ANKARA ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Fatih Vatanspor’u çalıştıran Efe Mehmet Aydın’ın iki kadın sporcuyu şiddete maruz bırakan Efe Mehmet Aydın’ın ödüllendirilmesini Meclis gündemine taşıdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Turkcell Kadın Futbol Ligi’nde Fatih Vatanspor’u çalıştıran Efe Mehmet Aydın’ın 18 Nisan 2019 tarihinde oynanan Fatih Vatanspor –Fomget Gençlikspor Genç Kızlar Türkiye Şampiyonası müsabakasında, iki kadın futbolcuyu şiddete maruz bırakmasını Meclis’e taşıdı. Hüda, konuyla ilgili Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. 

Önergede, Efe Mehmet Aydın’ın kadın sporcuya saldırdığını, aynı esnada ona engel olmaya çalışan diğer kadın sporcuyu da darp ettiği hatırlatıldı. Erkek şiddetinin raporlarla da belgelendiği hatırlatılan önergede, Efe Mehmet Aydın’ın “En iyi teknik direktör” unvanıyla ödüllendirildiğine dikkat çekildi. 

Kaya'nın, Bakan Kasapoğlu'a yönelttiği sorular şöyle oldu:

Turkcell Kadın Futbol Ligi'nde Fatih Vatanspor'u çalıştıran Efe Mehmet Aydın, 18 Nisan 2019 tarihinde oynanan Fatih Vatanspor-Fomget Gençlikspor Genç Kızlar Türkiye şampiyonası müsabakasında maçının ardından bir futbolcusunu önce maçın oynandığı stadyumun koridorunda, sonrasında ise yarı çıplak vaziyette olduğu soyunma odasında darp ettiği iddia edilmiş iken,

Küfür ve hakaret ederek kadın sporcuya saldırarak, şiddet gören takım arkadaşını korumak isteyen futbolcunun arkadaşını da darp ettiği hatta şiddete maruz kalan sporculardan birinin dilinin boğazına kaçtığı alınan darp raporlarıyla şiddet uygulaması belgelenmiş olduğu halde Efe Mehmet Aydın "En iyi teknik direktör" ünvanıyla ödüllendirilmesi anlaşılır gibi değildir.

Bu bağlamda;

  1. Turkcell Kadın Futbol Ligi'ni şampiyon olarak tamamlayan Beşiktaş'ın hocası Hatice Bahar Özgüvenç’in ödülü alamamasının sebepleri nelerdir?
  2. TFF tarafından 60 gün hak mahrumiyeti cezası aldığı bilinen ve kadına şiddet davası mahkemede halen devam etmesine rağmen Efe Mehmet Aydın’ın "En iyi teknik direktör" ödülü alabilmesinin kriterleri neler olmuştur?
  3. Medyada yer alan haberlerin şiddeti en çok beslediği şu günlerde kadına şiddet davası mahkemede devam ediyorken, erkek bir teknik direktörün bu şekilde ödüllendirilmesi kadına şiddeti teşvik etmek değil midir?
  4. Kadına şiddet davası mahkemede devam eden bir teknik direktöre ödül verilmesinden dolayı rahatsızlık duydunuz mu?
  5. Kadına şiddet davası mahkemede devam eden bir teknik direktörün bu şekilde itibarlandırılması kadına şiddet uygulamalarını daha da cesaretlendireceği düşüncesine katılıyor musunuz?
  6. Spor etik kurallarına uymayarak, kadına yönelik şiddette etkin mücadele ve kadınları hedef alan bu hadiselerle ilgili Bakanlığınızın şiddeti pekiştirecek ve körükleyecek ödüllendirmelerin karşısında bir açıklaması olacak mı?
  7. Gençlik ve Spor bakanı olarak, kadına şiddeti tescillendiği halde ödüllendirilmesinde sakınca görülmeyen Efe Mehmet Aydın’ın şiddetine maruz kalan kadın sporcular ile iletişime geçtiniz mi?
  8. Gençlik ve Spor Bakanlığınızın şiddete maruz kalan kadın sporcularla ilgili bir çalışması mevcut mudur?

Editör: Haber Merkezi