DİYARBAKIR E. TİPİ CEZAEVİ ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ 24 HAZİRAN  2018 SEÇİM GÜNDEMİ RÖPORTAJ ARZELLA BEKTAŞ

BİZE KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Yaklaşık 500 yıl önce köklerinden koparılarak Anadolu’ya sürgün edilen bir halkın hikayesinde saklıyım.Ülkenin dört bir yanına sürgün edilen Kürtler hakikati bulmak için hep sorduk,;  Biz kimiz?diye soruların cevabı bulduğumuz oranda acılarla dolu tarihimize de ulaşmış oluyoruz. Benim arayışlarım halen devam ediyor. Birçok kimliği kendimde buluyorum. Kürdüm, kadınım, feministim vb. Elbette her kimlik için ayrı , ayrı mücadele ediyorum.Ben yaşamı uğrunda olacak kadar seven,keşke canımdan öte bir şeyim olsaydı da bu uğurda verseydim diyenlerin yoldaşı olmaya çalışan bir kadınım.Bir anneyim,bir kadın aktivistiyim aynı zamanda kadın siyasetçiyim.



NEDEN SİYASET?

Politika toplumsal varoluşun temel unsurlarından biridir.Yaşama dair tüm kararlar, pratik uygulamalar bu alanda somutlaşıyor.Kendini yönetme biçimi,yönetme sanatıdır politika.Dolayısıyla bu alanda olarak sorularıma cevap bulabilir cevapları gerçekleştirebilirim.Türkiye toplumunun yaşadığı sorunlara çözüm olmak ancak demokratik siyaset alanının işlevselliğiyle olur.Klasik devletçi-erkek egemen siyaset anlayışı toplumun krizli hale getiriyor,kaosu derinleştiriyor.Bu siyaset anlayışının toplumun sorunlarına çözüm olduğuna inanmıyorum,çözümsüzlüğü dayatıyor ve toplumsal yaşamın dengesini bozuyor.Demokratik siyaset bu egemen siyaset anlayışına karşı bir alternatiftir.Yeni yaşamı inşa etme politikalarını oluşturma faaliyetidir.Demokratik,eşitlikçi,kadın özgürlükçü,ekolojik toplumu hedefleyen bir siyasi kültür oluşturma siyasetidir.Demokratik siyaset,bu ülkede en çok kadınların kendisi için kuracağı bir alan olduğu için siyaset dedim.Pratik deneyimlerimde bu konuda hayli cesaret ve güven verici oldu.Bu alanda herkesin,herkesimin yer alması gerektiğine inanıyorum.



HDP’DEN ADAY OLMAK FİKRİ NE ZAMAN OLUŞTU?

Yaklaşık beş aydır tutukluyum. DTK Eş başkanlık görevini yürütüyordum.Aynı zamanda TJA aktivistiyim de.Adaylık konusu benim dışımda gelişti. HDP’nin önerisiyle gelişti.Daha önce beş aylık bir vekililik dönemimde oldu.Adaylık konusunda öneri geliştiren ve aday belirleyen herkese selam saygılarımı sizin aracılığınızla bir kez daha sunuyorum.Laik olmaya çalışacağımı belirtiyorum.

SİYASİ GEÇMİŞİNİZDEN BİZE BİRAZ SÖZ EDERNMİSİNİZ?

1994 yılında Konya’da HADEP il yönetim kurumda yer alarak siyasete başladım. Bir Kürt kadını olarak Kürt halkına dayatılan inkar-imha ve asimilasyonist anlayış ve pratiklere karşı mücadele etmem gerektiği bilincindeyim.Parti çalışmalarını daha çok ulusal kimlik arayışları üzerinden bir katılımın olsa da,daha sonra özellikle kadın kimliği bilincinin gelişmesiyle beraber birçok konuyu anlamlandırma yönleri de gelişti.Yaklaşık 24 yıllık zaman diliminde,kadın kolları başkanlığı PM üyeliği Kadın Kolları Genel merkez yöneticiliği,iki dönem Belediyede Başkanlığı görevlerini yaptım.

