VAN -ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; HDP seçim çalışmlarına ara vermeden devam ediyor. Eş başkan adayları hem seçim çalışması yürütüyor hem de yaklaşan 8 Mart Dünya emekçi kadınlar Günü için kadınları alanlara davet ediyor.


JINNEWS'in haberine göre;Halkların Demokratik Partisi(HDP), yerel seçimlere kısa süre kala çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.  HDP belediye eşbaşkan adayları, Serhat Bölgesi’nde;  Bitlis, Ağrı, Van, Iğdır, Muş ilinde ve ilçesilirinde yurttaşlarla bir araya geliyor. Eş başkan adayları ve HDP’liler bir taraftan seçim çalışmaları yürütürken bir yandan da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü için eylem ve etkinlik programlarını basına deklare ederek kadınlarla alanlarda buluşmayı hedefliyor.


Bitlis


HDP Pm Üyesi Nurten Üzümcü, Bitlis Eş başkan adayı Zekiye İlbasan, Ahlat Belediye Eş Başkan adayı Müyeser Güneş, Mutki Belediye Eş Başkanı Belgin Korkmaz, Ovakışla Belde Belediye Eş Başkanı Sariye Yılmaz ve Tatvan Belediye Eş başkan adayları Serap Çakmak Genç katılımıyla cezaevinde bulunan kadınlara 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kart gönderildi. Ardından kadın eş başkanlar ile beraberindeki partili kadınlar Bitlis merkezinde bulunan kadın esnafları ziyaret ederek karanfil dağıttı.



İpekyolu


HDP Van Milletvekili Tayyip Temel ve İpekyolu Eş Başkan Adayı Azim Yacan, Van Büyükşehir Belediyesi Halk Otobüsleri Durağı'nı ziyaret etti. Burada ilk olarak söz alan İpekyolu Belediye Eşbaşkan Adayı Azim Yacan, yurttaşların ilgisinin kendilerine moral verdiğini söyleyerek, “Ülkeyi kayyımlar yönetiyor, onlar bugüne kadar burada yaşamadı ve bundan sonra da burada kalamayacaklar. Kent ve insanına karşı bir sorumluluk hissetmiyorlar. Bin bir zahmetle güçlükle sandık başına gidiyoruz.  Oy kullanıyoruz ve sonra belediyemize kayyım atanıyor. Bu halkın iradesine bir saygısızlıktır” dedi.


Azim Konuşmasında şunları kaydetti: “Biz seçilmişler sizlere karşı sorumluyuz ve görevimizi yapamadığımız zaman vicdanımız bizi rahatsız eder. İpekyolu ilçesinin tüm sorunlarıyla ilgilendiğimiz gibi şoför esnafımızın sorunlarıyla da yakından ilgileneceğiz."


'Bu kentin sahipleri sizlersiniz birlikte sorunlarımızı çözeceğiz'


Azim'in ardından söz alan HDP Van Milletvekili Tayip Temel, " Bu kentin sahibi sizlersiniz. Yönelteceğiniz eleştiriler değerlidir.  Sorunlarımızı hep birlikte çözeceğiz” ifadelerini kullandı.


Belediye seçimlerinin önemli olduğunu ancak Kürt halkının çok ağır bir süreçten geçtiğini vurgulayan Tayyip,  yaşanılan süreci şu sözlerle değerlendirdi: "Şu anda yüzlerce arkadaşımız açlık grevi eyleminde. Hassas ve kritik bir dönemdeyiz. Açlık grevinde ki arkadaşlarımızın artık neredeyse gözleri göremez duruma geldi. Leyla Güven ve diğer bütün arkadaşlarımızın taleplerini duyurmamız lazım.

Türkiye tarihinde görülmemiş bir dönem yaşadık. Bir insan mahkemede cezası kesinleşmeden işten atılmazdı. Ama son 3 yıldır neredeyse 'Kürt' olduğunu söyleyen herkesin işine sorgusuz sualsiz son verdiler.  Türkiye tarihinde böyle bir zorbalık görülmedi ve 1 Nisan'da kesinlikle gidecekler. Yanlış yapan herkesten hesap soracağız. Kazanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın."


Tayyip 'in ardından otobüs şoförleri ulaşımla ilgili sorunlarını dile getirerek belediye seçimlerinde beklentilerini paylaştı.


Erciş


Erciş’te bir taraftan yerel seçim programlarını gece gündüz aralıksız sürdüren kadınlar diğer taraftan yaklaşan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için etkinlik programlarını açıkladı. Belediye eşbaşkan adayı Yıldız Çetin ile beraberindeki partililer, HDP ilçe binasında bir araya gelerek 8 Mart programlarını düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı.

Yıldız, konuşmasına PKK Lideri Abdullah Öcalana yönelik uygulanan tecridin kaldırılması talebi ile açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi(DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve 300’ü aşkın açlık grevi eylemcilerini selamlayarak başladı. Yıldız, 8 Mart kapsamında yarın saat 10.00’da düzenleyecekleri  “Kadın buluşmasına”  Ercişli tüm kadınları davet etti.

Toplantı "Jin Jiyan Azadi" sloganlarıyla sonlandı.


