İSTANBUL - CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal ve HDP İstanbul Milletvekili Avukat Züleyha Gülüm, TBMM Başkanı iken AKP’nin İstanbul adayı ilan edilen Binali Yıldırım’ın Anayasal bir suç işlediğini belirterek, Yıldırım'a istifa çağrısında bulundu.
AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın istifa etmeden AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak açıklamasına yönelik tepkiler sürüyor. Erdoğan, geçtiğimiz günlerde "İstifaya gerek yok" açıklaması yaparken, Yıldırım ise "İstifa tartışmaları benim dışımda, konu kapanmıştır" dedi.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Avukat Züleyha Gülüm, TBMM Başkanlığı görevinden istifa etmeden AKP'nin İstanbul adayı ilan edilen Binali Yıldırım’a istifa çağrısında bulundu.


'TARAFSIZLIK HÜKMÜ İHLAL EDİLİYOR'


Anayasa'nın 94'üncü Maddesi'nin kişilerin tarafsızlığını koruyabilmesi için konulduğunu dile getiren Gülüm, "Bu gerekçe 'Meclis Başkanı'nın parlamentoda oy hakkı yoktur, meclis içinde ve dışında siyasi bir parti faaliyetine katılamayacak' hükmünü getiriyor. Yani Meclis başkanı tarafsız olmak ve partilere eşit mesafede olmak zorundadır. Yıldırım'ın İBB adaylığı başladığından itibaren TBMM Başkanlığı'ndan istifa etmesi gerekiyordu. Bu konuda 'açık bir hüküm yok' iddiasıyla istifa edilmeyeceği yönünde bir açıklama yapıldı. Burada açık bir düzenleme ihtiyacı yoktur. Bu düzenlemenin gerekçesi tarafsızlığı korumaktır. Bir siyasi partinin belediye başkan adayı olduğunuzda, o parti adına faaliyet yürütmeye başladığınızda Meclis başkanı olarak diğer siyasi partilere karşı tarafsızlığınızı koruyamazsınız. Yıldırım, İBB Başkan Adaylığı ile tarafsızlık hükmünü ihlal ediyor. Bu nedenle Yıldırım'ın istifa etmesi gerekiyor. Fakat ne anayasa ne yasalar iktidar tarafından dikkate alınıyor" diyerek hukuk tanımazlığın devrede olduğunu söyledi.


Erdoğan'ın "İstifaya gerek yok" açıklamasının ardından Yıldırım'ın "konu kapanmıştır" sözlerini hatırlatan Gülüm, "Bu durum bir kişinin görüşüne, tercihine bağlı değildir. Yasal düzenleme neyi gerektiriyorsa aday olan kişi onu yapmalıdır. Tüm kararların verildiği yer Cumhurbaşkanlığı olduğu için de bu konuda da kararı veren yer yine aynı makam oldu. Bu da tüm mekanizmanın nasıl yürüdüğünü gösteren bir durumdur" dedi.


'YILDIRIM ANAYASAL BİR SUÇ İŞLİYOR'


Yıldırım'ın anayasal bir suç işlediğini belirten CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "Anayasamızın 11'inci Maddesi'nde 'Anayasa yasama, yürütme, yargı, kurum ve kuruluşlarını bağlar' diyor. 11'inci Madde Meclis Başkanı'nı da bağlıyor demek oluyor bu. Yine Anayasa’nın 94'üncü Maddesinin son fıkrasına göre Meclis Başkanı, meclis içinde ve meclis dışındaki partisiyle ilgili faaliyetlerde bulunamaz. Yıldırım, adaylık toplantısına katılıyor bir de toplantı da vaatlerde bulunuyor. Bu anayasanın askıya alındığının göstergesidir" diye konuştu.

Tanal, "Mahalli İdareler Kanunu'na göre aday olma halinde kimlerin istifa edeceği yazıyor. Şu anda Binali Yıldırım seçime Meclis Başkanı sıfatıyla giriyor. Bir milletvekili değil bir kamu görevlisidir kendisi. Bu durumda istifa etmesi gerekir. Binali Yıldırım'a birisi hakaret ettiği zaman TCK 125'inci Maddesinde kamu görevlisi olduğu için ağırlaştırılmış hükümlerden dolayı ceza veriliyor. Peki bu kişi nasıl kendisini kamu görevlisi olarak görmüyor? Şu an belediye başkan adayı olduğunuzda bir yerde çalışıyorsanız istifa ediyorsunuz ama Meclis Başkanı iseniz istifa etmiyorsunuz. Böyle bir hukuk yok. Yıldırım, derhal istifa etmeli" diye belirtti.


Erdoğan'ın "İstifaya gerek yok" açıklamasını eleştiren Tanal, "Erdoğan Anayasadan muaf mı? Erdoğan’ı da bu anayasa bağlıyor. Erdoğan’ın dediklerinin hukuk nezdinde hiçbir kıymeti yok" dedi.


(kaynak MA / Melike Ceyhan)
Editör: Haber Merkezi