SİİRT ÖTEKİLERİN GÜNDEM 24 HAZİRAN  2018 SEÇİM GÜNDEMİ RÖPORTAJ HAMZA ÖZKAN-ARZELLA BEKTAŞ



Merhaba; Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
1. 1974 Siirt Eruh bağgöze köyü doğumluyum, evli ve 3 kız babasıyım, ilk ve orta okulu köyde bitirip, liseyi Siirt merkez de okudum. lise eğitimim sonrası HEP(halkın emek partisi) gençlik çalışmalarında yer aldım ve sonrasında sürecin getirdiği zorluklar ve baskılar sonucunda İstanbul'a göç etmek zorunda kaldım. İstanbul da kaldığım süreçte de siyasi faaliyetler de aktif yer aldım. İstanbul'da 20 yıl yaşadıktan sonra yaşanan sürekli gözaltılar sonrası oradan Balıkesir iline geçtim. Balıkesir ilinin Edremit ilçesinde 5 yıl kaldım bu süre zarfında ilçe yönetiminde aktif olarak yer aldım, sonrasında 7 haziran ve 1 kasım 2015 genel seçimlerin de HDP'den milletvekili adayı oldum. devam eden çözüm sürecinin bozulmasıyla beraber yaşadığım ev ve işletmem faşizan zihniyetler tarafından uğradığım saldırılar sonucu tekrardan göç etmek zorunda kaldım ve 2015 yılında memleketime tekrar dönüş yaptım. Siirt'e geldiğim zamandan beri aktif 2 dönemdir HDP il yönetiminde aktif görev almaktaydım ta ki 24 haziran seçimlerinde yaptığım başvuru ile partimin milletvekili adayı olarak bu görevi tarafıma vermesi üzerine milletvekili adayı olarak çalışmamı yürütmekteyim.



 

• Neden siyaset?
Neden siyaset diye sordunuz. aslında 90'lı yıllarında şahsımda tüm zamanlarda da Kürdistan'da yaşanan sıkıntılar ve bunun beraberinde getirdiği yaşam şartları tüm Kürt halkını az da olsa siyasete bağımlı kılmakta. çünkü Kürt halkı geçmişten beri gelen gelenekle her zaman sıkıntılarını müzakere ve masada görüşerek çözmek istemiştir, tüm bu uğraşlara rağmen maalesef çoğu sorununu çözüme kavuşturamadığı için belirli süreçlerde yoğun çatışmalı süreçlerde yaşanmıştır. bu geleneği iyi bildiğimiz ve tanığı olduğumuz için özellikle de HDP halkların demokratik partisinin oluşturduğu ve önümüze koyduğu kardeşlik ve barış programını gördükten sonra zaferimizden sonra oluşacak ve başlatılacak olan yeni bir Türkiye ve Demokrasin restorasyon sürecinde yer almak benim için ayrıca bir onur ve gurur olacaktır.

• HDP’den aday olmak fikri ne zaman oluştu?

Önceki sorumuzda belirttiğim gibi HDP'nin önüne koymuş olduğu program ve bunun ayrıca HDP'nin geldiği siyasi hareket geleneğinin ayrıca bende bir etki bırakması sonucu, ve en önemlisi tüm renklerin, kültürlerin kendisini bulduğu gibi benim de kendimi özgürce ifade edebileceğim bir platform olarak görmemdir en büyük etken.. HDP'li olmamak için bir sebep yok bence :) biz ler gibi herkesin bir gün HDP li olacağına inancım sonsuz..

• Siyasi geçmişinizden biraz bize söz eder misiniz?

Kısaca şöyle belirtebilirim Kürt siyasal hareketinin 91 den beri başlattığı tüm süreçlerde aktif bir rol aldığım söylenebilir gençlik meclislerinden tutalım il ve ilçe yönetimleri olsun ayrı yerlerde olsa da aynı inanç ve bağlılıkla çalışmaları yürütmeye çalıştım. ve bundan sonra sürecek tüm süreçlerde de yer almak beni onure edecektir.

