ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  HDP Sözcüsü Ebru Günay, koronavirüsü nedeniyle iptal edilen Newroz mitinglerini 1 Mayıs’a taşıyacaklarını belirterek, cezaevlerinde risk grubunda bulunan hasta tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu.


MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partinin Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Partisinin dün olağanüstü Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına dair konuşan Günay, “Önemli tartışmalar yürüttük, önemli kararlaşmalara vardık. Bu toplantıya giderken sevgili Selçuk Mızraklı’ya ceza verildi. Tabii bu aslında AKP’nin Kürt düşmanlığı politikasının açık göstergesidir. Bizim toplantımız devam ederken Diyarbakır’da aralarında avukatların da olduğu 13 kişi gözaltına alındı. Hafta başında gazeteciler tutuklandı. Yani AKP hükümeti bir kez daha muhaliflere yönelik düşman hukukunu işletmeye başladı ve bunu yargı eliyle yapıyor. Hükümete çağrı yapıyoruz muhaliflere yönelik baskı politikalarından ve düşman hukukundan bir an önce vazgeçin” uyarısında bulundu.


MYK GÜNDEMİ


MYK toplantısında hükümetin savaş politikalarının, İdlib’de yaşanan gelişmeler ve Moskova’da yapılan görüşmelerin ele alınarak kapsamlı tartışmaların yürütüldüğünü belirten Günay, “İdlib’de ortaya çıkan sonuç çok net. AKP’nin topluma dayattığı savaş politikasının bir çıkmaz olduğu ortay çıktı. Buradan çıkışın yolu bir an önce Suriye’den çıkmak, Türkiye’yi uluslararası alanda hüsrana uğratan Moskova’dakine benzer hezimetlerdir. Başta Kürtler olmak üzere bütün halklara yönelik düşmanlıktan vazgeçmelidir. Partimiz toplumun bütünü kapsayacak bütün sorunlara çözüm üretecek, çözümlere sahiptir. Barış demokrasi ve çözümü üretecek bir toplumsal ittifakı geliştirecek bir konumdayız. Bu konuda tüm kurullarımız hazırlıklarını yapıyor” diye konuştu.


8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bütün engelleme ve saldırılara rağmen kadınların görkemli eylem ve etkinlikler gerçekleştirdiğini söyleyen Günay, “Baharı kadın rengiyle karşılayan kadınlara selam olsun” dedi.


NEWROZ KUTLAMALARI


Koronavirüsü (Kovid-19) nedeniyle iptal edilen Newroz etkinliklerine dair konuşan Günay, şunları söyledi: “Newroz başta Kürtler olmak üzere bütün halklar için direniş bayramıdır. Bizim için çok önemli bir bayram. Bizler hazırlıklarımızı Newroz’un ruhuna uygun yürütürken, dünyayı sarsan koronavirüsü nedeniyle kutlamaları yeniden değerlendirme ihtiyacı duyduk. Newroz platformu ve parti kurullarımızla yaptığımız tartışmalar sonucunda, halk sağlığını esas aldık. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türk Tabipler Birliği (TBB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) başta olmak üzere bağımsız sağlık kurumlarının yaklaşımlarını esas aldık. Halklara mal olmuş milyonların kutladığı Newroz kutlamalarını halk sağlığını düşünerek ertelemek zorunda kaldık, bizim içinde zorlu bir karar oldu. Newroz’un kutlanması ve baharın karşılanması önemliydi. Newroz’un görkemini 1 Mayıs’a taşıyacak, kitlelerin aynı coşkuyu 1 Mayıs alanlarına taşıyacağına inancımız tamdır.”


‘AKP SİYASİ ÇIKAR ÇABASINA GİRMEMELİ’


Koronavirüsü salgınına değinen Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplumları savaşa, ölüme sürükleyen sistem toplumu doğal afetlere savunmasız bırakıyor. Dünyada bu durum ciddi bir şekilde tartışılırken, başta Sağlık Bakanı olmak üzere iktidar durumun ciddiyetinden uzak bir şekilde olaya yaklaşmaktadır. Bu konuda tedbirlerin bir an önce kamuoyu ile paylaşılması, tedbirlerin şeffaf yürütülmesi, sağlık örgütleri ile koordineli bir çalışma yürütülmesi esas alınmalıdır. AKP bütün doğal afetlerde ve kriz alanlarında meseleyi güvenlik politikasına dönüştürerek kendi iktidarını sürdürmeye çalışıyor. Bunu Elazığ depremi ve çığ meselesinde gördük. Bu mesele güvenlik meselesi AKP’nin kendisine iktidar devşireceği bir mesele değil, halk sağlığı meselesidir. AKP siyasi çıkar çabasına girmemelidir. Yoksullara yönelik hijyen ve dezenfektan malzemeleri bir an önce ücretsiz dağıtılmalıdır bu sosyal devlet olmanın gereğidir.”


‘TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN’


Cezaevlerindeki koronavirüsü riskine dikkat çeken Günay, “Bir diğer risk alanı cezaevleri. Sağlık durumu değerlendirilerek ayrı bir değerlendirmeye ihtiyaç var. Başta hasta tutsaklar olmak üzere risk grubundaki bütün tutsaklar serbest bırakılmalıdır” çağrısında bulundu.


İMRALI TECRİDİ


PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecride dair eylem ve etkinlik planlamasına ilişkin soruya Günay, “Konferans kararlarımız var. Savaş karşısında barışı, tecrit karşısında özgürlüğü savunan kararlılığımız var. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Tecride karşı özgürlük, ölüme karşı yaşam ve savaşa karşı barış kapsamında önümüzdeki günlerde planlamamızı sizlerle paylaşacağız” yanıtı verdi.
Editör: Haber Merkezi