• DOLAR 32,50 %0.08
  • EURO 34,78 %-0.12
  • ALTIN 2.496,45 %0.48
  • BİST100 9.693 %1.77
  • BITCOIN 63.387 %-3.13
  • ETHERIUM 3.045 %-2.4
25°

HDP Merkez Yürütme Kurulu'ndan, yapılan açıklamada 'Seçimlere kavga, kan bulaşmamalı

HDP Merkez Yürütme Kurulu'ndan, yapılan açıklamada 'Seçimlere kavga, kan bulaşmamalı. Suruç halkını provokasyonlara karşı itidalli olmaya davet ediyoruz' denildi.

Yayınlanma
11 Gösterim


HDP Merkez Yürütme Kurulu'ndan, yapılan açıklamada 'Seçimlere kavga, kan bulaşmamalı. Suruç halkını provokasyonlara karşı itidalli olmaya davet ediyoruz' denildi.



Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşanan silahlı kavgadan sonra siyasilerden de olaya ilişkin tepkiler geldi. HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada “Seçimlere kavga, kan bulaşmamalı” ifadelerine yer verildi.

Açıklama şöyle: "Seçimlere 10 gün kala çeşitli illerde saldırılar yaşanmaktadır. Yaklaşık 1 aydır yan yana stantların açıldığı ve her partinin kendi yerel çalışmasını sürdürdüğü ortam seçimlere 10 gün kala değiştirilmeye başlanmıştır.

Urfa Suruç’ta yaşanan ve şu ana kadar bize gelen bilgilere göre 3ü esnaf 5 kişinin ölümüyle, 8 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olay son derece vahimdir. Öncelikle ölenlere rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyoruz.

Suruç halkını, demokratik kamuoyunu ve tüm Türkiye’yi provokasyonlara karşı sağduyulu ve itidalli olmaya davet ediyoruz. Hükümete ve medyaya sorumlu bir dil kullanmaları gerektiğini hatırlatıyoruz. Medya organları gelişmeleri çarpıtarak ve asılsız iddialara dayandırarak yaymaktan ve ortamı körüklemekten derhal vazgeçmelidir.

Başbakana, İçişleri ve Adalet Bakanlarına sesleniyoruz. Seçim çalışmalarının güvenliğinin sağlanması için gerekenler bir an önce yapılmalıdır. Göreviniz güvenli bir seçim çalışması ortamını sağlamaktır. Savcıları acilen Suruç’taki olay yerinde ve hastanede delillerin karartılmaması için göreve çağırıyoruz.

Herkes soğukkanlılığını korumalı, seçim çalışmalarını demokratik bir tarzda sürdürmelidir. Seçimlere kavga ve kan bulaşmamalıdır."

TEMELLİ: İKTİDARIN DİLİ NEFRET DİLİ

Seçim çalışmaları kapsamında Van’da olan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, iktidarın şiddet ve nefret diline dikkat çekerek, "Bugün Suruç’ta hiç istemeyeceğimiz bir olay yaşandı. 3 insanımızı yitirdik. Ortamın gerginliği, OHAL’in  gerginliği, iktidarın yarattığı gerginlik, şiddet dili, nefret söylemi… Buna derhal son vermek gerekir. Tüm liderlere Cumhurbaşkanı adaylarına çağrı yapıyorum. Gelin bu oyunu deşifre edelim. Bu provokasyonlar karşısında güçlü bir çağrı yapalım. Tüm yurttaşlarımıza da sesleniyorum. Sizi bu tuzaklara çekmek isteyenler olacaktır. Seçimi kaybedeceklerini anladıktan sonra; türlü türlü oyunlara başvuracaklar. Asla bu tuzakların içine düşmeyin" diye konuştu.

Bölgede seçim çalışması yürüten iktidar cephesinden ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Urfa Valisi Abdullah Erin ile birlikte Suruç'a gitti. Fakıbaba, “Olaya sebebiyet verenlerin cezasız kalmayacağını” söyledi. Urfa Valisi ise ilk açıklamasında, konuyla ilgili incelemelerinin devam ettiğini belirtti. Valilik daha sonra yaptığı açıklamada, 3 kişinin yaşamını yitirdiği 9 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

Yaşanan olayla ilgili hükümetten ilk açıklamayı Sağlık Bakanı Ahmet Demircan yaptı. Demircan, olayla ilgili bilginin kendisine ulaştığını belirterek, "Yaralılara ilk müdahale yapıldı. Bölgede uçak ambulansa ihtiyaç vardı, gönderdik" dedi.

KILIÇDAROĞLU: İNSANLAR TERCİH ETTİKLERİ PARTİYE OY VERMEKTE ÖZGÜRDÜR

Suruç’taki olay sonrasında henüz ölenlerin durumu teyit edilmemişken bir açıklamada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ile HDP seçmeni Esvet Şenyaşar'ın arasında başlayıp ailelerin katılmasıyla büyüyen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği 9 kişinin de yaralandığı olaya ilişkin Kılıçdaroğlu, "Seçimlerde elbette ki insanlar farklı görüşlerdedirler ve giderler kendi tercih ettikleri partiye veya kişiye oy verirler. Demokratik bir ortamda olması gereken budur ve hoşgörüyle insanlar düşüncelerini ifade ederler. Bir çatışma, hele hele yaralama gibi bir tablonun olmaması lazım. Umarız kimse hayatını kaybetmemiştir, umarız yine oradaki gerginlik sona erer" dedi.

KAYA: VEKİLİMİZE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİM

Olaya ilişkin detayların öğrenilmesinden sonra hükümet kanadından bir açıklamada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’dan geldi. Kaya, Şanlıurfa'da esnaf ziyareti yapan milletvekilini olay sonrasında arayıp başsağlığı dilediğini belirterek "Kendisiyle konuştum, önce başsağlığı diledim. Kardeşini kaybetmiş ve 4 ağabeyinin de yaralı olduğu bilgisini verdi." dedi.

KALIN: VEKİLİMİZİN KARDEŞİ DE ÖLENLER ARASINDA

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın da bir açıklama ile yaşananları kınadı. Kalın, "Suruç’taki menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın kardeşi de saldırıda hayatını kaybetti. Tüm aileye başsağlığı diliyorum. Olay aydınlatılacak ve failler adalet önüne çıkartılacaktır" dedi. (HABER MERKEZİ)



Editör: Haber Merkezi
Yorumlar