DİYARBAKIR - Özgür basın çalışmalarına uzun yıllar emek veren Mamoste Kadri Kaya, ailesi, özgür basın emekçileri ve sevenlerinin gözyaşları arasında sonsuzluğa uğurlandı. Törende konuşan milletvekili Tayip Temel, Mamostenin abide yaşamının kendilerine örnek olacağını belirterek, “Yaşamı özgür basın emekçileri için rehber olacaktır” dedi.


Mezopotam Haber Ajans'ın haberine göre; Özgür basın çalışmalarına uzun yıllar emek veren Mamoste Kadri Kaya, kanser tedavisi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dün yaşamını yitirdi. Mamoste’nin cenazesi, havayolu ile İzmir’den Diyarbakır’a getirildi. Ailesi, özgür basın emekçileri ve sevenleri tarafından cenazesi karşılanan Mamoste, Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı camisine getirildi. Mamoste’nin 13 yıl boyunca temsilciliğini yaptığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) çalışanları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Tayip Temel, Dersim Dağ, Saliha Aydeniz ile çok sayıda siyasetçi, Eğitim Sen üyeleri, gazeteci ve oyuncu katıldı.



POLİS FOTOĞRAF ÇEKTİ


Mamoste’nin naaşının bulunduğu cenaze aracı, havaalanından itibaren takibe alan polis, cenaze törene katılanların fotoğraflarını çekmesi ve kameraya kaydetmesi dikkat çekti.


GÖZYAŞLARI ARASINDA TOPRAĞA VERİLDİ


Burada dini vecibelerin yerine getirilen Mamoste Kaya’nın naaşı özgür basın emekçilerinin omuzlarında yürüyüşle mezarlığa getirildi. Mamoste, ailesi, gazeteciler ve sevenlerinin gözyaşları arasında toprağa verildi.


HAKİKATİN PEŞİNDE


Mezarlıkta düzenlenen cenaze töreninde konuşan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan, Kaya’nın kararlı bir şekilde yaşamını hakikatin peşinde geçirdiğini dile getirdi. Boltan, bunu özgür basın emekçilerine miras olarak bıraktığını, kendisine minnettar olunduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Mamoste bize kararlı olduğu yolu ve mücadeleyi öğretti. Biz özgür basın emekçileri olarak sonuna kadar onun yükselttiği mücadeleyi sürdüreceğiz. Apê Musa’nın ‘Êdî bese’ ifadesiyle, bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Mamoste’nin kararlılığıyla halkın haber alma hakkını savunarak, bu yolda ilerleyeceğiz. Mamoste ve arkadaşlarına söz verdik. Uğurlar olsun Mamoste.”


‘ABİDE YAŞAMI REHBER OLACAK’


Mamoste ile uzun yıllar birlikte çalışan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Gazeteci Tayip Temel de, Kaya’nın Mamoste adını kolay almadığını vurgulayarak, “Son 15 yılda kim özgür basının suyunu içmişse, Mamoste Kadri’nin emeği ile içmiştir. Mamoste’nin bu kutsal ve pak mirasını kelimelerle ifade edemeyiz. Mamoste’nin en önemli özelliği, korkusuz ve kaygısız bir şekilde hakikat mücadelesini sürdürmesidir. Özgür basın emekçilerinin koruyucusu oldu. Devletin baskılarına karşı bütün gazetecilerin önünde kendini siper eden bir isimdi. Bir kez daha söz veriyoruz; bizlere bıraktığı kutsal mücadele, özgür basın için esas miras olacaktır. Abide yaşamı bizlere örnek olacaktır. Özgür basın emekçileri için yaşamı rehber olacaktır. Özgür basın emekçilerinin, Kürt basınının ve ailesinin başı sağ olsun” dedi.



Tören, özgür basın emekçileri ve sevenlerinin mezarına karanfil bırakmasıyla sona erdi.


Mamoste Kaya’nın taziyesi Şaklat Taziye Evi’nde kabul ediliyor.
Editör: Haber Merkezi