Tuşba


Tuşba Belediyesi Eşbaşkan adayları Ayşe Minaz ile Yılmaz Berki', Van Büyükşehir Belediye EŞbaşkan adayları Bedia Özgökçe ve Mustafa Avcı'nın da katılımıyla ilçede bulunan Sanayi Bölgesi esnafını, Ronis Tekstil Atölyesi, Tuşba Galericiler yönetimi ve oto sanayi yönetimi ziyaret etti.


 Eşbaşkan adayları ilk olarak Büyük Sanayi Bölgesi esnafıyla bir araya gelerek belediyecilik hakkında görüş ve önerilerini dinlediler. Burada kısa bir konuşma yapan HDP Van Büyükşehir Belediye Eş başkan adayı Bedia Özgökçe, var olan mevcut politikaların toplumsal sorunları daha da derinleştirdiğini belirtti. Hukuk ve adaletin mekanizmaları doğru işlenmiyorsa eğer o ülke de hiç kimsenin bilinçli yaşamasına olanak verilmediğini söyledi.


Bedia, "Toplum olarak da amaçtan yoksun ve gelecek kaygısı ile ne olacağı belirsiz ama sürekli birileri tarafından yönetilen bir ortamda yaşamak toplumsal sağlığa zarardır. Gelişimin önünde ki en büyük engellerden biridir. Bir bütün olarak bu üstünlüğü sağlayamadıkları müddetçe adalet ve yargı mekanizmasıyla bir otoritenin düşüncesi ile tahakküm altında ise, orada kimse güvence de değildir.  Bundan kaynaklı birlik olmalıyız ve beraber olmalıyız" dedi.


'Kadın üretimi ve emeğiyle yaşanılır bir kent oluşturacağız'


Sanayi bölgesi ziyaretinin ardından Ronis Tekstil Atölyesine geçen eşbaşkan adayları ile beraberindeki partililer tekstil atölyesinde çalışan kadınlar tarafından alkışlarla karşılandı.


Kadınların heyacanlı karşılamasına yönelik söz alan Bedia şöyle konuştu: "Kadın üretimi ve emeğiyle kenti yaşanılır bir duruma getireceğiz. Doğduğumuz yerde doyacağımız yaşanır bir kent kurmak istiyoruz. Bunu ancak kadınlarla beraber başarabiliriz. Yan yana olduğumuz ve omuz omuza verdiğimiz sürece her türlü baskı ve kayyım rejimine karşı çıkabiliriz. Bu siyasetin Van'dan da kayyım atanan her yerden de 31 Mart’ta kurtulacağımızı biliyoruz. 'Van Ya Me ye' bunu biliyoruz. Buraya verilen her zarar bizim yüreğimizi yakar. Kayyımların ve buraya gelen yabancıların yüreğini yakmaz. Burayı çar çur edenlerin ve bizim değerlerimizi hiçsizleştirenlerin bize hiçbir faydası olamaz. O yüzden geleceğimiz için ve gençlerimizin çalışırken emeği sömürülmediği ve karşılığı aldığı bir dünya için ve özgür bir dünya için yan yana durmaya ihtiyacımız var."


Son olarak Oto Sanayi Sitesi esnafıyla bir araya gelen HDP'liler, burada da esnafın görüş ve önerilerini almaya devam etti.


Gürpınar


HDP Gürpınar İlçe yönetimi seçim çalışmaları kapsamında HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ve ilçe belediye eşbaşkan adayları Rojbin Akdağ ile Kemal Güler'in katılımıyla ilçeye bağlı bağlı Üçgen (Örü), Hoşap, Günbaşı (Mirava) köylerini ziyaret etti.  Köy sakinleri tarafından ilgiyle karşılanan HDP'liler burada süreç üzerine sohbet ettiler. Burada konuşan Muazzez,  yerel seçimlerin önemine vurgu yaparak, "Kayyım zihniyetinin ilçemizden, ilimizden çıkarmamız gerekiyor. Bunun için yerel seçimler büyük bir fırsattır. Sandıklara mutlaka gidelim. Oyumuzu kullandıktan sonra da sandıklarımıza sahip çıkalım" diye konuştu.


Ağrı


HDP Ağrı Eşbaşkan adayları Yeliz Karaaslan ile Abdurrahman Doğar yerel seçimler kapsamında Sanayi Sitesi’nde bulunan esnaflarla görüştü. Eşbaşkan adayları esnaf ziyaretinin ardından Cezaevi Mahallesi sakinleriyle bir araya gelerek seçim çalışmalarını yurttaşların görüş ve önerileri ile sürdürüyor.


Muş


Muş'un HDP Malazgirt ilçe Eş başkan adayları Gülay Çelik ve beraberindeki partililer yerel seçimler kapsamında ilçeye bağlı mahallelerde yurttaşlarla bir araya gelerek seçim çalışmalarını sürdürüyor.


Iğdır


HDP Iğdır İl örgütü tarafından yaklaşan yerel seçimler kapsamında Pazar günü HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin katılımıyla gerçekleşecek halk buluşmasına katılım amaçlı çarşı merkezinde bildiri dağıtıldı.

Editör: Haber Merkezi