ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Finansal Times’a verdiği demecinde, “AİHM'in karar alması uzun sürüyor ve nihayetinde bir insan hakları ihlali olduğuna hükmetseler bile, bu somut bir sonuca yol açmıyor" dedi.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden Financial Times’ın sorularını yanıtladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen tutuklu bulunan Demirtaş, FT’ye yaptığı açıklamada, AİHM’i kendisi gibi siyasi tutukluların başvurularını geç değerlendirmekle eleştirdi ve AİHM’in Türkiye’yi hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.


“Siyasi tutuklu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi hayal kırıklığına uğrattığını söylüyor” başlıklı haberde, “Türkiye’nin en tanınmış siyasi tutuklularından biri, AİHM’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkedeki mahkemeleri suistimal etmesini engellemekte başarısız olduğunu, kendisini ve binlerce kişiyi cezaevinde çürümeye bıraktığını söylüyor” ifadelerini kullanıldı.


AİHM’İN KARAR ALMASI UZUN SÜRÜYOR


Demirtaş verdiği yanıtlarda, “Uluslararası kurumların Türkiye’de yargı bağımsızlığının ve hukukun üstünlüğünün ağır bir erozyona uğratıldığı” yönündeki uyarılarına rağmen, “Kendisinin ve birçok başka tutuklunun başvurularının AİHM’de değerlendirilmesi için yıllarca beklemek zorunda bırakıldıklarını” belirtti. Demirtaş, “AİHM’in karar alması uzun sürüyor ve nihayetinde bir insan hakları ihlali olduğuna hükmetseler bile, bu somut bir sonuca yol açmıyor” dedi.


Demirtaş, Türkiye’yi içinde bulunduğu kötü durumdan sadece halkın kendisinin kurtarabileceğini, ama AİHM’in kararlarıyla, değişim için mücadele edenlere destek verebileceğini belirtti.


‘KAYYIM YASADIŞI’


HDP’li belediye başkanlarının görevden alınmalarına “tamamen yasadışı” değerlendirmesinde bulunan Demirtaş, bu durumun Türkiye’de demokrasinin kırıntısının bile kalmadığının göstergesi oluğuna işaret etti.


Sağlık durumun kötüleştiği ama moralinin iyi olduğunu söyleyen Demirtaş, sürekli sağlığından söz etmenin doğru olmadığı, çok daha kötü koşullarda binlerce kişinin olduğunu ifade etti.


AİHM’E SORULDU


Financial Times haberinde AİHM’e de söz verdi. AİHM’den yapılan açıklamada bazı davaların çok uzun sürdüğü kabul edilse de, Demirtaş’ın başvurusuna öncelik verildiği belirtildi. Haberde, AİHM’in son yıllarda yetersiz fonlama, çok fazla dava ve üye devletlerin kararları uygulamaması gibi sorunlarla karşı karşıya olduğu da kaydedildi. (MA )

Editör: Haber Merkezi