SİİRT- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ SÖYLEYİŞ; HDP Siirt İl Eş Başkanı Belkıza Beştaş Epözdemir Gazeteci Hamza ÖZKAN’nın sorularını yanıtladı.

 

 

SİİRT- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ SÖYLEYİŞ; HDP Siirt İl Eş Başkanı Belkıza Beştaş Epözdemir Gazeteci Hamza ÖZKAN’nın sorularını yanıtladı.



Belkıza Beştaş Epözdemir ’i herkes HDP Siirt İl Eş Başkanı olarak tanıyor ama biz, bir de sizden dinlemek istiyoruz. Belkıza Beştaş Epözdemir kimdir, hayata nasıl bakıyor, kendisini hayatın neresinde görüyor?

Sorusu aniden duraksanacak bir soru. Felsefik sorgulama ile cevap vermek gerektiğini düşünüyorum,Filozoflar tarafından yıllar boyunca düşünülmüş, cevap aranmış bir soru

Doğrusu kim ve ne olduğumuzu sürekli olarak yaptıklarımız gösterir.Yaptıklarımız bizlerin kim olduğunun adresi olmalı.

Yine de Botan’da Doğmuş, büyümüş, evlenmiş, üç çocuk Annesi olup, yaşadığımız coğrafyanın bir çok bireyi, kadını gibi iktidarın zorundan, Erk’in den erken nasiplenmiş, büyük Kızımın hamileliğinin 9 Ay’ında göz altına alınmış, 2010 KCK operasyonlarında eş ve 3 yaşındaki kızım ile 1.5 yıl tutuklu kalmış, 2014 yerel seçimlerinde Siirt Belediye Eş Başkanlığı görevini yürütürken belediyelerimize yapılan kayyum darbeleriyle birlikte Mayıs 2017 yılında tekrar tutuklanıp, Temmuz 2018 yılına kadar tutuklu kaldıktan sonra ev, eş, çocuk, Kürt, kadın olmanın yaşamdaki avantaj ve dezavantajları ile bir yandan toplumdaki eşitsizlikler ile, bir yandan yüzyıllardır var olma mücadelesi veren bir halkın neferi olma, bir taraftan da iktidarların kasıtlı baskı ve tehditlerinden güç, fırsat belleyip onlarca hemcinsimin öldürülmelerine engel olamamanın ruh haliyle 11 Ocak 2020 tarihinde yapılan kongre ile HDP Siirt Eş Başkanlığına seçildim.. ”Ateşin yaktığını deneyimlemek, ona bir daha dokunmak” diye bir söz vardır. Bizler açısından da gerektiğinde yakılan ateşi gürleştirmek için ona “bir daha, bir daha” dokunmak kalıyor. Kolay olmadığının bilincindeyim, mücadelemiz zorlu ama kararlıyız, başarmaya kenetleneceğiz. bu sorumluluk ve bilinç ile hareket edeceğiz.

Partimizi bu süreçte Siirt’teki halkımız ile bütünleştirecek politikalar izleyeceğiz, özgün siyaseti, partimizin siyaset çizgisi ile büyütme çabası içerisinde olacağız. Saha çalışmalarımızı buna göre yapıp konumlanacağız. Bunun ile ilgili elimizde istatistikler var.

Yaşamda koşullar ve ihtiyaçları bekletemiyorsunuz. Siyaset aynı zamanda ihtiyaç ve sorunlara çözüm bulma sanatıdır. Tarihte “Buharlı Makinalara” geçiş vardır. Siyaset yapan kişi “Buharlı Makinalara” geçiş örneğinde olduğu gibi ihtiyaçları karşılayan, işleri kolaylaştıran minvalinde düşünmeli, yapmalı. Dolayısıyla bizler çözüme odaklı kilitlenirken çözümü de değişimin kendisinde aramalıyız.

Başkanlık veya Parlamenter sistem ile partinizin savunduğu ve pratikleştirdiği Eş Başkanlık arasındaki fark nedir?

Günümüz dünyasında halklar, iktidarların çeşit çeşit sistemleri ile adına Başkanlık mı, Parlementer vb sistem mi dersiniz baskı altında tutulup tekleştirilmeye çalışılırken, bunun karşısında halkların da toplumsal mücadelen beslenerek iktidarların sistemine Güney Amerika'da,  Ortadoğu'da, Rojava'da ve yaşadığımız coğrafyada başkaldırılmalarına şahit oluyoruz. Partimizin kadın partisi olma iddiası Eş Başkanlık ile eşit temsiliyet ile yaşamın her alanında hissettirme, uygulama çabasındaki kararlılık aynı zamanda kadın özgürlükçü mücadelesine giden yolda da belirleyici rol oynayacaktır.

Fakat Ülke gerçekliğimiz(Ülkemizde Eş Başkanlık sisteminin ancak 2014 yılında Siyasi Partiler Yasası’na girebildi)demokrasinin kurumsallaşmamış olmasına karşılık partimizin Radikal Demokrasi çağrısı ve kendi ilkelerimiz ile çoğulculuğu, çok renkliliği esas alarak, kadını yaşamın her alanında eşit kılarak yol alacağız.

Türkiye'de yaşanan krizler ve partinizin çözüme dönük önerileri nelerdir?

Günümüzde baskı rejimleri kendini yaşatma arayışına girmeleri beraberinde zoru, zulmü ve krizleri getirdi. Ülkemizde 1924 Anayasasından bugüne kadar devam eden bir durum söz konusu. neredeyse yüzyıla yakın bir zamandır çözüm bekleyen Kürt sorunu beraberinde dünden bugüne çeşitli defalar Ekonomik, Sosyal ve Siyasal krizler getirdi fakat sanırsam krizlerin en ağırını bugün yaşıyoruz. Mitolojide Zeus ”Yer ve Göklerin Hakimi” birçok ifadeye sahip olmasına rağmen aslında oldukça kibirli, bencil hatta zalim, zorba ve oldukça korkulan kötü bir üne sahip olmasına rağmen benimsenmesini kişi psikolojisine, korkuya bağlanırdı. İşte günümüzün Zeus’larına da korku ile gelen bir saygınlık söz konusudur. Sadece gelir dağılımındaki adaletsizlik, yoksul ile zengin arasındaki uçurum, inkar, hukuksuzluk, kadın cinayetleri tarihin hiçbir döneminde bu kadar derinleşmemiştir. Buna karşılık partimiz halklarımızın Demokrasiyi kazanması için üçüncü yol anlayışımız üzerinden büyük bir sorumluluk ile mücadele hattımızı örmeye çalışacağız.

Partiniz 23 Şubat 2020’de  Ankara’da 4’üncü olağan kongresini gerçekleştirecek. Kongre öncesi il olarak şuan çalışmalarınız ne aşamada?

Bu koşullarda partimizin 4. Olağan Kongre'sine  artık sayılı günler kaldı.

Bu Kongrede önümüzdeki sürece cevap olacak ,sırtlayacak kadrolarımızı seçeceğiz.

Siirt HDP İl örgütü olarak Kongre çalışmaları ile ilgili Mahalle Mahalle, 7/24 çalışarak halkımızı, kadınları, gençleri, emekçileri mücadeleyi büyütmek için 23 Şubat 2020’de yapılacak olan 4.Büyük Kongremize katılmaya, partimize ve geleceğimize sahip çıkmaya davet ediyoruz. Umudu büyüteceğiz, başaracağız, hep birlikte kazanacağız.

  Zaman ayırıp, sorularımıza yanıt verdiğiniz için Ötekilerin Gündemi olarak teşekkür ediyoruz…