ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Soma katliamının 6’ıncı yıl döneminde yazılı açıklama yayımlayan HDP Emek Komisyonu, “Soma’nın şu anda hükümlü olan failleri yandaşlar için af yasası olarak çıkarılan ‘infaz’ yasasıyla ödüllendirilip, önümüzdeki aylarda serbest kalmalarının önü açıldı” dedi.
Hakların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonu, Soma katliamının 6’ını yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yayımladı. Komisyondan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse imzasıyla yayımlanan açıklamada, “6 yıl önce Türkiye tarihinin en büyük iş cinayeti, 301 işçinin canını yitirdiği Soma’da yaşandı” denildi.


Soma katliamının üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen iş cinayetlerinin ülke gündeminin en ciddi ve neticeleri itibariyle en can alıcı sorunu olmayı sürdürdüğü belirtilen açıklamada, “Denetimsizlik, tedbirsizlik, işverenlerin cezai sorumsuzluklarıyla birleşince iş cinayetlerindeki artışa da sebep olmaktadır. Mahkemelerin işverenden yana olan tutumu iş cinayetlerine meşruluk kazandırmakta, işveren ve şirket menfaatleri insan yaşamından üstün tutulmaktadır. AKP iktidarı tarafından ‘fıtrat’ olarak nitelendirilen işçi cinayetlerine karşı önlem almak şöyle dursun, Soma’nın şu anda hükümlü olan failleri de yandaşlar için af yasası olarak çıkarılan ‘infaz’ yasasıyla ödüllendirilip önümüzdeki aylarda serbest kalmalarının önü açıldı” ifadeleri kullanıldı.


22 BİN İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ


Madencilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekilen açıklamada, “Bir avuç maden sermayedarının çıkarları için, madenlerin kara deliklerinde bedenleri kömürleştirilen işçiler, acıyla kavrulan aileler, madenden sağ kurtulanların yaşadığı sarsıntılar, yıllarca süren duruşmalar, bir katliamı basit bir iş kazası olarak nitelendirmeler, AKP iktidarının sermayeyi koruyan politikalarının sonuçlarıdır. İş cinayetleri aynı zamanda AKP’nin temsil ettiği sistemin dayattığı bir sonuçtur. İSİG Meclisi verilerine göre, AKP döneminde 22 binden fazla işçinin hayatını kaybetmiş olması bunun kanıtıdır” denildi.


Soma katliamına yanlış madencilik politikaların neden olduğu kaydedilen açıklamada, “Soma faciası, hileli taşeronluk düzenlemesi olan rödovans (kiralama) sisteminin de bir sonucudur. Burada yaşanan facianın sebebi, madenciliği, mühendisliğin bilim ve tekniğinden uzaklaştıran ve mühendisi işverenin insafına bırakan yanlış madencilik politikalarıdır” diye belirtildi.


TALEPLER


Açıklamanın devamında, “İş cinayetlerine bir de salgın tehdidi eklenmiştir” denilerek; alınması gereken önlemler ve talepler şu şekilde sıralandı: “Madencilik işkolunda örgütlü olan sendikaların talepleri dikkate alınmalı; önlemler, düzenlemeler, denetimler, sendikalar ve meslek örgütleriyle birlikte yapılmalıdır. Zorunlu çalışma gerektirmeyen bütün madenlerde üretime ara verilmelidir. İşçilerin, hak kaybı yaşanmaksızın geçimleri güvence altına alınmalıdır. İşten atma yasaklanmalıdır. Zorunlu çalışma yapılan madenlerde, salgın koşullarına göre 3 vardiya sistemi değiştirilmeli, 5-6 vardiya biçiminde düzenleme yapılmalıdır. Koruyucu ekipmanlar kısıtlama yapılmaksızın karşılanmalıdır. İşçilere, ailelerine bulaştırma riskinden dolayı koruyucu ekipman gideri ödenmelidir.”


DAYANIŞMA ÇAĞRISI


HDP, açıklamasında şu çağrıda bulundu: “Bir kez daha Soma’da yitirdiğimiz 301 madenci canımızı saygıyla anıyor; emeğin özgürleşmesi, iş cinayetlerinin son bulması için mücadelemizi yükseltiyoruz. Bütün emekçileri de dayanışma ve işbirliğini geliştirmeye çağırıyoruz.”

( MA)
Editör: Haber Merkezi