MARDİN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: HDP Mardin İl Kongresi’nde yeni il eşbaşkanı seçilen Perihan Ağaoğlu, “Kadınlarla bağımızı koparmayacağız. Onların ekonomik, kültürel ve sosyal anlamda ilerlemesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Mardinli her renkten her milletten kadınlar ile yan yana mücadelemizi vereceğiz” dedi.


JIN NEWS'in haberine göre; İçişleri Bakanlığı tarafından 19 Ağustos 2019 tarihinde Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyımın ardından kentte başlayan eylem ve etkinlik yasakları devam ediyor. Her ay yenilenen yasaklar sırasında gözaltı operasyonlarının da sürdüğü kentte Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Örgütü geçtiğimiz günlerde 3'üncü Olağan Kongresini gerçekleştirdi. Ablukaya rağmen yüzlerce kişinin katılıp salonu doldurduğu kongrede HDP Mardin İl Eşbaşkanı olarak seçilen Perihan Ağaoğlu, kentte aylardır yaratılmak istenen korku ikliminin kongre ile sona erdiğini söyledi.


‘Kongrede insanlar korkmadıklarını yeniden gösterdi'


Uzun bir süredir Kürt kentleri üzerinde baskı ve yasak ikliminin var olduğunu söyleyen Perihan, bu baskıların en çok yaşandığı yerlerden birinin de Mardin olduğunu belirtti. Halkları ve dilleriyle tarihi bir konuma sahip olan kentte son süreçte var olan baskıların kendini her şekilde gösterdiğine değinen Perihan, "Mardin sesi, dili ve rengi ile önemli bir kent. Bugüne kadar kentte kayyım olsun, gözaltılar olsun halkın üzerinde yapmadıkları şey kalmadı. Uyguladıkları politikaların sonu gelmiyor. Kentte aylardır devam eden bir eylem etkinlik yasağı var. İnsanların nefes almalarına dahi izin verilmiyor. Son yaptığımız kongrede halk bu yasaklara ve engellemelere karşı bir kez daha korkmadığını gösterdi. Kongre yaptığımız salon kadınıyla genciyle birlikte dolmuştu. Salonun çevresinde bulunan ablukaya rağmen insanlar gelmişti" diye konuştu.


'Kadın çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz'


Kentte yeni dönemde kadın çalışmalarına daha çok ağırlık vereceklerini ifade eden Perihan, "Mardin sadece Kürt halkının değil Süryani ve Arap halkların da yaşadığı bir yer. Tarihi bir geçmişe ve hoşgörülü bir yapıya sahip ama buna rağmen bir feodallik var. Geçmişten bu yana var olan erkek sistemi yüzünden burada kadınlar çok fazla öne çıkamadı. Ama özgür bir yaşam isteyen kadınların siyaset içerisinde yer alması gerekiyor. Bizler de yeni yönetimimiz ve halkımız ile birlikte ilk önce bu durumun önünü açacağız. Kadınlarla bağımızı koparmayacağız. Onların ekonomik, kültürel ve sosyal anlamda ilerlemesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu anlamda mahalle çalışmalarımız ve ev ziyaretlerimiz devam edecek. HDP bir kadın partisidir. Biz de Mardinli her renkten her milletten kadınlar ile yan yana mücadelemizi vereceğiz" dedi.


'Halkların üzerindeki baskılar tecridin bir parçasıdır’


Kentlerde süren baskı politikalarının PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan ağır tecridin bir parçası olduğuna işaret eden Perihan, tecritle birlikte gelişen siyasi sürecin de bunu gösterdiğini söyledi. Kaosun ve kabul edilen savaş tezkerelerinin de tecridin bir sonucu olduğuna vurgu yapan Perihan, şunları söyledi: "Bugün Kürt kentleri üzerindeki baskılar bize Sayın Abdullah Öcalan üzerinde var edilen tecridi hatırlatıyor. Mardin halkını HDP'den uzaklaştırmak istiyorlar. Şehirler ve halklar üzerinde bu şekilde ağır bir tecrit uygulanıyor. Arap, Süryani, Kürt ve Ermeni halkların yaşadığı Mardin üzerindeki bu baskılar tecridin en somut halidir. Yıllardır yaşadıklarımız, tecridin bir parçası. Ama her şeyden önce bu tecrit en çok kadınları etkiliyor. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin en ağır şeklini kadınlar yaşıyor. Sistem bunu gayet bilinçli bir şekilde yapıyor. Bizler bunun farkındayız. Bu ablukalar ya da yasaklar ile bir yere varamayacaklar. Bizler her koşulda alanlarda olmaya devam edeceğiz."
Editör: Haber Merkezi