ANKARA - Êzî Bayramı'nı kutlayan HDP, Êzidî toplumunun büyük acılar yaşadığını hatırlatarak, bayramın barışa ve eşitliğe vesile olması dileğinde bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Êzidî toplumunun Êzî Bayramı'nı yazılı mesajla kutladı. Ortadoğu coğrafyasının kadim halklarından Êzidî halkının, büyük acılar, kayıplar ve her gün karşılaştıkları yeni tehditlerin gölgesinde Îda Êzî’yi (Ezî Bayramı'nı) kutladığı belirtilen mesajda, “Bayramlar, halkların barış ve huzur içinde yaşayabilme umudunun sembol günleridir. Her türlü saldırıya ve katliama rağmen; kültür, kimlik ve geleneklerini koruma konusunda büyük kararlılık-duyarlılık gösteren Êzidî halkının Îda Ezî Günü’nü kutluyoruz” diye belirtildi.

Mesajın devamında şunlar belirtildi: " Kendi topraklarında IŞİD barbarlığının en büyük katliamlarından birine maruz kalan, 21’inci yüzyılda evlatları köleleştirilen ve o tarihten beri kesintisiz bir şekilde 74’ü fermanı yaşayan Êzidî halkı, bugün de devletler ve bölgesel güçler arasında yapılan anlaşmaların yarattığı yeni tehditlerle yüz yüzedir. Şengal’i kimliksizleştirmeye yönelik saldırılar ve bu çerçevede yapılan anlaşmalar, IŞİD zihniyetinin farklı versiyonlarıdır.

SÜRGÜNDE KUTLAMA

Şimdiye kadar 74 fermandan geçirilmesine rağmen hiçbir zaman ulusal ve dini değerlerinden vazgeçmeyen Êzidî toplumunun varlığı ve kararlığı, bu topraklarda yaşayan bütün halkların ve inançların bir arada, eşit ve özgür bir şekilde yaşamasının umududur. Tarih boyunca yaşadığı onlarca katliamdan sonra dünyanın dört bir tarafına dağılan ve o yüzden ‘Mezopotamya’nın dağılan tespih taneleri’ diye tanımlanan Êzidî halkı Îda Êzî’yi ne yazık ki bu yıl da ana yurtlarından uzakta, dünyanın farklı yerlerinde, sürgünde kutlamaktadır.

ŞENGAL’DE, LALEŞ’TE KUTLAMA UMUDU

Bu coğrafyada halkların ve inançların kaderleri birbirine bağlıdır, biri özgür olmadan diğerinin özgür olma imkanı ve olanağı yoktur. Êzidî halkı başta olmak üzere her inancın ve halkın kendi bayramını ve kutsalını özgürce yaşayabilmesi coğrafyanın özgürleşmesinin de temel koşuludur. Bu vesileyle bir kez daha Îda Êzî Günü’nü bu topraklarda barışa ve eşit koşullarda ortak yaşama vesile olması dileğiyle kutluyoruz.  Êzidî halkının bir sonraki bayramı Şengal’de, Laleş’te kutlama umudumuzu vurguluyoruz.”

(MA)

Editör: Haber Merkezi