MARDİN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsünün kapatılmasına dönük verilen kararı Meclis Gündemine taşıdı

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.


Pero DUNDAR
Mardin Milletvekili

Farklı dillerin ve kültürlerin bir arada yaşamasını sağlamak, bu dilleri yaşatmak, eğitim dili olarak kullanmak, anayasal güvence altına almak sosyal devlet anlayışının bir gereği iken bugün binlerce yıllık bir tarihe sahip Kürt halkının, anadili olan Kürtçe ’ye yönelik gerçekleştirilen saldırılara her gün bir yenisi eklenmektedir. Kürt dili ve kültürü bir yandan baskı ve yasaklanmalarla yok edilmek istenirken, diğer yandan her seçim döneminde Kürt halkının oylarını almak için hükümet tarafından propaganda aracı haline getirilmiştir. Bu anlamda diller, inançlar iktidar tarafından siyasetin malzemesi yapılmış, farklı diller ve inançlara çıkarlar doğrultusunda yaklaşılmıştır.
Mardin Artuklu Üniversitesi senatosu, Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde başta Kürtçe Eğitim vermek amacıyla açılan daha sonrasında Kürt Dili ve Kültürü, Arap Dili ve Kültürü, Süryani Dili ve Kültürü anabilim dallarında eğitim veren “Yaşayan Diller Enstitüsü ” hakkında kapatma kararı almış ve bu karar YÖK’e bildirilmiştir.
“Yaşayan Diller Enstitüsü ”nün kapatılmak istenmesine karşı kamuoyunda oluşan tepkiler sonrasında Artuklu Üniversitesi Rektörü bir açıklama yapmış ve bu talebin kendisinin talebi olmadığını YÖK’ün talebi olduğunu ve bu talebi yerine getirdiğini belirtmiştir.
Kürtçe bölüm kurmak amacıyla 2009 yılında “Yaşayan Diller Enstitüsü ” adı altında üniversite bünyesinde açılan bu enstitüden, açıldığı günden beri yüzlerce öğrenci mezun olmuştur. Bu ve benzeri enstitülerin çoğaltılması gereken yerde bu enstitülerin bu şekilde kapatılması hangi gerekçe ile olursa olsun bu bölümlerin pasifize olma riskini de beraberinde getirecektir.

Bu bağlamda;

1.) Mardin Artuklu Üniversitesi “Yaşayan Diller Enstitüsü ”nün kapatılmak istenmesinin yasal gerekçesi nedir?
2.) Mardin Artuklu Üniversitesi “Yaşayan Diller Enstitüsü ”nün YÖK’ün talebi doğrultusunda kapatılmak istendiği bilgisi doğru mudur?
3.) Farklı diller ve kültürlerin yaşatılması için “Yaşayan Diller Enstitüsü ” ve benzeri enstitülerin özgün enstitüler olarak eğitimlerine devam etmeleri gerekmiyor mu?
4.) “Yaşayan Diller Enstitüsü” nün kapatılması siyasi bir karar mıdır?
5.) “Yaşayan Diller Enstitüsü” nün kapatılmaması için bir girişiminiz olacak mıdır?"

Editör: Haber Merkezi