DİYARBAKIR- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ RÖPORTAJ; HDP Diyarbakır Merkez ilçe Sur Belediye Eş Başkan Adayı Filiz Buluttekin Gazeteci Hamza ÖZKAN’ a Türkiye’deki mevcut yerel yönetim, eş başkanlık modeli ve başkanlığa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. HDP eş başkanlık uygulamasıyla sadece Türkiye’de değil, dünyada örnek olmuş partilerden biridir. Bu uygulamanın ne kadar önemli olduğunu, AKP’nin ablukalar döneminde bir genelge ile eş başkanlık uygulamamızı suç olarak ilan etmesinden de anlayabilirsiniz.” diye belirten Buluttekin, “Bu nedenle her yapımızda ve bu yapılardaki her basamakta eş başkanlık sistemini uygulamaya geçirdik” dedi. Buluttekin’in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle



Söyleşimize sizi daha yakından tanıyarak başlamak istiyoruz, hayata nasıl bakarsınız, neler sizin için olmazsa olmazdır, nelere değer verir neleri önemsersiniz?

Diyarbakır (Amed) ilinin Pasur (kulp) ilçesinde doğdum lise mezunuyum,  evliyim, üç çocuk annesiyim. 1993’de Kulp’un yakılıp zorla boşaltılması sonucu Diyarbakır’a zorunlu göç ettim, ilimizde çeşitli sivil toplum örgütlerinde kadın çocuk eksenli birçok konuda çalışmalar yürüttüm. Diyarbakır kadın platformu TJA aktivisti olarak HDP Amed il eş başkanlığı görevini yürüttüm.

31 Mart 2019 Belediye Eş Başkan adayı oldunuz, bu adaylığın nedenleri nelerdir?

Bugüne kadar siyasal, sosyal, ekonomik, eğitim, sağlık, ekoloji, genç, çocuk, kültür varlıklarının korunması gibi birçok konuda çalışmalara katıldım. Kadınların, örgütlenmelerde  karar süreçlerinde söz ve irade sahibi olmadığını deneyimlerimle gördüm. Kadına yönelik şiddet erkek egemen aile, toplum ve devlet tarafından bütün yaşam alanlarında bir yangın olarak sistem tarafından bir sarmala dönüştürülmektedir. Bu yangın ancak kadının kendisi, komşusu komşusunun komşusuyla, yerel inanç ve kimliklerin dayanışmasıyla, birer kova su olmadan söndürülemediğine tanıklık ettim. 100 binlerce kadının militarist saldırılarda, gözaltında ve zindanlarda cinsel  işkencelere maruz kalması, kadının evde, iş yerinde, sokakta, okulda, mahkeme kapılarında taciz ve tecavüz ile mücadelesi sonucu, öğrenmenin ağır sorumluluğuyla aday oldum.

Partiniz ilk defa eş başkanlık modeliyle seçime girdi, neden eş başkanlık modeli seçildi, bu modeli Dünyada uygulayan ülke ya da oluşumlar var mı, Türkiye’de partiniz dışında uygulayan partiler var mı, Partinizin yerel yönetim modeli ile Türkiye’deki diğer partilerin yerel yönetim modelleri arasındaki fark nedir?

Dünyada bir ilk olarak uyguladığımız yerel yönetimlerde eş başkanlık sistemi kadın özgürlük mücadelesinin en somut ve en önemli başarılarından  birisidir. Bunu uygulayan başka parti yok ve HDP olarak diğer partilerle aramızdaki  fark budur.

Sur’da sevilen sayılan bir eş başkan adayısınız partinizin delegeleri sizi seçti kazanacağınıza inanıyor musunuz?

         Şüphesiz kazanacağımıza inanıyoruz çünkü AKP MHP’ faşizmin bir sonucu olan ve halkın iradesini gasp eden kayyumlara halkın büyük bir öfkesi var ve bu halk en büyük cevabı 31 Mart’ta  ezici bir çoğunlukla verecektir.

 

Başkanlık ve eş başkanlık arasındaki fak nedir, halk eş başkanlık modelini nasıl yorumluyor?

Eş başkanlık kadının yaşamın bütün alanlarında İradesini güçlendirmeyi, bir irade olarak kentsel yönetim süreçlerine tam katılımını sağlamayı ve yerel yönetimlerde demokratik bir yönetim anlayışını ortaya çıkarmayı hedefleyen bir sistemdir. Başkanlık sistemi ise bütün bunların tersi kadını yok sayan, iktidarda kadının rengini ve bakış açısını yansıtmayan bir sistemdir. Halk arasında benimsenmiş, kabul gören ve oturmuş bir modeldir

Partinizde Kadın Çalışma Ve Dair Başkanlığı var, bu başkanlığın amacı nedir?

Kadına yönelik şiddetle mücadele, kadın eğitim birimleri açılması,  kadınların belediyelerde karar süreçlerine etkin bir biçimde dâhil edilmesi için, kadın bakış açısının bütün yerel politikalara yansıması için bu amaçla kadın çalışma ve daire başkanlığı ve müdürlüğü kuruldu. Kadının siyasette eşit düzeyde temsilini ve politik dönüştürücü gücünün olduğunu biliyoruz



Sur için projeleriniz nelerdir?

Sur'da daha önceki dönemlerde elde ettiğimiz tüm kazanımlarımızı ve kurumlarımızı geri almak. Onları daha çok çoğaltacağız, kooperatifler, kadın ve gençlik istihdamına yönelik alanlar açmak, kültürel sanatsal çalışmalar hızlandırmak, ekoloji ve doğal ürünlerin faaliyetlerini desteklemek olacak. en büyük projemiz eş başkanlık modelimizi belediyemizden toplumuma pratikleştirmek hedefimizdir.

Ötekilerin Gündemi olarak teşekkür ederiz…

 
Editör: Haber Merkezi