ANKARA - Mahmur, Şengal ve Derik’teki saldırıların DAİŞ zihniyetinden farklı olmadığını dile getiren HDP Sözcüsü Ebru Günay, Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin Saray’a ziyaretine ilişkin, “O fotoğraf Kürtlere saldırıya onay vermenin fotoğrafıdır” dedi.

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, parti Genel Merkezi’nde gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Cizre bodrum katliamlarının yıldönümünde Asya Yüksel ve Mehmet Tunç’u anarak konuşmasına başlayan Günay, “Hayatını kaybedenleri saygıyla anıyorum ve ailelerine başsağlığı diliyorum. Cizre bodrumları üzerinden 6 yıl geçti. Failler hesap vermedi. Katliamı yapanlar yargılanmadı. Aynı zihniyet halen iş başında, katliamlar yapmaya, Kürtleri katletmeye, Kürtlere düşmanlık yapmaya devam ediyor” dedi. 

‘SALDIRILARI KINIYORUZ’

Kuzey ve Doğu Suriye’nin Haseke kentinde DAİŞ saldırılarında 121 kişinin yaşamını kaybettiğini hatırlatan Günay, “Buradan hayatını kaybedenlere ve insanlık değerlerini savunan 121 kişiyi anıyor ve Kuzey ve Doğu Suriye halklarına başsağlığı diliyoruz. Aynı zihniyet Federe Kürdistan Bölgesindeki BM denetimindeki Mahmur Kampına, Şengal bölgesi ve Kuzey ve Doğu Suriye topraklarındaki Derik kentine saldırılar gerçekleştirdi. Bu saldırıların hepsi aynı zihniyet, hepsi birbirinden güç alan zihniyetin ürünüdür. Bizler HDP olarak bu katliamları kınıyoruz ve bu saldırıların arkasındaki bütün güçleri kınıyoruz” diye belirtti. 

‘SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR’

AKP sözcüleri ve iktidar yetkililerinin “terör” adı altında saldırılarına meşrutiyet kazandırmaya çalıştığını aktaran Günay, şöyle devam etti: “Ama herkes çok iyi biliyor ki AKP-MHP iktidarı sivil yerleşim yerlerini bombalıyor. Sivil yerleşim yerlerinde sivil katliamlar gerçekleştiriyor. Savaş ve insanlık suçu işlemeye devam ediyor. Dünyanın hiçbir yerinde sivillere yönelik saldırılar hiçbir ahlak, hukuk ve siyasi ilke norm asla meşruiyet kazandıramaz. Asla kabul edemez asla bunları, tanımaz. Sivil katliamları hiçbir hukukta kabul edilemez. AKP iktidarı savaş suçu işlemeye devam ediyor. 

HERKES KARŞI DURMALI

HDP olarak tezkere her gündeme geldiğinde çokça anlatmaya çalıştığımız bir gerçek vardı. Bu tezkerelerin iktidar tarafından savaşçı ve keyfi bir düşmanlık politikalarına alet edileceği gerçeğiydi. Bu saldırılar bu gerçeği bir kez daha gösterdi. Bu tezkerelerin yarattığı savaş yıkıcılığına, keyfi düşman hukukuna sadece AKP- MHP iktidarı, dışarıda ise DAİŞ çeteleri seviniyor. AKP’nin tüm bu saldırılarına ve politikalarına karşı tüm Türkiye halklarını, demokratik güçleri demokratik ve özgürlükçü bir Türkiye için AKP’nin bu politikalarına karşı durmaya ses vermeye davet ediyoruz. 

KÜRDİSTAN BÖLGESEL YÖNETİMİNE ÇAĞRI

Tüm bu saldırılar gerçekleşirken Kürdistan Bölgesel Yönetimi ise sessizliğini koruyor. Bu saldırılar devam ettikten hemen sonra Neçirvan Barzani, Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirdi. Saray’dan bir fotoğraf verdi. İşte o fotoğraf Kürtlere saldırıya onay vermenin fotoğrafıdır. AKP’nin savaş siyasetine, Kürt düşmanlığına, sınır ötesi diye gerçekleştirdiği bütün savaş, yok etme ve katliam politikalarına onay fotoğrafıdır. O fotoğraf zımmi desteğin açık göstergesidir ve asla kabul edilebilir değildir. Burada Kürdistan Bölgesel Yönetimine sesleniyorum; Tavrınızı, Kürt tavrınızı AKP’nin savaş siyasetinden yana değil Kürt düşmanlığından yana değil Kürt halkının geleceğinden, kazanımlarından ve barışından yana kullanın. 

AKP DAİŞ’İN YAPAMADIĞINI YAPMAYA ÇALIŞIYOR

AKP iktidarının DAİŞ’le olan ilişkisi ve yakınlığı bütün dünya tarafından biliniyor. Bütün bu saldırıların hemen Haseke’den sonra gerçekleşmesinin tesadüf olmadığını bütün dünya biliyor. Bu saldırılar Heseke’den sonra gerçekleştirildi. Tercih edilen yerler Şengal, Maxmur ve Dêrik. Her 3 kentte IŞİD’e karşı insanlık mücadelesi verdi. Her üç kentte IŞİD’in bütün barbarlıklarına ve zorbalıklarına rağmen direnerek kazanımlarını korumaya çalıştılar. AKP hükümeti ne yaptı. IŞİD’in tamamlayamadığını, yapamadığını adeta tamamlarcasına, yapmak istercesine adeta intikam alırcasına yüz binlerce sivilin yaşadığı bu kentleri bombaladı ve savaş suçu işlemeye devam etti. 

GELECEĞİNİ SAVAŞTA GÖRÜYOR

Çünkü AKP iktidarı aynı bu zihniyetten bu savaş politikalarından beslenerek Ortadoğu'da bir barış ve kardeşlik politikası değil bir düşmanlık politikası yürütmeye çalışıyor. Çünkü AKP iktidarı kendi geleceğini savaşta yıkımda ve ölümde görüyor. Ama Türkiye halkları bu savaşı ve yıkımı kabul etmeyecektir. Türkiye’nin bütün demokrasi güçleri AKP’nin yürüttüğü bu savaş politikalarından ve AKP iktidarından rahatsızdır. 

BARIŞ UMUDU BİTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Türkiye’de bir çok sorunun kaynağı olan Kürt sorunu başta olmak üzere Türkiye’nin demokrasi, hukuk ve özgürlük gibi yapısal sorunlarına karşı geçmişin bütün karanlık zihniyetiyle hareket eden bir AKP MHP iktidar gerçekliği var. İşte geçmişin bütün karanlık ve kirli yöntemlerini kullanan AKP- MHP iktidarı ülkeyi felakete sürüklüyor. Kürt sorununda çözüm ve diyalog yerine çözüm aktörü olan Sayın Öcalan’a yönelik mutlak tecrit ile barış umudu bitirilmeye çalışılıyor, savaş siyaseti tırmandırılıyor. Çünkü AKP ve MHP iktidarı savaş ve çatışmadan ölümden besleniyor. Kürt sorunun çözümsüzlük politikaları ve savaş siyasi bütün muhalif kesimlerin de baskı altına alınmasına paralel bir şekilde yürütülüyor. Bir taraftan Kürt sorununda çözümsüzlük bir taraftan da Türkiye muhalefete yönelik baskı ve zorbalık devam ediyor. Çözümsüzlük politikaları bugüne kadar olduğu gibi Türkiye halklarına acı, felaket ve ölümden başka bir şey getirmeyecektir.”

Ayrıntılar geliyor..

Editör: Haber Merkezi