HABER MERKEZİ - İlçe adayları için ön seçim kararı alan HDP, Diyarbakır, Batman, Dersim ve Şırnak ilçeleri başta olmak üzere birçok yerde sandık kurdu. Aday adayları kendilerini ve projelerini anlattıktan sonra, delegeler oy vermeye başladı.


MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, 31 Mart yerel seçimlerinde 4'ü merkez olmak üzere 7 ilçenin adaylarını belirlemek için ön seçime gitti. Bağlar ilçe adayını belirmek için il binasındaki Vedat Aydın Konferans Salonu'nda sandıklar kuruldu. 6'sı kadın 12 aday adayın yarıştığı oylamada, 514 delege oy kullanacak. Sur'da 279, Kayapınar 504, Yenişehir 389, Silvan 250, Bismil 311 ve Lice'de 100 delege oy kullanacak.


Oylama öncesi aday adayları, özgeçmişlerini ve belediye eşbaşkanı olmaları durumunda yapacakları projeleri delegasyona anlattı. Konuşmaların ardından delegeler, oy kullanmaya başlayacak. Saat 17.00'da sonlanacak oy kullanımın ardından oylar sayılacak. Oylama sonuçlarına göre 31 Mart yerel seçimlerinde HDP'nin göstereceği belediye eşbaşkanları belirlenecek.


Sur, Silvan, Bismil, Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir ilçelerindeki belediye eşbaşkanları ön seçimle belirlenirken, Dicle, Eğil, Çüngüş, Hani, Hazro, Kocaköy, Çınar, Ergani, Kulp ve Çermik ilçelerinde ise adayları partinin il örgütü ve genel merkez belirleyecek.


HDP, diğer bölge kentlerine bağlı ilçelerde de ön seçimle adaylarını seçecek.


BATMAN  


HDP Batman İl Örgütü de, 31 Mart’taki yerel seçimde eşbaşkan adaylarını belirlemek amacıyla Petrol-İş Batman Şubesi Konferans Salonu’nda ön seçim gerçekleştirdi. Salona "Vardık, varız var olacağız", "Kendimizi de kentimiz de yöneteceğiz" yazılı pankartlar asılırken, ön seçime HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Barış Anneleri, aday adayları ve delegeler katıldı.


‘DEMOKRASİNİN GEREĞİ’


Saygı duruşunun ardından konuşan HDP’li Taşçıer, ön seçimin demokrasinin bir gereği olduğunu belirterek, "Demokrasi bunu gerektirir. Demokrat olmak bunu gerektirir. Belediye başkanlarını, ön seçim iradesine göre seçim komisyonlarımız, partinin yetkili organları belirleyecek. Demokrasi sadece devlet olmak ile değil, en alt kısmından en üst kısmına kadar demokrasiyi işletmek zorundasınız. Demokrasi ağır bir yüktür ve bu yükü taşımasını bilmek gerek" dedi.


Kürtlerin iradesine bugün atanan kayyumlar ile el konulduğunu ifade eden Taşçıer, "Kürtlerin bugün bir statüsü yoktur. Bu statünün olması için demokrasinin hatırı çok büyüktür. Bu ön seçim demokrasinin gereği olduğu için gerçekleştiriyoruz" diyerek, ön seçim ile halk iradesini yeniden belediyeye yansıtılacağına vurgu yaptı.


OYLAR KULLANILIYOR


Konuşmanın ardından Batman, Beşiri, Gercüş, Hasankeyf, Kozluk, Sason belediye eşbaşkan aday adayları, kendilerini tanıttı. Tanıtımdan sonra kurulan sandıklarda delegeler oylarını kullandı.


DERSİM 


HDP, Dersim Belediye eşbaşkan adaylarını belirlemek için ön seçime gitti. Sanat Sokağı’nda yapılan ön seçim öncesi konuşan HDP Dersim İl Eşbaşkanı Hıdır Çiçek, halkı selamlayarak, aday adaylığı için yapılan başvuruların değerli olduğunu, baskıların yoğun olduğu dönemde partiyi sahiplenme anlamını taşıdığını kaydetti.


Daha sonra eşbaşkan aday adayları HDP PM Üyesi Cevdet Konak, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Dersim Şube Başkanı Nurşat Yeşil, İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, HDP Dersim Yöneticisi Cemile Ataş, Alaaddin Erdoğan, Ferhat Yıldız kendilerini tanıttı.


Ardından oy kullanımı için seçime geçildi.


ŞIRNAK


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü, 31 Mart 2019 tarihinde yapılması planlanan yerel seçimler için kente bağlı İdil, Cizre ve Silopi ilçelerinde adaylarını belirlemek için ön seçime gitti. Cizre’de 500’ü aşkın kişinin katılımıyla yapılacak olan ön seçim, HDP İlçe Örgütü binasında bulunan konferans salonunda gerçekleşiyor. Sabahın erken saatlerinde parti binasında oy kullanmak için toplanmaya başlayan yüzlerce delege arasında, sokağa çıkma yasakları sırasında yakınlarını kaybeden ailelerin yoğunluğu dikkat çekti.


