MARDİN - HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, Kürdistan kelimesini suç kapsamına konulmaya çalışmasına tepki göstererek, “Herkes bilsin ki; Kürtlerin coğrafyasının adı Kürdistan’dır” dedi. Temel, Türkiye’nin kullandığı kimyasal silahlara ilişkin de açıklama yapma çağrısında bulundu. 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) başlattığı “Özgürlük Zamanı” kampanyası çerçevesinde Mardin’de hak toplantısı düzenlendi. HDP Sözcüsü Ebru Günay, Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel ile il, ilçe yöneticileri ve yurttaşlar katıldı. HDP İl binası konferans salonunda düzenlenen toplantıda İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu’nun açılış konuşmasının ardından Temel konuştu.

Egemen devletlerin Kürtlerin yokluğunu kendi varlık sebepleri olarak gördüklerini belirten Temel, Kürtlere yönelik saldırıların bu nedenle devam ettiğini ifade etti. İşgal anlayışının devam ettiğini dile getiren Temel, “Bugün de Kürdistan işgali devam ediyor. Yok etme politikası devam ediyor. Kürtler ve Kürde dair her şey üzerindeki inkar devam ediyor” dedi. AKP-MHP iktidarının faşizm üzerine bir sistem inşa etmeye çalıştığını ve bunun uygulama alanı olarak bölgeyi seçtiğini ifade eden Temel, “AKP-MHP iktidara geldiği günden bu yana Kürt özgürlük hareketini tasfiye etmeyi, Kürtlerin inkar ve imhasını amaçlıyor. Kürtlerin ulusal kimliğini, varlığını dört parça Kürdistan’da engellemek istiyor” diye konuştu.

‘AKP İLE ÇÖZÜM OLMAZ’

Faşizmin seçimlerle bitmeyeceğini ifade eden Temel, faşizmin ancak mücadele ile yenileceğini dile getirdi. Kimi kesimlerin AKP’nin demokratik adımlar atmasının önünde MHP’nin engel olduğu yönünde iddiaları olduğuna dikkat çeken Temel, bu kesimlere AKP’den beklentileri olmaması çağrısında bulundu. Mevcut politikanın devletin politikası olduğunu ve AKP’nin MHP, MHP’nin de AKP’lileştiğini dile getiren Temel, “Çünkü AKP ve MHP’nin varlığı Kürtlerin yok sayılması, yok edilmesi üzerine kurulmuştur. Kafamızda netleştirelim ki; AKP ile çözüm olmaz. AKP ve MHP Kürt düşmanlığı üzerine bir dostluk kurmuştur” ifadelerini kullandı.

KÜRDİSTAN TARTIŞMASI

Son günlerde Kürdistan kelimesinin suç kapsamı konulmaya çalışılmasına da tepki gösteren Temel, “Herkes bilsin ki; Kürtlerin ülkesinin/coğrafyasının adı Kürdistan’dır. Biz Kürtlerin, Kürdistan’ın statü kazanması, var olması için mücadele ediyoruz. Bu konuda HDP’nin politikası son derece açıktır. Kürdistan’a ve Kürtlere özgürlük, Türkiye’ye demokrasi. Eğer ki; Türkiye demokratikleşmez ise, Türkiye’de faşist rejim devam ederse, Kürtlere özgürlük yerine ölümü, Kürtlerle birlikte yaşam yerine düşmanlık bugünkü gibi devam edecek. Ayrıca Kürtler özgür olmaz ise, Kürdistan’a statü sağlanmaz ise Türkiye’de demokratikleşmeden bahsedilmez” diye konuştu.

KİMYASAL SİLAH İNSANLIK SUÇUDUR 

Federe Kürdistan Bölgesi’nde devam eden askeri operasyonlara da değinen Temel, Türkiye’nin bölgede kimyasal silah kullanımına ilişkin “KDP ve Barzani yönetimi kendi hedefini netleştirmeli. Kürt Özgürlük Hareketine düşmanlık, Kürt halkının mücadelesine düşmanlıktır. Kürtlerin davasına savunan harekete düşmanlık, Kürtlerin kazanımlarına düşmanlıktır. Rojava’nın kapılarını kapatmak, Kürtlerin statüsüne düşmanlıktır. Kimyasal silah iddiaları var şu an. Biliyorsunuz Saddam diktatörlüğü kimyasal silah kullanımı nedeniyle iktidardan düşürüldü. Bugün bakıyoruz, Kürt devrimcilerine karşı, Kürdistan coğrafyasına karşı vahim bir iddia var ki; kimyasal silah kullanılıyor. Kürdistan hükümeti bu iddianın delillendirilmesi için araştırma yapmak isteyenlere izin vermiyor şu an. Biz buradan çağrı yapıyoruz. Kürdistan hükümetine, KDP’ye çağrı yapıyoruz bu iddialara dair resmi bir açıklama yapsın. Uluslararası güçlere çağrı yapıyoruz bu iddiaları araştırsınlar. Bu iddiaları açıklığa kavuşturmalılar. Türkiye hükümetine de çağrı yapıyoruz. Bu iddialara kamuoyuna bir açıklama yapmalıdır. Çünkü bu insanlık suçudur ve hiçbir zaman unutulmayacaktır" diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi