HABER MERKEZİ - HDP il örgütleri Kobanê Davası’na ilişkin yaptıkları açıklamalarda, yalan ve iftiralarla hazırlanan dava dosyasının “kumpas” olduğunu vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) il örgütleri, partilerinin eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davası’na dönük tepkilerini yaptıkları açıklamalarla gösterdi.

Davanın bugün görülen ilk duruşması öncesi yapılan açıklamalarda Kobanê Davası’nın “Kumpas Davası” olduğunu belirterek, dayanışma çağrısında bulunuldu. 

İZMİR

HDP İzmir İl Örgütü, partilerinin eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davası’nın ilk duruşması öncesi açıklama yaptı. Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamaya, "Kobané Davası hukuki değildir, kumpas davasına boyun eğmeyeceğiz" pankartı açıldığı açıklamada, sık sık "Kobané kumpası sökmedi sökmeyecek" ve "HDP halktır yargılanamaz" sloganları atıldı.

 PARTİ VE STÖ'LERDEN DESTEK

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Alevi- Bektaşi Derneği, TÖP İl Örgütü, Yeşiller- Sol Parti, Mor Dayanışma Derneği, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İzmir İl Örgütü ve SYKP İl Örgütü yöneticileri de eyleme destek verdi. HDP İzmir İl Eşbaşkanı Kadir Baydur,  açılan davanın kumpas davası olduğunu vurgulayarak, “Bu kumpas davası, topluma ve demokrasi mücadelesine karşı açılmış bir davadır” dedi.

“AKP-MHP iktidarı bir taraftan Kobanê Davası üzerinden demokratik siyaseti boğmaya çalışırken diğer taraftan Kürt düşmanı bir politikayla sınır ötesi operasyonlarla yayılmacı siyasetini genişletmeye çalışmaktadır” diyen Baydur, davaya karşı dayanışmayı büyüterek, kumpası demokrasi ve toplumu savunma davasına dönüştürme çağrısında bulundu.

MARDİN 

HDP Mardin İl Örgütü, il binası önünde Kobanê Davası’na ilişkin açıklama yaptı. Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, "HDP’nin kadın mücadelesine, demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesine yönelik açılan Kobanê Davası’nda yargılanacak olan AKP-MHP iktidarı olacaktır" diyerek, kamuoyuna HDP ile birlikte mücadele etme çağrısında bulundu.

Açıklama sloganlarla son buldu. 

ŞIRNAK

HDP Şırnak İl Örgütü de, Kobanê Davası’na ilişkin il binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. 

Kamuoyuna dayanışmayı büyütme çağrısı yapan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, "Kobanê Davası’na karşı dayanışmayı büyütelim, bu kumpası demokrasi ve toplumu savunma davasına dönüştürelim. Her türlü savaş politikasına karşı sesimizi yükseltelim. Başta demokratik kamuoyu olmak üzere, tüm sivil toplum kurum ve kuruluşlarını bu yalan ve talan düzenine karşı durmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Açıklama, "HDP halktır, halk burada”, “baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ile son buldu.

DİYARBAKIR

HDP Diyarbakır İl Örgütü, aralarında HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan davasına ilişkin Yenişehir İlçe Örgütü binasında basında açıklama yaptı. Açıklamaya HDP il ve ilçe yöneticileri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. 

‘DAVA SİYASİDİR’

HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Kobanê Davası’nın AKP ve MHP ittifakı tarafından yürütülen siyasi bir dava olduğunu vurguladı. Davanın yalan ve iftiralarla hazırlandığını, kumpas bir dava olduğunu ifade eden Ceylan, “Toplumu rehin almayı ve demokrasiyi boğmayı amaçlayan bu dava, IŞİD zihniyetinin sürdüğünü göstermektedir. O gün nasıl dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanında halklar IŞİD zihniyetine karşı Kobanê için bir olmuş, sesini yükseltmiş ve dayanışma içine girmişse bugün de Kobanê Davası’na karşı ortak dayanışma göstererek bu davayı düşürecektir. Unutulmamalıdır ki, karanlığa hakikati boğdurmayacak olan tek güç dayanışma ve demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi olacaktır. Türkiye’de demokratik siyasetin tamamıyla teslim alınmasına yönelik bu kumpas davası, HDP’nin tasfiye edilmesini amaçlamaktadır. Protestolar yaşandıktan 6 yıl sonra dava açılması bu hakikati ortaya koymaktadır” dedi. 

‘DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM’

Her şeye rağmen bu davanın sonunda yargılanacak olanın AKP ve MHP iktidarının olacağını kaydeden Ceylan, “Kobanê Davası’na karşı dayanışmayı büyütelim, bu kumpası demokrasi ve toplumu savunma davasına dönüştürelim. Her türlü savaş politikasına karşı sesimizi yükseltelim. Başta demokratik kamuoyu olmak üzere, tüm sivil toplum kurum ve kuruluşlarını bu yalan ve talan düzenine karşı durmaya çağırıyoruz” diye belirtti. 

Açıklama alkışlarla son buldu. 

URFA

HDP Urfa İl Örgütü, Ankara’da başlayan Kobanê Davası’na ilişkin il binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, HDP Urfa Milletvekili HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Mezopotamya Yazarlar Derneği (MYD), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda HDP’li katıldı.

Öcalan, tarihi günlerden geçildiğinin altını çizdi. Ermeni Soykırımı’na değinen Öcalan, “Yüz yıl önce binlerce ermeni katledildi. Bu katliam üzerinden partimizi hedefe koymak istiyorlar. Bu ülkede 10 binlerce kişi katledildi. Türkiye'nin tarihi katliamlar tarihi. Bunu şunun için söylüyorum. Bir daha katliamlar olamaması için yüzleşmek gerek. Bütün halkların birlikte yaşaması için HDP mücadele ediyor” diye konuştu.