• Cumhurbaşkanı adayı sayın Demirtaş, Eş Genel Başkanların dahi tutuklandığı bir dönemde Milletvekilleri olarak ne kadar etkili olabilirsiniz?
Aslında bizim bu yolda attığımız ilk adımda bile önceliğimiz eski Eş Genel Başkanlarımız, milletvekili,belediye Eş Başkanlarımız, yönetici ve partimizin üyesi olup tutuklanan tüm yoldaşlarımıza özgürlüklerini verebilmek için gereken mücadeleyi her yönüyle en etkin şekilde yürütmek ve tutsak olan arkadaşlarımızı o zindanlardan çıkarana kadar özgürlük mücadelesini yürütmektir. tüm bunların yanında zaten bizim mücadele geçmişiz göz önündedir. Kürt siyasal hareketinin tarihine baktığımız da bu tarz yaklaşımlar her zaman uygulanmış ve bu halkın iradesi tanınmamıştır ama bugün baktığımızda mücadele aralıksız sürmekte ve zafere olan inancımız bizlerin her geçen gün mücadeleye olan bağlılığımızı artırmakta. bu yüzden biz bu süreçte her şeyi göze alıp bu mücadele de yer alma kararını verdik. faşizmin olduğu her alanda bizler de direnişi yükselteceğiz ve bu baskıları tanımayacağız...

• AKP giderse bunda HDP’nin rolü ne olur?

Şuan Türkiye de siyasi bir süreç değerlendirilebilir mi biraz meçhul ama yine de tek başına Türkiye siyasetine renk katan HDP'nin verdiği umut bizlere özgür, eşitlikçi ve her kimliğin kabul edildiği siyasi bir geleceğin beklediğini göstermektedir. şuan da tek adam rejiminin yürütüldüğü ve muhalefetin gerek medya da gerek ise alanlarda susturulmaya yönelik her adımın atıldığı böylesi bir süreçte siyasi süreci değerlendirmek değil de tekçi zihniyeti dayatan iktidara karşı yürütülen halk tabanlı eşitlikçi, kadın özgürlükçü, demokratik, ekolojik, barış ve insanlığı esas alan bir çizgide siyasi mücadele yürüten HDP programından bahsedebiliriz...orta da tekçi ve faşizan bir zihniyetle ülkeyi yönetmek isteyen bir iktidar ve karşısında da halkları esas alan tek başına mücadele yürüten bir HDP'den bahsedebiliriz.

• 24 Haziran seçimlerinde Siirt'de iddialı mısınız?
Bu soruya cevap vermek isterdim ama halkımız zaten her alanda bunun cevabını göstermektedir. gerek mitingler de gerekse anketlere baktığımızda halkta biriken bir öfkenin oluştuğu apaçık göz önündedir ve halkımızın bu diktatör sistemini reddederek AKP-MHP ve Erdoğanı tarihin çöplüğüne atacağına olan inancımız sonsuz ...
Önceki sorularda da belirttiğim gibi bu faşizan ittifaka karşı hakkıyla mücadele yürüten tek parti HDP olduğu için bu gidişi de sağlayacak olan ve en büyük emeği veren parti HDP olacaktır..



• Siirt halklarına bir çağrınız var mı?

Siirt'e 3-0 alacağımız zafere zaten inancımız sonsuz ve bu süreçte geçirdiğimiz diğer seçimleri göz önünde bulundurduğumuzda daha sıcak bir hava ile karşı karşıyayız ve Türkiye genelinde olacağı gibi Siirt'e de birinci ve tek parti olarak çıkacağımız inancındayız..

• Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Siirt halkına buradan sandıklarına sahip çıkmaları çağrısında bulunuyoruz. zaten bir zafer alacağımıza inançları sonsuz olsun tek kalan görev bu zaferi sandıklara sahip çıkarak 25 haziran a taşımaktır. tüm halkımızın sandıklara gidip oylarını kullanmaları ve bu oylarımıza sahip çıkmaları çağrımızı yineliyoruz..



• Ötekilerin Gündemi olarak teşekkür ederiz
Son olarak bize, halkımıza ulaşma yolunda yardımcı olan siz değerli basın mensubu arkadaşlara teşekkür ediyorum, çalışmalarınızda başarılar diliyorum..

 
Editör: Haber Merkezi