ANKARA-ÖTE Partisinin batıdaki seçim stratejisine ilişkin, “Fedakarlık yapıyoruz” diyen HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, bu fedakarlığı herhangi bir parti lehine değil, demokrasi adına yaptıklarını söyledi.


MA'nın haberine göre;Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Saruhan Oluç, partinin Genel Merkezi’nde seçim stratejilerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Oluç, seçim ihlalleriyle ilgili Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) kapsamlı bir itiraz dilekçesi hazırladıklarını ve 11 il ve 35 ilçede yaklaşık 37 bin seçmene itirazda bulunduklarını söyledi. 37 bin seçmenle ilgili ilçe seçim kurullarına araştırma yapılması talebinde bulunduklarını belirten Oluç, itirazlarını yaklaşık yüzde 95’inin reddedildiğini belirtti.


Oluç, şunları söyledi: “Türkiye’de artık seçim güvenliği sadece verilen oyların tasnifi ve sayımıyla ilgili olmaktan çıkmıştır. Evet bu önemlidir, sandık başında seçim güvenliğinin sağlanması verilmiş olan oyların doğru sayılması ve kayıtlarının doğru alınması seçim güvenliğinin çok önemli bir kısmıdır. Ama maalesef Türkiye’de seçim güvenliği dediğimizde sandıklardaki oy sayımı ve tasnifi ile ilgili konuşmuyoruz. Seçimlerin öncesinde kimlerin oy kullanabileceğine ve nerede oy kullanabileceklerine dair yapılmış olan bütün düzenlemelerin de seçim güvenliği içinde değerlendirilmesi gerekiyor.”


‘BUGÜN YSK’YA BAŞVURACAĞIZ’


Bugün YSK’ya başvuracaklarını belirten Oluç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle yerel seçimlerde küçük iller ve illerdeki az sayıda oyla dengeleri değiştirici önemli oylardır ve bu oyların belirleyiciliği herkes için aşikardır. Biz bugün YSK'ya yapacağımız başvuru ile birlikte ilçe seçim kurullarına verilen ret cevaplarını bir kez daha gündeme getireceğiz. Neden bu konu önemli ve bu usulsüzlüklerin ve ihlallerin birinci dereceden muhatabı kimlerdir? Aslında seçim güvenliğini tehdit eden seçim güvenliğinin yerine getirilmemesini sağlayan bir bakanlık haline dönüşmüştür İçişleri Bakanlığı. Bu konudaki en önemli aktörlerden biri İçişleri Bakanlığı’dır. Yapılan açıklamalara yaptığımızda nüfus müdürlüğüne yönelik baskı oluşturan açıklamalara baktığımızda bunu çok net olarak görüyoruz.”


‘PARTİMİZ HEDEF ALINMIŞTIR’


İçişleri Bakanlığı’nın partilerini hedef aldığını belirten Oluç, “Partimizi hedef alarak kamu imkanlarını küçük yerleşim birimlerinde partimiz aleyhine kullanan bir bakanlık olarak karşımızda durmaktadır. Yaptığımız bütün itirazlarda buna dair veriler elimizde mevcuttur. Çok yerde, 11 il ve 35 ilçeyi kapsayan itirazlar yaptık. Bunlardan biri Iğdır’da yapıldı. Iğdır polis evinde 38 oda var. 374 seçmen kaydedilmiş. Şimdi bakın bir misafirhaneye seçmen kaydedilmesi  usule uygun değildir. İlçe seçim kurulu gidip orayı görmemiştir bile. Yerinde tespit yapmamıştır. YSK Iğdır’daki örnekte gördüğümüz gibi usulsüz davranmıştır. Bir başka örnek Erciş, kapısı zincirli ve mühürlü bir binanın bir dairesine 76 seçmen kaydı yapılmış” şeklinde konuştu.


