ANKARA - HDP Demokratik Yerel Yönetimler Konferansı'nda konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk,  Kürt sorununun çözümünde muhatabın Kürt halkı ve aktörleri olduğunun altını çizerek, "Eğer gerçekten demoratik değişim isteniyorsa, Kürt siyasetinin, Kürtlerin ve Kürt aktörlerin sesini dinlemek, düşüncelerini almak zorundadır" dedi. 

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Konferansı, TMMOB Teoman Öztürk Öğrenci Evi ve Sosyal Tesisleri Konferans Salonu’nda başladı. Salona “Eşbaşkanlık Mor Çizgimizdir”, “Kadın Özgürlükçü Yerel Yönetimleri Savunma, Kayyım Rejimini Yıkma” ve “Demokratik yerel yönetimleri inşa, kayyım rejimini yıkma zamanı” pankartları Kürtçe, Arapça ve Türkçe asıldı. 

Konferansa bölge kentlerinden 400’e yakın delege katıldı. Konferansa Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Sosyalist Yeniden Kurulu Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanları Canan Yüce ve Cavit Uğur, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanları Özlem Gümüştaş ve Şahin Tümüklü, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Ayşe Erdem ve İbrahim Akın, SODAP’tan Sevtap Akdağ Karahalı ve Sezgin Kartal, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren katıldı. 

Konferansta konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, “Bütün sindirme politikalarına rağmen ödenen bütün ağır bedellere rağmen bugün halklarımızın umudu haline gelmiş siyasi bir partiyiz. İnanıyoruz ki demokratik siyaseti, geleceğin miramı olacak bir kadroya sahibiz. Kayyım politikaları, Kürtler ve halkımızla bizi ayırmaya çalışan politikalarla karşı karşıya kaldık. Bugün kayyımların yaptıklarıyla ilgili fazla bir şey söylemek istemiyorum. Ama şunu söyleyebilirim ki Mardin’de kayyım, görevden alınan daire başkanlarıyla hırsızlıktan, yoksuzluktan yargılanıyor. Amaçları hizmet değil, halkın iradesine ipotek koyarak, bizi sindirmeye çalışan bir anlayışla karşı karşıyaydık. Siyaseten takdir edilecek bir noktada olduğumuzu, partimizin bu çalışmaların büyük bir ilgiyle izlendiğini görüyoruz” diye konuştu.

AHMET TÜRK: MUHATAP KÜRT HALKI VE AKTÖRLERİDİR

Türk, Kürt sorunu ve muhatap tartışmalarına dair şunları söyledi: HDP'siz bir siyaset asla Türkiye'de iktidar olamaz. Eğer gerçekten demoratik değişim isteniyorsa, Kürt siyasetinin, Kürtlerin ve Kürt aktörlerin sesini dinlemek, düşüncelerini almak zorundadır. Bunun dışındaki yaklaşım asla ve asla başarılı olmaz. Kürt sorununu çözmek için önce Kürt halkının statüsünü içselleştirmek gerekiyor. Aksine o sorun asla çözülmez. Bugün yeni bir dönemin kapısının aralanması için bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Mutahap kim tartışmaları oluyor. Mutahap halkımızdır ve halkımızın mücadelesini yürüten tüm aktörlerdir. Hiç kimsenin düşüncesi alınmadan, sadece bir tarafla yürütülecek bir çalışmanın verimli olmayacağını herkesin bilmesi gerekir."

Divan oluşumuyla başlayan konferansta ilk olarak HDP’li belediyelerin yaptığı çalışmaların yer aldığı sinevizyon gösterimi yapılıyor.

Ayrıntılar geliyor…

Editör: Haber Merkezi