‘KAYYUMLARI EVLERİNE GÖNDERCEĞİZ’


Ön seçim programı, barış ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından aday adayları tek tek alkışlar eşliğinde salondaki yerini aldı. Salonun hınca hınç dolduğu programda HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş kısa bir açıklama yaptı. Yerel seçimlerin önemi üzerinde duran Beştaş, Cizrelilerin geçmişte olduğu gibi bugün de iradelerine sahip çıkacağına vurgu yaparak, kayyumları evlerine göndereceklerini dile getirdi.


Aday adayları kendilerini ve projelerini anlattıktan sonra, delegelerin oy verme işlemi başlayacak.


Silopi ve İdil’de de parti binalarında belediye eşbaşkan adaylarını belirlemek için sandık kuruldu. Yasaklarda hayatını kaybedenlerin ailelerinin de bulunduğu çok sayıda yurttaşın yoğun ilgi gösterdiği her iki ilçede de benzer bir yöntem izlenecek.


URFA 


HDP Halfeti İlçe Örgütü de, belediye eşbaşkan adaylarını belirlemek için ön seçime gitti. İlçe binasında sandıklar kurulurken, 5’i erkek 2’si kadın toplam 7 adayın yarıştığı oylamada, 150 delege oy kullandı. Önseçime delegeler dışında HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın ailesi ve çok sayıda kişi katıldı. Oylama öncesi yapılan divan seçiminin ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, 31 Mart seçimlerinin Kürt halkı için referandum niteliği taşıdığını söyledi. 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra AKP iktidarının savaş konseptini esas alarak bölgede onlarca kentte sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini belirten Aydeniz, yasak dönemlerinde yüzlerce insanın kolluk güçleri tarafından öldürüldüğünü söyledi.


‘TÜM GÜCÜMÜZLE’


PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde devam eden ağırlaştırılmış tecride de dikkat çeken Aydeniz, “Sayın Öcalan üzerinde tecrit derinleştiriliyor. Bunun sebeplerini çok iyi biliyoruz. Bu yüzden Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven bedenini açlığa yatırdı. Leyla Güven’in bu direnişini sahipleniyor ve sesine ses katacağız” dedi.


Yapılan ön seçimin Halfeti’de olmasının ayrıca bir öneme sahip olduğunu sözlerine ekleyen Aydeniz, “Halfeti, Sayın Öcalan’ın memleketi aynı zamanda. Bu yüzden yapılan ön seçimin anlamı daha çok önem kazanıyor. Biz, tüm gücümüzle tecride karşı mücadele edeceğiz” diye konuştu.


Aydeniz’in konuşmasının ardından aday adayları, özgeçmişlerini ve belediye eşbaşkanı olmaları durumunda yapacakları projeleri delegasyona anlattı. Konuşmaların ardından delegeler, oy kullandı.


VAN 


HDP tarafından Hakkari ve Yüksekova ilçesi ile, Ağrı, Bitlis, Van ve Muş ilçelerinde de sandıklar kurularak ön seçime gidildi.


HDP Hakkari Belediye eşbaşkan adayları başta olmak üzere, Van'da 7, Muş'ta 3, Bitlis ve Ağrı'da birer ilçe belediye eşbaşkanları için ön seçime gidildi. Aday adaylarının kısa tanıtımlarıyla başlayan ön seçimlerde, delegeler oy kullanmaya başladı. Oy kullanma işlemleri akşam saat 17.00'ye kadar sürecek.


Van'ın da 7 ilçesinde ön seçime gidildi. İl ve ilçe binalarında girilen seçimlerde Başkale'de 381 delege, Özalp'te 200, İpekyolu'nda 441, Gürpınar'da 221, Edremit 250, Çatak'ta 186, Çaldıran'da ise 250 delege oy kullanarak mevcut aday adayları içerisinde adaylarını belirleyecek.


HAKKARİ


Hakkari Belediyesi ve Yüksekova Belediyesi için ön seçime gidildi. Hakkari'de 246 delege, Yüksekova ilçesinde ise 330 delege oy kullanmaya başladı.


AĞRI


Ağrı'da yalnızca Doğubayazıt ilçesinde ön seçime gidildi. Dilan Düğün Salonu'nda yapılan seçimde 246 delege oy kullanmaya başladı.


MUŞ


Malazgirt, Bulanık ve Varto ilçelerinde de ön seçime gidildi. Malazgirt'te 180 delege oy kullanmaya başlarken, Bulanık ilçesinde 208, Varto ilçesinde ise 260 delege oy kullanarak belediye başkan adaylarını seçiyor.


BİTLİS


Bitlis'n Tatvan ilçesinde ön seçime gidildi. Ön seçim için 150 delege oy kullanmaya başladı.


MARDİN


HDP Mardin'in Kızıltepe, Derik, Nusaybin ve Mazıdağı ilçelerinde de belediye eşbaşkan adaylarını belirlemek için sandık kurdu. Sandık kurulan ilçelerde oy kullanma işlemleri başladı. Yaşanan teknik bir eksiklik nedeniyle Mazıdağı ilçesinde ön seçimler ertelenmek zorunda kaldı.


Ön seçim kapsamında Kızıltepe'de 26 aday adayı yarışırken, 500 delege oy kullanıyor. 18 aday adayının yarıştığı Derik'te 200 delege oy kullanırken, Nusaybin'de ise 271 delege 28 aday adayı arasında oylama yapıyor.

Sonuçların ilerleyen saatlerde açıklanması bekleniyor.
Editör: Haber Merkezi