ANKARA - "Kobanê düşmediği" için iktidarın bu konuya dair bir yarası olduğunu belirten HDP PM üyesi Doğan Erbaş, “Yargı eliyle siyaseti dizayn etme çabalarını boşa çıkartacağız” dedi.

Kobanê Davası'nın ilk duruşması 26 Nisan’da görülecek. Halkların Demokratik Partisi (HDP) davaya ilişkin hukuki ve siyasi mücadeleyi kapsayacak çalışmalarını tamamladı. Bu hazırlık çalışmalarının içerisinde yer alan HDP Meclis (PM) üyesi ve avukat Doğan Erbaş, ortada çok alışık bir durumun olmadığını belirterek, davanın ne kadar süreceğinin henüz belliği olmadığını söyledi. Olağanüstü bir yargılamanın öngörüldüğünü belirten Erbaş, “Yani hızla tamamlayıp bir an önce arkadaşlarımızı hükümlü duruma getirmek temel amaçları” dedi.

'ÖZEL AMAÇLARI VAR’

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili iktidarın özel amaçlarının olduğunu belirten Erbaş, “Selahattin Demirtaş ile ilgili AİHM’in bir kararı oldu. Bu davayı hızla bitirip Selahattin Demirtaş’ı da hükümlü hale getirirlerse, daha sonra AİHM’e Demirtaş’ın başka bir dosyadan hükümlü olduğunu söyleyecekler” diye konuştu.

‘SKANDALLARLA DOLU’

İddianamenin hazırlanışına ve niteliğine dair konuşan Erbaş, iddianamenin bir hafta içinde hazırlandığına dikkat çekti. Erbaş, iddianamenin skandallarla dolu ve açık hileler olduğunu belirtti. Dosyada yer alan skandallardan birinin gizli tanıklar olduğunu belirten Erbaş, “Gizli tanıkların beyanları arkadaşlarımız tutuklandıktan sonra alınıyor. ‘Önce tutuklayalım sonra delilleri toplarız’ gibi bir anlayışla yaklaşıyorlar. Diğer bir yandan konuşmalar. Arkadaşların konuşmaları zaten Meclis'te yaptıkları konuşmalar. Sosyal medyada paylaştıkları da zaten her zaman her yerde söyledikleri. Dediğim gibi aradan 6 yıl geçtikten sonra bu konuşmalar delil konusu yapılıyor” ifadelerini kullandı.

‘İKTİDARIN YARASI VAR’

Yargılamanın siyasi olduğunu belirten Erbaş, bunun iki nedeni olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Birincisi AKP- MHP iktidarının hala Kobanê yarası var. Erdoğan Konbanê düşmediği için bu dava bir yanı ile hala o yararının devamı o hesabın devamıdır. Kobanê’nin düşmemesinin hesabını bu şekilde alıyorlar. İkinci boyutu ise bu dava somutunda HDP’ye yönelik başka bir hesap var. O hesapta tasfiye operasyonudur. Bu davayı aynı zamanda kapatma davasının bir argümanı olarak ele aldırlar. Birçok arkadaşımıza hüküm vererek HDP’yi işlevsiz hale getirmeyi amaçlıyorlar.”

‘NE OLDU DA ŞİMDİ AÇILDI?’

Aradan 6 yıl geçtikten sonra davanın açıldığını belirten Erbaş, “Ne oldu da aradan geçen bu süreye karşın dava şimdi açıldı? Bunu tabi ki soracağız. Dava konusu yapılan açıklamalardan sonra o dönem eşbaşkanlarımızın, parti heyetlerimizin hükümetle görüştükleri, toplantı yaptıkları dönemler. Hatta Kobanê direnişinde gündeme gelen olayların bitirilmesi için Sayın Öcalan’dan bir mesaj alınmıştı. Sayın Selahattin Demirtaş o mesajı okumuştu. Ondan dolayı teşekkür ettiler. Sağduyulu davrandığımız için arkadaşlarımıza o dönem teşekkür ettiler. Fakat şimdi o açıklamalardan dolayı böyle dava açıyorlar ya da arkadaşlarımız hakkında yüzlerce yıla dayanan mahkumiyetler isteniyor” diye belirtti.

DAVAYA İLGİ YOĞUN

26 Nisan’da görülecek duruşmaya dair hazırlıklara ilişkin bilgi veren Erbaş, şunları söyledi: “Dava gündemi gelir gelmez biz çalışmalarımıza başladık. Grubumuzun tümü, tüm vekiller, eşbaşkanlarımız orada olacaklar. Birkaç gün süreyle en azından izleyecekler. Çok yoğun kitle katılımı vardı aslında ama pandemi nedeniyle çeşitli kısıtlamalar var, şehir seyahat yasakları gibi o yüzden daha çok Ankara’da olan arkadaşlarımızın katılımıyla gerçekleşecek. Çok sayıda sivil toplum örgütü, emek örgütleri, aydınlar ve siyasi partilere çağrıda bulunduk. Avrupa’da pek çok heyet, diplomasi grupları, yine Avrupa’dan çeşitli hukuk örgütleri insan hakları temsilcileri gelecek. Basının yoğun bir ilgisi olacak.”

‘OPERASYONLARINI BOŞA ÇIKARACAĞIZ’

HDP’nin hukuk grubunun sürdürdüğü önemli çalışmaların olduğunu belirten Erbaş, “Geniş bir avukat grubu davaya uzun bir süredir hazırlanıyor, kendi aralarında iş bölümü yaptılar. O gün orada yargılanan değil yargılayan taraf olacağız. Avukatlar, gerçeklerden uzak, mahkemenin hukuki dayanaklardan yoksun bir dava yürütmek istediğini ortaya koyacak. Kapatma davası iddianamesi iade edildi. Kapatmaya yönelik pek çok çevre, iddianamenin gerçeklikten yoksun olduğunu gördü. Tıpkı kapatma davası ile ilgili sonuç bize göre bu davada da olacak. Masa başında mühendislik hesabıyla yapılan yargılama kumpaslarıyla, bu tip intikam operasyonlarıyla, yargı eliyle siyaseti dizayn etme çabalarını boşa çıkartacağımıza inanıyoruz” ifadelerinde bulundu.

'YARGILAYAN OLACAĞIZ'

Kobanê davasının tüm çalışmalarda gündemlerinde olacağını belirten Erbaş, devam eden “Herkes için Adalet Kampanyası” ve tüm kitle çalışmalarında da temel maddelerinden birinin Kobanê davası olduğunu söyledi. Erbaş, “Maalesef son yıllarda AKP’nin siyaseti dizayn etme, Kürt siyasetini tasfiye etmeye yönelik operasyonları yargı eliyle yapılıyor. Bu Kobanê davası da tarihte yerini alacak önemli bir dava. Çok büyük bir anlam yüklendiğini biliyoruz. Biz de yargılayan olarak tarihteki yerini alacağız” dedi.

MA / Diren Yurtsever

Editör: Haber Merkezi