt halkının iradesine karşı gerçekleştirilen bu saldırıyı sadece Kürt halkına, emekçilerine ya da sadece HDP’ye dönük bir saldırı olarak değerlendirmiyoruz. Bu tüm Türkiye halklarına dönük bir saldırıdır. Dolayısıyla görevimizi de sorumluluğumuzu da dayanışma duygularının ötesinde ve bu saldırı doğrudan bize yönelik bir saldırır ve bu saldırının muhatabı olarak görüyoruz kendimizi. Önümüzdeki süreçte de yan yana gelip dayanışmamızı bir kez daha ifade etmiş olduk. Tabi Türkiye çok kötü bir dönemden geçiyor. Türkiye halkları buna karşı onurlu bir direniş sergiliyor” diye belirtti.


‘TÜM TUTUKLU SİYASETÇİLER SERBEST BIRAKILMALI’


İktidarın kendilerini en güçlü gördükleri alanda da halkların tokadını yediğini ifade eden Baş, “Buna karşı iktidarın saldırıları olacaktır. Ama bu ancak çöküşlerini birkaç gün geciktirebilir. Mutlaka Türkiye halkları buna en iyi cevabı verecektir. Bu vesileyle dün Sayın Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna ilişkin bir gelişme oldu. Biz hem dünkü kararla da birlikte tutuklu tüm siyasetçilerin salıverilmesi gerektiğini düşündüğümüzü bir kez daha ifade edelim. Türkiye’de iktidarın baskıyla ayakta kalma stratejisi çökmüş bir stratejidir. Bunda ısrar etmemeleri gerekir” şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi