IĞDIR- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Daha önce “Ermenistan sınırına dayandılar” diyen Cemil Çiçek’in rahatsızlığını Meral Akşener, “Beka sorunu” olarak güncelledi. HDP Iğdır Belediye Eşbaşkan adayları Eylem Çelik ve Yaşar Akkuş, Azeri ve Terekeme halkının partilerini sahiplendiğini belirterek, “Halkların kardeşliği kazanacak” dedi.





Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) 2009 yerel seçimlerinde belediye başkanlığını kazandığı Iğdır için dönemin Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in sarf ettiği, “Iğdır’ı da aldılar, yani Ermenistan sınırına dayandılar” sözlerini 10 yıl sonra faili meçhul cinayetler döneminde İçişleri Bakanı olan İYİ Parti’nin Genel Başkanı Meral Akşener “beka sorunu” olarak güncellendi. Akşener’in, “AK Parti-MHP yan yana gelip anlaşsınlar, adaylarını teke düşürsünler. Hangi partinin adayı üzerinde karar verirlerse versinler, biz oylarımızı o tarafa yönlendireceğiz” açıklaması sonrası AKP, MHP ve İYİ Parti ittifak görüşmelerine başladı.

24 Haziran genel seçimlerde HDP yüzde 45.6 oy alırken, AKP-MHP’nin “cumhur ittifakı” yüzde 44, CHP-İYİ Parti’nin oluşturduğu “millet ittifakı” ise yüzde 10 oy aldı. Adaylar açıklandıktan sonra adeta bir miting havasında eşbaşkanlarını karşılayan Iğdırlılar, 31 Mart’taki sonucu da bir nevi ilan etmiş oldu. Mezopotamya Ajansı’ndan Adnan Bilen‘e konuşan Eşbaşkan adayları Eylem Çelik ve Yaşar Akkuş, Azeri ve Terekeme halklarının partilerine olan ilgisine dikkat çekerek, HDP’nin zaferle çıkacağına inanıyor.

‘HALKLAR BİZLERİ BAĞIRLARINA BASTI’


Terekeme olan eşbaşkan adayı Eylem Çelik, tüm siyasetin gözü üzerlerinde olduğunu dile getirerek, “Burada Türk, Kürt, Terekeme ve birçok etnik kimlik yaşıyor. Biz karşılamada gördük ki tüm halklar bizleri bağırlarına bastılar. Şölen havasında geçen bu karşılama bizleri çok mutlu etti. Bu kadar sahipleniliyor olmak bizlere onur verdi. Burada karşılaştığımız tabloya dayanarak 1 Nisan’da bu seçimden yine zaferle çıkacağız. Buradaki halklar HDP’nin bütünleştirici politikaları sonucu yıllardır bu kenti yönetiyorlar. Iğdır’da bu seçimde de mutlaka halklar kazanacaktır. Ben Türk kökenli Terekeme bir ailenin kızıyım. ‘Bir Türk olarak Kürt partisinde ne işin var?’ diyorlar. 12 yaşındaki kızın tecavüzcüsüyle evlendirilmesi, kadının evde oturup çocuk doğurması, ‘kadın çalışmazsa istihdam daha çok artar’ diyen zihniyetin karşısında olmak için HDP’de yer alıyorum. HDP bunların karşısında bütünleştirici, kadını sosyal yaşama katan, eşit temsilyetli bir siyaset yürütüyor. HDP Kürt partisi değil, barıştan, kardeşlikten ve eşitlikten yana olan her insanın partisidir. Azeri ve Terekemelere sesleniyorum; ben bir Türk kadın olarak HDP’de temsiliyetimi bulmuşsam bu kapı herkese açıktır, demek ki. Gelin kentimizi hep birlikte yönetelim” dedi.

