ANKARA - AKPM’de konuşan HDP Milletvekili Feleknas Uca, Kürt kadın hareketinin en önemli kazanımlarından birinin ‘eşbaşkanlık sistemi’ olduğunu vurgulayarak, gerçek eşit temsil için Avrupa’da da eşsözcülük sisteminin uygulanmasını tavsiye etti.

JINNEWS'in haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) hazırlanan ‘Parlamentoda Eşit Cinsiyet Temsili’ raporuna ilişkin konuştu. 

Toplumu doğrudan etkileyen kararların alındığı siyaset alanının, iktidarın ve hiyerarşinin yeniden üretildiği temel alanlardan biri olduğunu dile getiren Feleknas, bugün siyasette kadın temsili artmış olsa da hala olması gereken seviyede olmadığını ifade etti. Feleknas, “Özellikle eşitlikçi politikalarda geri kalmış ülkelerde cinsiyet eşitliğini reddeden zihniyetiyle iktidarda yer alan erkek tahakkümü, kadını halen ikinci cins olarak görmekte, farklı cinsiyetleri ise yok saymaktadır” dedi.

‘Parlamentoda erkek egemenliği söz konusu’

Siyasetin mevcut haliyle anti-demokratik ve tekelci bir erkek hakimiyet alanı olduğunu vurgulayan Feleknas, şunları söyledi: “Bunun değişmesi, kadının kendi yaşamının her alanında söz sahibi olması ve binlerce yıllık sömürünün son bulması için kadının siyasette eşit temsili son derece önemlidir. Bunun yanı sıra farklı inançların, kültürlerin, gençliğin eşit temsili de siyasette eşitliği ve adaleti sağlayacaktır. Ancak şu an Avrupa dahil birçok ülke parlamentosunda erkek egemenliği söz konusu. Farklı cinsiyetlerin yanı sıra farklı renklerin görünürlüğü ve temsilinin de yeterli seviyede olmadığını görmekteyiz.”

‘Eşbaşkanlık sistemi kadını dezavantajlı durumdan çıkarıyor’

Kürt kadın hareketinin en önemli kazanımının hem erkeği hem de kadını dönüştürücü bir müdahale olan ‘eşbaşkanlık’ ve ‘eşsözcülük’ sistemi olduğunu dile getiren Feleknas, eşbaşkanlığın HDP’nin her kademesinde geçerli olduğunu anlattı.

Gerçek eşit temsil için Avrupa’da da eşsözcülük sisteminin uygulanmasını tavsiye eden Feleknas, “HDP’nin kuruluşundan bu yana uyguladığı eşbaşkanlık sisteminde amaç iktidarı, tahakkümü paylaşmak değil, yönetim işini bir iktidar alanı olmaktan çıkarıp verimli bir ortak akıl üretme alanı haline getirmektir. Özgün ve özerk kadın meclisleri ve eşit temsil, kadını dezavantajlı durumdan çıkarıp, söz söyleyen konuma getirmektedir” ifadelerini kullandı.  

‘Rojava kadın devrimi erkek tahakkümünü zayıflattı’

Feleknas, konuşmasının devamında şunları belirtti: “Ortadoğu’daki erkek tahakkümünü zayıflatan Rojava’daki kadın devrimi eşit temsilin en önemli örneklerindendir. Kadınlar, kadının her alanda öne çıkmasını esas alan bir inşa ile binlerce yıllık erkek iktidarını dönüştürmüştür. Biz de parlamentodan başlamak üzere her alanda her rengin, kültürün, cinsiyetin eşit temsili için önümüze hedefler koymaktayız. 2026 hedefinin ise yüzde 50 temsili olması gerektiği kanaatindeyim. Eşit temsili sağlamak hepimizin ortak sorumluluğudur. Tek renk, tek tip siyasetten kurtulmak, her alanda var olmak, farklılıkları var etmek için her zaman mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Editör: Haber Merkezi