‘KAYYUMLAR BÜYÜK YOLSUZLUKLAR YAPTI’


Siirt’te 6 bin seçmenin kaydının silindiğini söyleyen Oluç, “Aynı şey su seçimlerde de karşımızdadır. Bir çok yerde kolluk güçleri taşınmıştır ve 31 Mart’ta kolluk güçlerine oy kullanacaktır. Bunların hepsi adil ve eşit seçimleri ihlal eden bir müdahaledir. Bu anlayışın en tepesinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan vardır. Geçen gün Erdoğan dedi ki ‘HDP'den aldık belediyeleri ve kayyuma teslim ettik’ dedi. Evet HDP’den aldılar, 96 belediyemize el koydular, halkın iradesini gasp ettiler, kayyumlara teslim ettiler. Fakat aradan geçen sürede şu ortaya çıktı. Kayyumlar büyük yolsuzluklar yaptı. Kayyumlar halkın değerlerine, kültürüne, anadiline büyük saldırılarda bulundu. Halkın gönlünü fethetmek yerine halkın itirazını, tepkisini gösterdiler. 24 Haziran seçim sonuçları gösterdi ki kayyum atanan yerlerdeki seçimlerde HDP yeniden bu belediyeleri kazanacak kadar oy almaktadır” diye konuştu.


‘BATIDA AKP-MHP’NİN BAŞARISINI DARALTACAK’


Oluç, yerel seçimlerde izledikleri yola değinerek, şunları aktardı: “Seçim taktiğimizi iki ayaklı olarak ele aldık. Bunun bir ayağı kayyum atanmış olan kayyum atanmasa da Kürt illeri çerçevesinde kalan taktiğimizdir. Bu alandaki taktiğimiz kayyum atanan yerler ve kayyum atanmasa da 24 Haziran seçim sonuçlarına göre kazanacağınızı gördüğümüz il ve ilçelerde bu seçimleri başarıyla tamamlamak ve daha önceki belediyelerimize daha fazlasını ekleyerek başarılı bir sonuca ulaşmak. Bir taraftan Kürdistani partiler ile yaptığımız ittifak sonucunda oradaki insanların Kürt halkının büyük bir kesiminin ittifakını sağlamış olduk. Batıda ise seçim taktiğimizi AKP-MHP’nin başarısını daraltacak, Türkiye’deki demokrasi güçlerinin mevzi kazanmasını sağlayacak bir yönde olduğunu açıklamıştık.”


‘FEDAKARLIĞI TÜRKİYE DEMORKASİSİ ADINA YAPIYORUZ’


“Evet, bir fedakarlık yapıyoruz ama bu fedakarlığı şu veya bu parti lehine yapmıyoruz bunu Türkiye’deki demokrasi adına yapıyoruz” diyen Oluç, şu ifadeleri kullandı: “Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Bu fedakarlığın hangi düzeyde olacağını tartıştık. Büyükşehir il ilçeler düzeyinde hangi adımlar atılabilir, bunları konuştuk ve bazı kararlara vardık. Bu vardığımız kararları da peyderpey açıklayacağız. Birinci önceliğimiz demokrasi, insan hak ve özgürlükler adalet mücadelesi açısından meseleye bakmamızdır. İkinci önemli konu ise temsil meselesidir. Buna şöyle bakıyoruz ilk kez uzun yıllar sonra HDP aracılığı ile batıya göçmüş olan 20-30 yıldır batıda yaşayan Kürdistan coğrafyasının çeşitli ilerinden göçmüş insanlarımızın temsil imkanı ortaya çıkmıştır. Onun dışında büyükşehirlerde belediye meclislerine HDP logosuyla, adaylarıyla gireceğiz ve bu konudaki en yüksek temsil oranına batı metropollerinde ulaşmak için en büyük çabayı sarf edeceğiz.”


Oluç, İstanbul, İzmir ve Adana gibi üç büyük şehirde aday göstermeyeceklerini söyledi.


'31 OCAK’TA DERSİM ADAYIMIZI AÇIKLAYACAĞIZ’


Oluç, 31 Ocak günü Dersim’de açıklama yapacaklarını belirterek, “Orada Dersim Devrimci Demokratik Güç Birliği oluşturulmuş ve onlarla bir açıklama yapacağız. Hem dersim adayımızı hem de Dersim’in ilçelerindeki adaylarımızı açıklayacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi