DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: HDP Gençlik Meclisi’nin başlattığı "Harekete Geç" kampanyasını değerlendiren HDP Genç Kadın Meclisi üyesi Elif İnan, "Öz savunma bizim için her şeydir. Kadınlara yönelik taciz tecavüz kaybedilme politikalarına karşı tek çaremiz öz savunmamızı geliştirmektir" dedi.

JINNEWS'te Safiye Alağaş'ın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi, partilerinin “Demokratik Mücadele Programı” kapsamında başlattıkları “Harekete geç” kampanyasının startını 22 Temmuz tarihinde verdi. Gençlik Meclisi, kampanyayla son süreçte artan taciz ve tecavüz başta olmak üzere, ekolojik talan, işsizlik, eğitim sistemi ve tecrit gündemiyle 1 Eylül’e kadar birçok eylem, etkinlik ve buluşma gerçekleştirdi. 1 Eylül tarihinde açıklama yapan HDP Gençlik Meclisi Yürütme Kurulu, kampanya sürecini 6 ay daha uzatma kararı aldı.


'Kampanyanın her alanında yer alacağız'


HDP Genç Kadın Meclisi Üyesi Elif İnan, genç kadınların üniversitelerde, siyasal alanda,  istihdam alanından uzaklaştırılmaya çalışıldığını söyledi. Genç kadınlara yönelik yaklaşımın özel savaş politikalarının bir parçası olduğunun altını çizen Elif, "Özel savaş politikaları nedeniyle taciz, tecavüz olaylarında artış yaşanıyor. Toplumun yozlaştırılmasına karşı gençlik her zaman bir dinamizm oluşturur. Bizler gençlik dinamizmini harekete geçirmek için, 'Harekete Geç' kampanyasını başlattık. Genç kadınlar olarak kampanyanın her ayağında yer alacağız" dedi.


'Sindirme politikalarına karşı, özsavunma'


Kampanyayı iki aydır başlattıklarını hatırlatan Elif, iki aylık süreç içerisinde iktidarın sindirme politikalarına maruz bırakıldıklarına dikkat çekti. İktidarın gençlik üzerindeki politikalarını boşa çıkarmak için çeşitli eylem, etkinlik ve eğitim çalışması yaptıklarını belirten Elif konuşmasına şöyle devam etti: "Sistemin faşist politikalarına karşı özsavunmamızı nasıl geliştireceğimize dair tartışmalar yürüttük. Pikniklerde buluştuk, eğitim çalışmaları yürüttük. Yaşamın her alanında genç kadınlara dokunmaya çalıştık. Kadınlar olarak birbirimizden moral ve güç aldık. Artan taciz ve tecavüzlerin üstünü örtmeye çalışan sisteme karşı sessiz kalmadığımızın sözünü yeniden söylüyoruz. AKP-MHP faşist iktidarı özellikle Kürdistan'da özel savaş politikalarını fark ettirmeden gençleri alet ediyor. Asimilasyon, fuhuş, taciz, tecavüzü uyguluyor. Sahte özgürlükler vaat ederek, asimilasyon uyguluyor. Bugün özel savaş politikaları özellikle genç kadınlar üzerinden uygulanıyor. Biz bu politikaların ne kadar sinsice uygulandığını her alanda görebiliyoruz. Bugün Gülistan Doku aylardır kayıp. Bu da özel savaş politikalarının bir parçasıdır. Dersim'de her köşesi kameralarla doldurulmuş bir şehirde genç bir kadın bulunamıyor.”


'Bilinçlendirme çalışmaları yürütülmelidir'


Toplum üzerinde uygulanan özel savaş politikalarının tartışılması gerektiğini ifade eden Elif, “Nedenlerini ortaya koyarak, gençliği ve kadını bilinçlendirme çalışmaları yürütülmelidir. Gençlik bu gün faşist iktidarın her türlü kirli politikalarını ortaya çıkarmalıdır. Çünkü gençlik geçmişten günümüze hep öncü olmuştur. Bizler genç kadınlar olarak kirli politikaları ortaya çıkararak yol alacağız. İşlenen her türlü suçun yanında cezasızlık politikaları devreye giriyor. Bu gün görüyoruz ki kadınlara yönelik özel savaş politikaları ayrı bir boyutu var. Genç kadınlara yönelik ayrı bir yönelim oluyor. Her gün tecavüzler, şüpheli ölümler, kayıp edilen kadınların haberleri ile karşılaşıyoruz. Kadını düşürme ve baskı mekanizması içinde tutma amacı var. Ekoloji ve kültür katliamları bunun bir parçası” sözlerine yer verdi.


'Sistem ahlaki politik yaşam biçimine saldırıyor'


Sistemin kadınlara “köşeye çekilmeyi” dayattığını belirten Elif özellikle Kürt kadınlarının her alanda özsavunmalarını geliştirmeleri gerektiğini söyledi. Ahlaki politik yaşam biçimine saldırı olduğunun altını çizen Elif, "Sistemin kültürümüzü, dilimizi yaşam şeklimizi yok etmesine izin vermeyeceğiz. Bugün Kürt kültürünü bitirmeye çalışıyorlar. Kayıp edilmeyi katledilmeyi kabul etmiyoruz. Toplumsal yaşamın her alanında genç kadınlar olarak özsavunmamızı geliştireceğiz. Özsavunma bizim için yaşam şartıdır. Kadınlara yönelik taciz tecavüz kaybedilme politikalarına karşı tek çaremiz özsavunmamızı geliştirmek olacaktır " diye konuştu.


‘Korktuklarını gösteriyor’


Özel savaş politikalarına karşı 'Harekete Geç' kampanyası başlattıklarını ifade eden Elif, "Genç kadınlar olarak toplumsal yaşamın her alanında var olduğumuzu ve var olacağımızı da göstermek için ‘harekete geç’ kampanyası başlattık. Savunmamızı geliştireceğiz. Birbirimizden güç alarak harekete geçtik. Bu bizim için başlangıçtı. İlerisi için örgütlülüğümüzü güçlendirmek olacaktır. Gençliğe ve kadınlara yönelik saldırıların farkındayız. Ama aynı zamanda genç kadınların gücünden korkan bir sistem var. Saldırıların bu kadar tırmanması da iktidarın ne kadar korktuğunu gösteriyor" şeklinde belirtti.
Editör: Haber Merkezi