ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çok yakında 6 genel başkanın bir araya geleceğini belirterek, “HPD'nin Millet İttifakı'nda olma talebi yok. Bu sürecin böyle olması lazım” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı bir TV programında konuştu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’u kaybettiğini bir türlü sindirmediğini aktaran Kılıçdaroğlu, “Çünkü İstanbul’un rantından yararlanıyordu. İstanbul'u Ekrem Bey'in kazanması onları hazmedemeyeceği bir kayıp oldu. Ekrem İmamoğlu kazanmanın ötesinde başarılı bir belediye başkanlığı performansı da sergiledi. Duran bütün metro yatırımlarının kaynağını bularak sözleşmelerini imzaladı. Belki dünyada böyle bir metropol yok. 10 ayrı yerde, 10 ayrı metro inşaatını birden başlattı” dedi.

YOLSUZLUK DOSYALARI

İmamoğlu’nun yolsuzlukların da üzerine gittiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “AK Parti’nin yönetiminde ya da kadın kollarında görev alan pek çok kişinin İBB'den dolar bazında burs alarak nasıl yurt dışına gittiklerini ve bunların belediyede çalışmadıklarını ortaya çıkardı. Bundan da rahatsız oldular. Bunun yanı sıra müthiş bir yolsuzluk dosyaları vardı. İçişleri Bakanı devreye girdi, ‘yolsuzluk dosyalarını bize verin’ dedi ve aldı. Hasırın altında bekliyor dosyalar. Bu olay bir değil, iki değil, üç değil. Ekrem Bey'in üzerinde baskı kurmaya çalıştılar” diye belirtti.

MOBESE AÇIKLAMASI

MOBESE görüntülerine ilişkin ise Kılıçdaroğlu, “Katıldığı yemekten haberim vardı. Ekrem Bey önemli kararlar alırken genel başkana haber verir. Kaldı ki Ekrem Bey gidip dozerin başında mı duracaktı? Hayır, yönetecekti orayı. Binlerce kişi havaalanında sloganlar attı, Türkiye'nin itibarını sorguladı. THY'nin ne kadar yetersiz olduğunu gördü ama bunlar hiç konuşulmadı, Ekrem Bey'in yemeği konuşuldu. Ben zaten 'telefonlarımız dinleniyor' diye söylüyordum ama izlendiğimizi de düşünemiyordum. MOBESE de gösterdi ki izleniyoruz. Bu da devletin parti devleti olduğunu gösteriyor. Bunun için bürokratlara çağrı yaptım. Bu suçun üstüne giden yok. Hakimler savcılar kurulunu Saray teslim almış durumda. Bürokrasiye yaptığım çağrı sonrası belgeler, raporlar yağıyor” diye belirtti.

ADALET BAKANI’NIN GÖREVDEN ALINMASI

Adalet Bakanlığı’ndaki görev değişimine dair de konuşan Kılıçdaroğlu, “‘Erdoğan çok iyi bir adam, mükemmel biri ama etrafı kötü', ne derlerse desinler bütün bunların sorumlusu Erdoğan. Devlet ona teslim edilmiş vaziyette. Adalet bakanları çok fazla konuşmaz. Yeri zamanı geldiğinde haksızlıklara karşı bu doğru değil diye söylerdi. Adalet reformu nasıl olacak diye açıkladılar ve bunların hepsi de doğruydu. Ama bunların hiç biri hayata geçirilmedi. Adalet Bakanı'nın gidişten rahatsız olup çekildiği söylendi” diye konuştu. 

Erdoğan’ın karşısına çıkması durumundan 5-6 soru soracağını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Yeter ki karşıma çıkma cesareti göstersin ama gösteremez. Arzu ederse soruları önceden de verebilirim. İsterse cevaplarını prompterle hazırlasın. Karşıma çıkarsa reyting de yüksek olur” dedi.

‘HDP MİLLET İTTİFAKI’NDA OLMA TALEBİ YOK’

Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın kendi içinde tutarlılığının ve görüş birliğinin sağlayan bir ittifak olduğunu belirterek, çok yakında altı liderin bir araya geleceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Güçlendirilmiş parlamenter sistem metninde Cumhurbaşkanı'nın görevleri de var. Henüz ortada ittifak oluşturacak bir süreç de yok. Seçim kararı alındıktan sonra ortaya çıkacak bir tablo. Bütün bu çalışmalardan sonra Millet İttifakına evrilebilir. HDP'nin Millet İttifakı'nda olma talebi yok. Bu sürecin böyle olması lazım” dedi.

ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI

Erdoğan’ın AİHM kararlarına uymayacağız yönündeki açıklamalarına ilişkin ise Kılıçdaroğlu, “Anayasayı çiğniyorsunuz. Erdoğan bütün dünyaya, 'bizim ülkemizde Anayasa var ama benim kararımdan sonra' demek istiyor. Ben sonbaharda seçim olacağını düşünüyorum. Karakıştan çıkarken bir seçimi tercih etmez Erdoğan. Tercih kendisine ait sonuçta, bu sandık gelecek milletin önüne. Vatandaşa duyurum sağduyulu olun, sokağa çıkmak için tahrik edeceklerdir” diye belirtti.

Editör: Haber Merkezi