VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; AKP'li Salih Akman'a verdiği tepkiyle gündeme gelen HDP'li Tuşba Belediye Eşbaşkanı Ayşe Minaz, öğretmeninin yüzüne karşı söylediği sözlerin halkın öfkesi olduğunu söyledi. Minaz, "Onda iki gram utanma duygusu olsaydı bırakır giderdi" dedi.
Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) Belediye Eşbaşkanı seçilen Yılmaz Berki ve Ayşe Minaz yerine AKP’li aday Salih Akman’a mazbata verilmesinin ardından Tuşba’daki ilk meclis toplantısında yaşananlar Türkiye'nin gündemine oturdu. İlkokul öğretmeni olan AKP'li Akman'ın gözlerinin içine bakarak, "Sen benim öğretmenimken arkadaşlarımızın kalemini, silgisini çalmamayı öğrettin. Büyük bir hırsız olmuşsun da haberin yok" diyen Ayşe Minaz, meclis toplantısında yaşananları  Mezopotamya Ajansı'na (MA) anlattı.


'ONUN SİYASETEN DURDUĞU YERE TEPKİM VAR'


31 Mart'ta Tuşba'da önemli bir iradenin ortaya çıktığını belirten Minaz, "Biz Tuşba'yı 10 bin oy farkla AKP'nin elinden aldık. Adil olmayan bir seçim yapıldı ve biz Tuşba'da önemli bir fark attık. Bu farka rağmen bizim dalga geçer gibi mazbatalarımızı elimizden alıp AKP'li adaya verdiler. Ben seçim çalışmaları yürütürken Salih Akman'ı bir taziyede gördüm. Hocam olmasına rağmen ona selam vermek içimden gelmedi. Çünkü AKP'nin son zamanlarda bu ülkede Kürt halkının üzerine geliştirdiği şiddet politikası ona selam vermemem gerektiğini hissettirdi. Kendisi yanıma geldi ve selam vermek zorunda kaldım. Onun siyaseten durduğu yer nedeniyle bir tepkim olmuştu ama asla ona saygısızlık edecek bir tavrım olmamıştı. Hatta seçim gecesi onunla İl Seçim Kurulu'nda selamlaştık. Oylar sayılmaya başlayınca kafasını öne eğip üzülüyordu. Ben de içimden 'keşke bu kadar üzmese' diyordum. Ama sonuç itibariyle kendisi gidip bizim olanı gasp etti" dedi.


'HALK ONA KOLTUĞU VERMİŞ GİBİ GELMESİ BENİ GERDİ'


Tuşba'da seçimi kazananlara değil kazanmayanlara mazbatalarının verilmesinin büyük bir öfkeye neden olduğunu belirten Minaz, "Seçim olur ya kazanırsınız ya da kaybedersiniz. Ama bu seçimde kazanamayan biri çıkıp başkan oluyor ve siz kazandığınız halde gidip onun yönettiği meclise gidiyorsunuz. Hatta AKP'li Akman'a sanki halk o koltuğu teslim etmiş gibi rahat oturması beni çok gerdi. Hatta meclis üyesi arkadaşlarımız da çok öfkelendiler. Akman bizim sıralara yanaştığında arkadaşlarımız onun elini bile tutmadılar. Daha önce belediyelere kayyum atanmasında ne hissetiysek bugün de aynı şeyi hissettik. Bugün yayılan görüntülerde bir öğretmen öğrenci ilişkisi üzerinden hikaye farklı bir boyut kazandı. Ama burada bundan öte halk iradesine çok ciddi bir kasıt var. Biz bugün o meclise gidiyorsak halk bizi seçtiği için gidiyoruz. AKP'li Akman eğitimci olabilir, benim öğretmenim olabilir ama bu halkın iradesine kast etmiştir" ifadesinde bulundu.


'ÖĞRETMEN OLARAK GÖRMEYECEĞİM'


Minaz konuşmasına şöyle devam etti; "Biz küçükken okulda sürekli bize 'çocuklar arkadaşlarınıza zarar vermeyin', 'çocuklar; arkadaşınızın açacağını, kalemini, silgisini çalmayın' derdi. Bunlar çok basit kavramlar ama bunları içselleştirmek ve yaşam haline getirmek çok farklı bir şey. Bugün gerçekten onun yüzüne bunları söylemek istemezdim. Sonuçta ben onun bir öğrencisiyim ve yaşça da benden büyük. Ama halk bana iradesini teslim etmişse ben halkımız adına bunun hesabını sorarım. Ben orada öğrencisi değil, halkın bir seçilmişi olduğum için onun yüzüne bunları söyledim. Toplumsal rollerimiz ve statülerimiz ne olursa olsun o benim hocam olarak kalacaktı ama o artık benim hocam değil. Ben onu asla bir öğretmen olarak görmeyecek, başkan demeyeceğim. O artık bir Salih efendidir. Çünkü ona verdiğimiz tüm değerleri yerle bir etti. Bizim kazandığımız mazbataları alıp, boy boy fotoğraf çekip, kurban kesip, tatlı dağıtan bu kişi benim öğretmenim olamaz" dedi.


'HALKIN ÖFKESİNİ YÜZÜNE SÖYLEDİM'


AKP'li Akman'ın yüzüne karşı söylediği sözlerin halkın öfkesi olduğunu söyleyen Minaz, "Bizler bu halkın iradesini arkamıza aldıktan sonra hiçbir şey bizi yıldıramaz. Evet sayısal olarak biz onlardan çok üstünüz. Biz görevimize halkın belediye başkanı olarak devam edeceğiz. Salih Akman onurlu bir duruş gösterecekse ve ona saygı duymamı istiyorsa derhal istifa etmesi gerekiyor. Bunlar fiili olarak hırsızlık yaptılar ve biz bu hırsızlığı her yerde teşhir etmek için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Sizin çocukluk idolünüz halk iradesinin gaspına yol oluyorsa o ne sizin öğretmeniniz, ne sizin idolünüz ne de hiçbir şeyiniz olur. Kim olursa olsun halkın iradesini tanımayan bir kişiyi asla tanımayız. O kişi belki benim ailemden biri olsaydı bile tepkim aynı olacaktı" diye konuştu.


'ONA ASLA SAYGI DUYMAYACAĞIM'


Meclis toplantısında AKP'li Akman'ın kendisine sürekli "otur yerine" sözleri sarf ettiğini hatırlatan Minaz, "Biz belediyenin seçilmişleri o ise oranın atanmışıdır. Sizin karşınızda bir zamanlar saygı duyduğunuz, çocukluk anılarımızın tazelendiği bir insan oturuyor ama kendisi bile kazandığına insanları inandırmaya çalışıyor. Karşısında sanki o ilkokul öğrencisi Ayşe varmış gibi davranmaya çalışıyor. Ben de ona 'senin karşında döveceğim küçük bir öğrenci yok. Bu halkın seçilmiş bir eşbaşkanı var' dedim. Biz bu muameleyi kabul etmedik, etmeyeceğiz de. O'na duyacak hiçbir saygı mekanizması kalmamıştır. Yani sadece sosyal medyada kendisine gelen tepkileri anlasa bile bu onun istifası için yeterlidir. Onda iki gram utanma duygusu olsaydı bırakır giderdi" diye konuştu.


MA / Adnan Bilen

Editör: Haber Merkezi