• DOLAR 32,39 %0.21
  • EURO 35,08 %-0.10
  • ALTIN 2.325,93 %0.24
  • BİST100 9.142 %0.69
  • BITCOIN 69.870 %-1.28
  • ETHERIUM 3.520 %-1.99
18°

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yerel seçimler için çağrıda bulundu

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, çeşitli toplumsal kesimlerin işaret edeceği isimlerin tabanın ortak adayı olacağını söyledi. Temelli, "Gelin yerel seçimleri ikinci tura çevirelim! Bunu yukarıda pazarlıklarla değil halkla, emekçilerle, kadınlarla yapalım" dedi.

Yayınlanma
14 Gösterim




24 Haziran'da insanların sandıktan mucize beklediğini ancak bunun tarihsel bir süreç olduğunu anlatan Temelli, bölgede oy kayıplarının da söylediği kadar yüksek olmadığını söyledi.

Özlem Akarsu Çelik'in sorularını yanıtlayan Sezai Temelli'nin, Gazete Duvar'da yer alan söyleşisinin bir bölümü şöyle:

"HDP’DEN ÇOK ŞEY BEKLENİYOR. BU BİZİ ONURLANDIRIYOR"

Belki de HDP’den çok şey bekleniyor?

HDP’den beklenen çok şey var, aslında bu bizi onurlandırıyor. Toplumsal muhalefetin, Türkiye’deki mağdurların, sömürülenlerin öncelikle bize bakması, bizden bir şeyler beklemesi bizi onurlandırıyor. Biz de gücümüz kapasitesinde yetişmeye çalışıyoruz. Yan yana olmaya, mücadeleyi yükseltmeye çalışıyoruz çünkü bu sadece bir seçim meselesi değil Türkiye’nin demokratikleşmesi, özgürlük ve savaşın bitmesi meselesi.

HDP’den beklenti yüksek ama partinin çok sayıda üyesi, yöneticisi tutuklu…

Evet, 6 bin civarında arkadaşımız tutuklu yargılanıyor ve bu arkadaşlarımızın da bir an önce özgür kalmasını istiyoruz. İşte HDP’yi farklı kılan en önemli özellik bu. Halka rağmen değil halkla, emekçilerle, kadınlarla birlikte siyaset yapması. Bu anlamda bir durma, gerileme söz konusu değil. Mücadele devam ediyor. Türkiye’de çok sayıda tutuklu var. Bu da yargı sisteminin en önemli aksaklıklarından biri.

Türkiye’de cezaevlerinin kalabalık olmasını af kanunu için bahaneleştirmek isteyenler, tutuklu yargılama konusuna baksalar… Ama niyet, yargı sisteminin adaletli bir zemine oturtulması değil. Türkiye’de 40 bine yakın insan tutuklu yargılanıyor ve bunun büyük çoğunluğu da düşüncesini ifade edenler, demokratik siyaset içinde olanlar…

Temelli, "24 Haziran seçimleri sonucunda sandığa küsenleri nasıl ikna edeceksiniz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

— Bu hayal kırıklığının nedeni bizatihi her şeyi seçime endekslemekten kaynaklandı. İnsanlar sandıktan bir mucize bekledi. Oysa bu tarihsel bir süreç. Bir mücadeleyle bu kâbustan kurtulabiliriz. Önümüze koyduğumuz hedeflerden birincisi barajı geçmekti, ikincisi de seçimlerin ikinci tura kalmasıydı. Bu sadece HDP'nin yapabileceği bir şey değildi. Bütün muhalefetin bu stratejide odaklanması gerekirken yeterince bu çaba ortaya çıkmayınca ister istemez ilk turda sonuç bu oldu ve ikinci tur gerçekleşmedi.

— O seçim sonucuna bakarak umutsuzluğa kapılmaya gerek yok. Gelin yerel seçimleri ikinci tura çevirelim! Bunu yukarıda pazarlıklarla değil halkla, emekçilerle, kadınlarla yapalım. Bu, iktidara bir itirazdır, muhalefet olmadır. Umutsuzluk, sandığa gitmemek bunun önünde engeldir.

— Sandığa giden yolu bir mücadele yolculuğu olarak örebilirsek sandıktan istediğimiz sonuç çıkar. Kürt halkı biliyor ki, sandığa gitmezsen, mücadele etmezsen, örgütlenmezsen bu şiddetin, bu baskının durma ihtimali yok. O yüzden de sadece seçim dönemleri değil her gün her saat mücadele kararlılığında olmak gerekiyor. (POLTİKA SERVİSİ)


Editör: Haber Merkezi
Yorumlar