MHP lideri Devlet Bahçeli'nin CHP ve HDP'nin seçim ittifakı yapacağına ilişkin iddiasına yanıt veren HDP'li Ahmet Yıldırım "Partimizin herhangi bir ittifaka veya kendisi için bir barajın indirilmesine ihtiyacı yok. Demokratik katılım, temsilde adalet için barajın ortadan kaldırılmasını kendimiz için değil birçok parti için mesela MHP için de istiyoruz" dedi.


Yıldırım, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Mısır'da, El Ravda Camisi'ne yapılan terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, Mısır halkına da başsağlığı diledi.


Ankara'da gerçekleştirilen terör operasyonu kapsamında akademisyen Fikret Başkaya'nın gözaltına alınmasına tepki gösteren Yıldırım, "80 yaşına yaklaşmış olan Fikret Başkaya, bu ülkenin toplum, aydın vicdanını temsil eden bir akademisyendir." ifadesini kullandı.

Soçi'de gerçekleştirilen zirveye değinen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Geçen haftanın en önemli gündemi Rusya'nın Soçi kentinde yapılan ve Rusya, İran bir de yarım porsiyon olarak Türkiye'nin masada olduğu bir zirve gerçekleştirildi. Bu zirve 3'lü bir zirve değildi. 2+1 zirvesiydi. Bu Soçi zirvesinden elde olan sonuç nedir? Türkiye'nin oyalanmasıdır. Alabildiğine omurgasız, ilkesiz bir dış siyaset, savrulmuş bir iktidar haliyle birlikte bu ülkenin imajını ve itibarını ayaklar altına almaya devam ediyor."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin de görüşlerini aktaran Yıldırım, bir fotoğraf yayımlandığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir telefon görüşmesinin medyaya bu şekilde görüntülü servis edildiğine de ilk kez tanıklık ettik. Düşünün, bir telefon görüşmesi yapmışsınız. Görüşmenin içeriğine dönük basına yapmış olduğunuz bilgilendirme, telefonun diğer ucundaki ülkenin yetkilileri tarafından aynı şekilde teyit edilmemiş ama bunu büyük bir zafer olarak sunuyorsunuz. Bu, ülkenin dış politikasında iktidar tarafından hangi bataklıklara saplatıldığının göstergesidir. Neymiş? O telefon görüşmesinde Trump, 'ABD'nin Rojava güçlerine silah vermeyeceği' sözünü vermiş. Hemen sonrasında ABD dışişleri sözcüsü ne dedi? 'Türkiye'den yapılan açıklamaları şaşkınlıkla karşıladıklarını' ifade ettiler. Kimsenin, bu ülkenin halkıyla, onun aklıyla alay etmeye hakkı yoktur."

Bahçeli'ye yanıt

Bir gazetecinin, "Bahçeli'nin seçim ittifakı açıklamasını nasıl buldunuz?" sorusuna Yıldırım, "Partimizin herhangi bir ittifaka veya kendisi için bir barajın indirilmesine ihtiyacı yok. Demokratik katılım, temsilde adalet için barajın ortadan kaldırılmasını kendimiz için değil birçok parti için mesela MHP için istiyoruz." yanıtını verdi.

Yıldırım, ABD'de devam eden Rıza Sarraf davasının anımsatılması üzerine de davayla ilgili bağımsız yargının işlemesini, yargılamanın sonuçlandırılmasını istediklerini belirtti. Yıldırım, "Biz, parti olarak bunu, milli bir mesele veya milli iradeye saldırı olarak da görmüyoruz." ifadesini kullandı.
Editör: Haber Merkezi