EŞ GENEL BAŞKANLARIN DAHİ TUTUKLANDIKLARI BİR DÖNEMDE MİLETVEKİLLERİ OLARAK NE KADAR ETKİLİ OLABİLİRSİNİZ?



Bizler için soykırım operasyonları yeni değil . En yakın tarih olan 2009 yılında KCK  adı  altında binlerce siyasetçi tutuklandı, ve yıllarca cezaevlerinde kaldılar. Şuanda da ayrı politikalar devrede . Eş başkanlarımız vekillerimiz ,Belediye   eş başkanları, partimizin her kademesinde yöneticilerimiz  hukuksuzca tutuklandılar.  Amaç bizleri demokratik siyaset alanından tasfiye etmektir. Siyaseten Kürtleri  öncüsüz  bırakmaktır. Kürtleri  kendi siyasetlerine  mecbur bırakmaktır. Kürt halkı fazlasıyla politik bir halktır. Bu baskı ver inkar politikalarına karşı deneyimlidir. Aynı zamanda bizler olmak da kendi ,kendini  yönetebilecek iradeye, bilince ,birikime ve deneyime sahiptir. Mücadeleyi her türlü sürdürebileceğimize inanıyorum.Demokratik siyaset alanı sadece mecliste sınırlı değildir. Fakat kazanımımız olan bir alanı bırakma düşüncemiz yok.Bu alanı işlevsel kılmak için   elimizden  ne gelirse yapmaya devam edeceğiz.



SİYASİ SÜRECİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ ?

Gerek dünyada gerekse Ortadoğu’da ulus devletlerin miadını doldurduğunu görebiliyoruz. Kapitalist modernitenin toplumu Ahtapot   gibi  ortamda demokratik kırıntılarıyla idare edilmeye,zamanı uzatmaya çalışan  bir zihniyet  var .Ortadoğu’da durum daha da vahim. Çok kimlikli,çok kültürlü,çok inançlı olan bu coğrafyayı zapt û rapt altına almaya çalışan tekçi zihniyet ve iktidarlar ayakta kalmak için her türlü katliamlar için imtina de yer  almaktadır.Her gelen iktidar  sorunları çözmeden ziyade derinleşmekte ,kendi çıkarları çerçevesinde iktidarını  güçlendirmektedir. Tamamen bir yanıltma ve kandırmadan ibaret hale geliyorlar. Akp 16 yıllık iktidarıyla bunun en somut örneği.

AKP BU SEÇİMDE GİDER Mİ? 

Akp 2002’de yaşanan  ekonomik ve siyasi  kriz sürecinde ,mağduriyet politikasını İslami kimlik üzerinden yaparak geldi.Ilımlı İslam kimliğiyle Ortadoğu’da gelişen radikal İslam kimliğine alternatif olarak gelişti.Uluslararası sistem Ilımlı   İslam projesiyle  Ortadoğu’ya  hakim olmanın arayışındaydı. AKP   Türkiye toplumuna mağduriyet politikası yaparak,” bizde sizdeniz,biz acıları biliriz,bizde baskılara mağdur kaldık,biz sizi anlarız gibi ” söylemelerle toplumu kandırmaya, oyalamaya başladı.Kürt sorununa,Alevi sorununa,işsizlik sorununa,kadın sorununa vb. yaklaşımda çözeceğim algısı yarattı.Açılım adı altında süreçler başlattı yeni bir imaj yaratmaya başladı ve aslında bu algıyla üst üste seçimler kazandı.Son döneminde artık AKP’nin sorunları çözme derdinin olmadığı net anlaşıldı.Kendi tek adam rejimini kalıcılaştırmanın derdine düşmüş.Bunun içinde yapmadığı kalmadı.Bu durum ılımlı İslam projesinde sonu oldu.2018 de ülkenin sorunları 2001 den daha krizdi,daha derin olduğu ortaya çıktı.Şimdi seçim propagandasına bakıyoruz,sanki ülkeyi kriz ve kaosa sürükleyen onlar değilmiş gibi bu kadar yüzsüz,bu kadar ahlaki olmayan bir siyasetin sahibidir.Akp halktan oy istiyorlar.