Ankara’da devam eden Kobanê Davası’na değinen Öcalan, “2014 ve öncesinde Kobanê’de büyük bir zulüm vardı. Suruç’un karşısında bir tarih yazılıyordu. Kobanê’den yüzbinlerce kişi bir gece zulümden kaçıp Suruç’a sığındı. Buna karşı partimiz demokrasi çağrısı yaptı” diye belitti. 

‘SİYASET YAPANLAR YARGILANIYOR’

“DEAŞ bir yerde Kobanê bir yerde” diyen Öcalan, dünyanın Kobanê’den yana tavır aldığını hatırlattı. DEAŞ’a karşı Kobanê’de tarihi bir direniş sergilendiğini vurgulayan Öcalan, “DEAŞ’in destekçileri partimizi keriminize etmek istiyorlar. Şimdi Sincan’da demokratik siyaset yapanlar yargılanıyor. Bütün Kürdistan buna şahit olsun, yüzbinlerce kişiyi sürgün eden öldürenler değil demokratik çağrı yapanlar yargılanıyor. 6-7-8 Ekim’de onlarca üyemiz katledildi. Kürdistan ve Türkiye illerinde insanlar öldürüldü. Devletin görevi bu öldürülen insanların nasıl öldürdüğünü tespit etmek değil mi?” diye sordu.

Ardından kurum ve kuruluşların adına ortak açıklamayı HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan okudu.

VAN

HDP Van İl Örgütü Kobanê Davası'na ilişkin açıklama yaptı. HDP İl Örgütü binasında yapılan açıklamayı okuyan HDP İl Yöneticisi Sedat Alkan, "Kobanê Davası’na karşı dayanışmayı büyütelim, bu kumpası demokrasi ve toplumu savunma davasına dönüştürelim. Her türlü savaş politikasına karşı sesimizi yükseltelim. Başta demokratik kamuoyu olmak üzere, tüm sivil toplum kurum ve kuruluşlarını bu yalan ve yalan düzenine karşı durmaya çağırıyoruz" dedi. 

MUŞ

HDP Muş İl Örgütü’nde yapılan açıklamada konuşan İl Eşbaşkanı Sibel Genç, Kobanê Davası’nın siyasi baskılarla açıldığını belirtti. Hukuksuz uygulamalara karşı mücadele vurgusu yapan Genç, demokratik kitle örgütlerini HDP ile dayanışmaya çağırdı.

HAKKARİ

HDP Hakkari İl Örgütü’nde yapılan açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut, “Kobanê Davası’na karşı dayanışmayı büyütelim, bu kumpası demokrasi ve toplumu savunma davasına dönüştürelim” diye konuştu.

Açıklama alkışlarla son buldu.

SİİRT 

Siirt’e ise HDP İl Örgütü binasında yapılan basın açıklamasına parti yöneticileri katıldı. Açıklamayı okuyan HDP İl Eşbaşkanı Yusuf Batur, toplumu rehin almayı ve demokrasiyi boğmayı amaçlayan davanın IŞİD zihniyetinin sürdüğünün bir göstergesi olduğunu söyledi. 

Kobanê Davası’nın talimatlarla açılmış bir dava olduğunu belirten Batur, “Emniyet mensuplarının Kobanê Davası savcısına gönderdiği 26 Ekim 2018 tarihli bilgi notu polisin savcıya nasıl da talimat verdiğini açıkça ortaya koymaktadır. Bu bilgi notu ile Türkiye’de yargının tarafsız ve bağımsız olmadığı bir kez daha açığa çıkmıştır. ‘Kobanî düşmedi’ diye üzülenler, bunun intikamını şimdi almaya çalışmaktadır. Bu kumpas davası, topluma ve demokrasi mücadelesine karşı açılmış bir davadır” diye konuştu.

DERSİM 

Dersim’de de HDP İl Örgütü tarafından Sanat Sokağı’nda yaptığı açıklamada, "Hukuksuzluğa inat eşitlik mücadelemizden vazgeçmiyoruz" yazılı pankart açıldı. Açıklamayı yapan HDP İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, AKP-MHP iktidarının  Kobanî davası üzerinden demokratik siyaseti boğmaya çalıştığını belirtti. 

Diğer taraftan da Kürt düşmanı bir politikayla sınır ötesi operasyonlarla yayılmacı bir siyaset genişletmeye çalıştığını dile getiren Yeşil, "Kürt halkının kazanımlarına yapılan bütün saldırıları kınıyoruz. Kobanê’de Kürtlerin ve dostlarının direnişine toslayan işgal ve yayılma politikaları bugün Kürdistan Bölgesel Yönetim topraklarında tamamlanmak istenmektedir. Kürt halkının iradesini bütünüyle teslim alıp tasfiye etmeyi amaçlayan bu zihniyet her alanda saldırılarını arttırmakta, özgürlük ve eşitlik mücadelesini boğmaya çalışmaktadır" dedi.

Yeşil, Kobanî davasına karşı dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu. 

ANTEP

HDP Antep İl Örgütü, Gölbaşı Caddesi’nde bulunan parti binasında bir araya gelerek Ankara’da başlayan Kobanê Davası’na ilişkin il binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Ezilenlerin Sosyalist Partisi(ESP) temsilcileri ve çok sayıda HDP üyesi katıldı. Açıklamayı HDP İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sorumlusu Mehmet Dağ okudu.

(Haber MA- Görsel Ötekeilerin Gündemi)

Editör: Haber Merkezi