ANKARA – HDP MYK toplantısında AKP ve MHP iktidarının savaş ve yolsuzluk siyasetine karşı güçlü bir adalet ve barış bloku oluşturulması öne çıkarken, üçüncü yol siyaseti kapsamında miting ve halk buluşmaları yapılacak.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında toplandı. Yaklaşık 6 saat süren MYK toplantısında Türkiye siyasetinde iktidarın muhalefete yönelik söylemleri, “siyasi cinayet tartışmaları”, iktidar tarafından kışkırtılan siyasi gerilim, yolsuzluklar, torpil ve liyakatsiz sistem tartışıldı.

Türkiye siyasetinde yaşanan gelişmelerin başlık başlık ele alındığı MYK’da, HDP’nin 27 Eylül’de açıkladığı “Demokrasiye, Adalete ve Barışa Çağrı Deklarasyonu”yla birlikte üçüncü yol siyasetinin önemi vurgulandı.

Kaybeden iktidarın toplumukutuplaştırıcı, kaos yaratma girişimlerinin arttığı vurgulanarak, savaş siyaseti ile AKP karşıtlığının tuzağa çekildiği kaydedildi. AKP ve MHP’nin kışkırtıcı siyasetine karşı hiçbir gücün oyuna gelmemesi gerektiği de tartışılan konular arasında yer aldı.

ADALET HAREKETİ

MYK’da üçüncü yolun adım adım örülmesi için büyük bir adalet hareketine ihtiyaç olduğu dile getirildi. Bu kapsamda partililerin çalışmalarının yoğunlaştırılması bildirildi.

BARIŞ BLOKU

Toplantıda AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye’ye yönelik savaş sinyaline dair güçlü ve kapsamlı bir barış bloku oluşturulması gerektiği masaya yatırıldı. AKP ve MHP tarafından yürütülen ve bir rant haline getirilen savaş siyasetine karşı toplumsal kesimlerin de dahil edildiği “Barış Bloku” oluşturulmasının önemine dikkat çekildi.

BÖLGESEL MİTİNGLER

Toplantıda ayrıca HDP tarafından yerelde yapılan çalışmalar kapsamında hazırlanan 11 maddelik deklarasyonun siyasi partilerle, sivil toplum örgütleriyle paylaşılması da görüşüldü. Toplumun talepleriyle hazırlanan deklarasyon kapsamında HDP’nin bölgesel çalışmalarını sürdüreceği ve bu kapsamda çeşitli mitingler, halk buluşmaları gerçekleştireceği de öğrenildi. 

HDP Sözcüsü Ebru Günay ise, yarın yapacağı basın toplantısında detayları kamuoyuyla paylaşacak.

(MA)

Editör: Haber Merkezi