AKP GİDERSE BUNDA HDP’NİN ROLÜ NE OLUR?

Türkiye sistem partili cumhuriyetten bu yöne,merkeziyetçi,statükocu,tekçi politikaların sahibi oldu.Sağı ve solu da böyledir ister iktidarda ister muhalefette olsun böyle bir karaktere sahiptirler.Kürt siyasi hareketi HEP’ le başlayan demokratik siyaset geleneğinde çok önemli aşamalar kat etti.Fakat statüko bekçisi siyasi partiler,alternatif siyaseti yok etmek için her zaman partilerimize yöneldiler.Faili meçhul cinayetlerden  tutalım,tutuklamalara kadar birçok yöntem uygulandı.HDP’ de bu geleneğin devamıdır.Bütün engellemelere partimiz barajı aştı,parlementoya 80 vekil gönderdi.Bu akp’nin kimyasını bozdu.Kürt halkına ve siyasi temsilcilerine yapmadığını bırakmadı.Türkiye toplumu şunu bilmeli ki,Akp giderse bu seçimlerde HDP’ nin yürüttüğü demokratik siyaset sayesinde olacaktır.HDP yürüttüğü etkin muhalefet,kararlı duruş,cesur yaklaşımlar Akp'nin gerçek yüzünü açığa çıkartmış,bu anlamda toplumu da aydınlatmıştır.Akp bu yönüyle çok kaygılı HDP "Kral çıplaktır"dedi. HDP siyaseti bu kadar etkilidir.Türkiye toplumunun sorunlarına çözüm olma kararlılığı ve iddiasına sahiptir.

24 HAZİRAN SEÇİMLERİNDE HAKKARİ’DE İDDİALI MISINIZ ?

Hakkari hem yerel hem genel seçimlerde diğer partilere hiç şans vermeyen bir ilimizdir.Her şart altında iradesine sahip çıkan ve bu konuda ağır bedeller veren bir kenttir.Son yıllarda en fazla yönelime maruz kalan yerlerdendir.Vekiller tutuklandı,belediye eş başkanları tutuklandı,kayumun ilk atandığı yerdir.Akp bu saldırılarla Hakkari halkından intikam alıyor.Eminim Hakkari halkı yine Akp ye dersini verecektir.

HAKKARİ HALKINA BİR ÇAĞRINIZ VARMI?

Hakkari halkıyla seçim çalışmasını yürütemediğim için çok üzgünüm biliyorum kadınlar öncülüğünde çalışmalar yürütülüyor.Yüksekova,Şemdinli,Çukurca bütün halkına selam ve saygılarımı iletiyorum.Hakkari’den aday olmak benim için büyük bir onurdur.

SON OLARAK EKLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI ?

Cezaevleri bir ülkenin sosyal,siyasal,ekonomik,kültürel vb. konularındaki gelişimin göstergesidir.Cezaevlerinde şuan doluluk oranı bu kadar yüksekse bu ülkede hak,hukuk ve adaletten bahsedilemez.Hasta tutukluların durumu ortadayken biz kendimiz için hak ihlallerinden söz edemeyiz.Çünkü onların yaşadıklarının  yanında hafif kalır.Açık cezaevine dönüştürülen bir ülke hangimizin içeride,hangimizin dışarıda olduğunun bir anlamı yok.O halden kaynaklı cezaevlerinde çok ciddi hak ihlalleri var burada seçim kampanyası yürütmek hiç kolay olmuyor.Havalandırmalarda söylenen türküler çekilen halaylar gerekçe gösterilip disiplin cezalarına dönüşüyor.Arkadaşlarımızın infazları yeniyor.Biz burada üç kuşak Kürt kadını bir aradayız her şeye rağmen moralli ve coşkuluyuz bizler kadınız…

 
Editör: Haber Merkezi