VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Türkiye’nin her tarafında ağır baskı altında tutulan HDP’ye Van’da duble baskı uygulanıyor. 1500 gündür eylem-etkinlik yasağı uygulanan kentte HDP’nin siyasi parti çalışmalarını yürütmesine dahi izin verilmiyor.

Haber Oktay Candemir
15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016’ta hükümet tarafından OHAL ilan edildi. 20 Temmuz 2018 tarihine kadar süren OHAL döneminde HDP ve DBP İl binalarına 3 defa gece baskını yapıldı. İl Eş Başkanları Ökkeş Kava, Caziye Duman ve Murat Sarısaç tutuklandı. OHAL’in bittiğinin ilan edildiği tarihten hemen sonra Van Valiliği 15’er gün eylem ve etkinlik yasağı ilan ettiğini açıkladı. Ancak bu 15 gün yasakları hiç sona ermedi ve yaklaşık 5 yıldır sürüyor.  2018 yılından bu yana Van Valiliği 63 kez eylem ve etkinlik yasağını uzattığını duyurdu. 


'Van Valisine Göre Suçlu ANF Haberleri'


Van Valisi M.Emin Bilmez bu yasaklarının sebebini Fırat Haber Ajansı ‘nda (ANF) çıkan haberler olarak açıkladı. Van Valisinin açıklaması ile paralel olarak 5 yılda tam 6 defa polis tarafından basılan ve yüzlerce çalışanı gözaltına alınan HDP’nin kapısına ise adeta karakol kuruldu. Bina girişinde ağır zırhlı polis panzerleri, ortam dinleme cihazları, siyah camlı polis minibüsleri hazır kıta bekliyor. İl binasına gelen Vanlılar polis GBT’sinden geçirildikten sonra içeri alınıyor. Sadece HDP İl binasın değil, polis helikopterleri gün boyu Van üzerinden uçuşlarla adeta şehirde olağanüstü bir görüntü ortaya koyarken, Cumhuriyet ve Maraş gibi şehrin en işlek caddelerinde her köşe başlarına TOMA aracı konuluyor.


‘Bu şekilde bitireceklerini sanıyorlar ama yanılıyorlar’


Yaşadıkları baskılara ilişkin bilgi veren HDP Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan, Van’da 1500 gündür uygulanan yasağı anlamakta güçlük çektiklerini söyledi. OHAL’in olmadığı bir dönemde Van’da adeta sıkıyönetim uygulamasının olduğunu söyleyen Doğan,  Van’ın Serhat bölgesinin merkezi olarak görüldüğünü, büyükşehir olmasının  ve sivil toplumculuğun oldukça geliştiği bir yer olmasının yaşananların temel etkeni olduğunu belirterek, “ Türkiye’nin hiçbir kentinde böyle bir uygulama yokken, Van’da bunun olması manidardır. Eğer Van gerçekten sessiz kalırsa, çevre illerde de herhangi bir şey yaşanmaz düşüncesi var. Bir siyasi partinin açıklama yapması, kongre yapması, miting yapması yasak. Bu yasak bizim partimiz için uygulanıyor. Van HDP binasının önünde adeta karakol kurulmuş. Eylem ve etkinlik yokken dahi 7.24 araçların bekliyor. Partimize giren çıkan herkes GBT kontrolünden geçiyor, psikolojik bir baskı yapılıyor. Bu da insanlarımızın üzerinde olumsuz psikolojik baskıya yol açıyor. Bu halkın taleplerini baskıyla, sindirme ile durduramazsınız. Bu mümkün değil. Yaptıkları tek şey devletin kendi güvenlik güçlerine de bir eziyet. Bunun d ışında bir işe yaramıyor. Tüm bunlara rağmen gerçekten mücadelemize devam ediyoruz.” Diye konuştu.


CHP: Yasaklara Son Verilsin 


CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukçu’da uygulanan yasakların CHP’yi etkileyip etkilemesinin önemli olmadığını hangi partiye yönelik olursa olsun ilkesel olarak karşı olduklarını söyledi. Söz konusu yasakların 3 yıldır uygulandığını ve her platformda buna yüksek sesle itiraz ettiklerini dile getiren Kurukçu: “Artık OHAL ülkesi haline geldik. Valilere bazı haklar verilmiş olabilir ama bunu sürekli hale getirmek, açıkça Anayasal hakları askıya almak demektir. İnsanlar, haklarını talep etmek, haklarını savunmak, bir şekilde kendilerini ifade etmek istiyorlar. Bir insanın kendini ifade etmek istemesi, fikrini söylemesi kadar doğal ne olabilir? Kimse de kamu düzenini bozmak istemez, milli güvenliği bozacak bir ortam yaratmaz. Tek amaç kendini ifade etmek istemesidir. Barışçıl ve demokratik gösteri yapma hakkının asla kısıtlanmaması, insanların özgürce fikirlerini ifade etme hakkına ipotek konmaması gerekir. Toplum bir sıkışma yaşadığı zaman kendini ifade etmek ister. Bunu engellemek toplumu kaosa sürüklemektir. Onun için 3 yıldan fazladır 15 günde bir yapılan bu yasaklamaları doğru bulmuyoruz ve artık son verilmelidir.”

Editör: Haber Merkezi