‘MUTLAKA KAZANACAĞIZ’

Mutlaka kazanacaklarını vurgulayan Çelik, belediyeyi kazandıktan sonra halkın hangi belediyecilik hizmetine ihtiyacı varsa onun karşılanacağını söyledi. Çelik, “Biz asla ve asla ayrıştırmadan ve ötekileştirmeden tüm halkımıza hizmet edeceğiz. Asıl yoğunluğumuz seçim sonrası başlayacak. Çünkü biz halkımıza ilk günden başlayarak hizmet edeceğiz. Halkımız, 1 Nisan sabahı HDP’nin kazandığı ve halkın kendi kendisini yöneteceği bir bahar sabahına uyanacaktır” diye belirtti.

‘HALKIMIZ BİR KEZ DAHA HDP DİYECEK’

Eşbaşkan adayı Yaşar Akkuş da, halkın karşılama mitinginde gösterdiği teveccühe layık olacaklarını dile getirdi. Tüm baskı ve korkutmalara rağmen halkın kendilerini bağırlarına bastığını vurgulayan Akkuş, “Bu aynı zamanda insanların iktidara karşı bir patlama noktasına geldiğini de gösteriyor. Bu karşılama sisteme ve oluşturulan tek adam rejimine karşı bir cevaptır. Burada anlaşılıyor ki, 31 Mart’ta halkımız bir kez daha tercihlerini bizden yana kullanacaktır. HDP çizgisinin 10 yıldır Iğdır’da yürüttüğü belediyecilik anlayışının ne kadar önemli olduğu artık ortadadır. Çünkü HDP burada 10 yıldır dine, dile ve ırka dayanmadan hizmet eden bir anlayışla kenti yönetiyor. Bugün elde ettiğimiz tüm bu başarı elbette birçok bedel verilerek getirildi. Biz de onlara layık olmak ve rehavete kapılmadan çok ciddi bir çalışma yürüteceğiz. Seçim hileleri ve baskıları düşünerek var gücümüzle bir irade ortaya koyacağız. Ev ev, kapı kapı dolaşarak halkımızla buluşacağız” diye konuştu.

‘KARDEŞLEŞMEYİ ESAS ALACAĞIZ’

Kentin üç ülkeyle olan sınırının aynı zamanda stratejik bir önem gördüğünü ve HDP’nin kardeşleşme paradigmasının örnek olarak uygulandığı bir yer olduğunu dile getiren Akkuş, “Biz daha önce arkadaşlarımızın kardeşleşmeyi esas alan bu çalışmalarını devam ettirerek çalışacağız. Asla bireyselciliğe kaçmayan, toplumsal ve halkçı bir belediyecilik hayata geçireceğiz. Sosyal, ekolojik ve kadını esas alan bir belediyecilik yapacağız. Halk bizden samimi bir belediyecilik istiyor ve biz bunu yerine getirmek için çalışacağız. Halkın içerisinde olan ve halkın ihtiyaçlarını yerinde görüp onlarla birlikte karar veren bir belediyecilik yapacağız” dedi.

‘CEMİL ÇİÇEK YOK AMA BİZ VARIZ’

Cemil Çiçek’in, “Ermenistan sınırına dayandılar” sözünün üzerinden 10 yıl sonra Meral Akşener’in “beka sorunu” ortaya sunmasını da değerlendiren Akkuş, şöyle devam etti: “Cemil Çiçek’in hazımsızlığına bütünleşerek en büyük cevabı verdik ve şuan 10 yıldır sınıra dayanmış durumdayız. Eğer burada yaşayan halklar mitingimizi dolduruyor ve partimizin etrafında kenetleniyor, belediyemizin hizmetinden memnun oluyor, Azeri ve Terekemeler, Kürtlerden daha fazla HDP’yi sahipleniyorsa o zaman biz başarmışız demektir. Bugüne baktığımızda siyasi rant için bu sözleri sarf eden Cemil Çiçek yok ama biz yine tüm halklar birlikte yaşamaya devam ediyoruz. Bugün de inkarcı zihniyetin dışa vurulduğu, ‘Kürt olmasın da kim olursa olsun’ mantığıyla bazı söylemler dile getirenler, halklar arasında bir ırkçılığı tetikliyorlar. Ancak Iğdır, 1 Nisan sabahı halkların kardeşliğinin kazandığı bir sabaha uyanacaktır.”
Editör: Haber Merkezi