URFA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ RÖPORTAJ- ROZERÎN URUCU; Eski Başkan, Ferzan Topla listede.

HDP Karaköprü eski İlçe Eş başkan’ı Ferzan Topla, Meclis üyeliğinde ikinci sıradan aday.

HDP, yaklaşan yerel seçimlerde Şanlıurfa’nın bir çok ilçesinde yaptığı çalışmalarla, kazanmaya göz kırparken, bu ilçelere Karaköprü’de eklendi.

Hdp, urfada ikinci parti olması ve aday çıkarmaması üzerine Parti içinde polemiklere neden olsa da; Karaköprü ilçesinde, Meclis üyeleri listesiyle seçime katılarak bu polemikleri geride bıraktı.

Karaköprü İlçesinde meclis üyeleri listesi ile seçime katılacak olan HDP’de dikkat çeken isimlerde mevcut. Bunlardan biri eski İlçe Eşbaşkan Mimar Ferzan Topla.

Bölgede etkili bir isim olan  ve mesleki anlamda bir çok projeye imza atmış.  Genç yaşta siyasete önemli roller alan, mimar Ferzan Topla ile Urfa gündemini ve seçimini Muhabirimiz Rozerin Urucu'na konuştu.



Rozerin urucu: Genç yaşta siyasete atılmış ve hala siyasette etkili bir isimsiniz. Kısaca Ferzan Topla kimdir desek ne dersiniz.?

Urfa Karaköprü ilçesine bağlı Maşuk köyünde dünyaya geldim. İlkokulu Urfa merkezde, liseyi “Şanlıurfa Anadolu Lisesinden” mezun oldum. Sonrasında Dicle Üniversitesi Fizik bölümünde bir süre eğitim aldım. Ardından yine aynı üniversitenin Mimarlık Fakültesinden mezun oldum. Evli ve Rozerya’nın babasıyım.

Rozerin Urucu: Urfa’nın büyük aşiretlerinden biri olan millan aşiretindesiniz. Size göre  Urfa’da Aşiretlerin siyasette ki rolü nedir?

Ferzan Topla: Kürtlerin, çıkış noktası olarak, bahsedilen Millan ve zillan, aşiretlerinden millan ( milli)  aşireti, Urfa’da çok geniş bir nüfusa sahip fakat; İbrahim paşa döneminden sonra aşiret dağılmış ve konfederasyon yapısını kaybetmiştir. Bağlı bulunduğum siyasi geleneğin ve benim  aşiret yapısına bakış açım, aslında  Kürt halkının kendi öz kültürünü, ve dilini geçmişten bu yana korunmasında etkili olduğu lakin, kendi içinde ki çelişkileri yenememesi, üst kimlik olarak kullanılması ve oy deposu olarak görünmesi aşiret kavramının özünün  yitirmesine neden oluyor.

Rozerin Urucu: siyasi ve sivil toplum kuruluşunda ki (STK) çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Ferzan Topla : Bu topraklarda, yaşam zorlukları çocukluk ve gençlik yılları arasında ki mesafeyi çok kısaltıyor. Dolasıyla insan doğduğu günden itibaren büyük sorumluluklar yüklenip sorunlarla mücadele etmeye başlıyor. Bu mücadele insanları, çözüm arayışlarına itiyor. Kimi zaman, toplumsal kimi zaman bireysel sorunlar, mücadele azmini yükseltiyor. Bende bu temelde,  yaşadığım coğrafyada ki, toplumsal sorunlara genç yaşta duyarlılık gösterip bunun çözümüne yönelik arayışlar sonucunda, siyasi çalışmalara yöneldim. Dil, etnik köken, adaletsizlik çelişkileri ile birlikte HDP geleneğinden gelen partilerin bünyesinde siyasi ve kültürel çalışmalara başladım. Bu çalışmalarım üniversite yıllarında özellikle dil anlamında daha da yoğunlaştı. Ve sonrasında 2012 yıllında HDP’nin Urfa il yönetiminde görev aldım. Ardından yapılan kongre ile Karaköprü ilçe eş başkanlığına seçildim. HDP, yapısı ve tüzüğü itibari ile  siyaset yapılabilecek bana ve tüm halka hitap eden  tek partiydi. gerçekten tüm Türkiye halklarına, umut olmuştur. Bunu girdiği seçimlerde de halkın teveccühüne mahzar olmasıyla, kanıtlamıştır.

Rozerin Urucu : birazda mesleki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Ferzan Topla: Mimarlık, aslında canlı cansız tüm varlıkların, var oluşuna, ve yaşam alanlarına, fonksiyonel çözümler bulmaktır. Yani mimar, çözümleyicidir. Siyaset kadar zor ve sorumluluk gerektiren bir meslektir. Çok geniş bir alana sahip olan mimarlık tanımı kısa tutup kendi mesleki çalışmalarından bahsedecek olursak. Mesleki ahlakı ve meslektaş dayanışmasını esas alarak                 Urfa ve çevre illerde konut, sanayi hayvancılık, restorasyon anlamında ekolojik, yerel mimari ve malzeme öğeleri önde tutularak tasarımlarımız mevcuttur. Şuan bir yapı denetim firması olarak, iş yaşantımıza devam ediyoruz.

Rozerin Urucu : Karaköprü tarihi ve gelişimi ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Ferzan Topla :Urfa, Göbeklitepe kazılarıyla ortaya çıkan 12 bin yıllık geçmişi ile tarihin tüm çağlarında yaşam belirtisi göstermiş muazzam bir şehir. Bu şehrin, yeni ilçesi karaköprü, ıv.Murat’ın  döneminde yaptığı seferler sırasında Şazeli, Alidede’ye bağışlanmıştır. İlçe yol güzergâhı olması sebebiyle konaklanma alanı olarak kullanılmış. Maalesef tarih tekerrür edip günümüzde  yine aynı amaçla konaklamak için kullanılmaktadır. İlk olarak 1992 yılında belde statüsü kazanmış daha sonra, büyükşehir yasasıyla ilçe olmuştur. Yaklaşık 86 kırsal mahalle ve 100 yakın mezrası 14 merkez mahallesi bulunmaktadır. 200 bine yakın nüfusu her geçen gün artıp daha da büyümektedir. Bu büyüme geçmişten gelen  plansız  yapılaşma ile birlikte sorunları, büyütüp çözülemez noktalara getirmiştir.

Rozerin Urucu : Seçimler ve Karaköprü’de HDP’nin mevcut durumu nasıldır ?

Ferzan Topla: Bilindiği gibi Urfa’da ittifak görüşmeleri neticesinde mevcut yerel iktidarın değişmesi adına, HDP muhalefet partileri içerisinde en büyün fedakarlığı gösterip büyükşehir ve merkez ilçe adaylarını ittifak lehine geri çekmiştir. Fakat Urfa merkezde ortaya çıkan siyasi boşluk bizi ilçe meclis üyeliği adaylarıyla seçime girmeye zorlamıştır. HDP’nin Urfa merkezde seçime ve demokrasiye renk katacak heyecanı artıracağı bir gerçektir. HDP  özelde Karaköprü ilçesinde de girdiği tüm seçimlerde oy oranını sürekli artırmış yerel iktidarı almaya yaklaşmış, sabit bir taban oluşturmuştur.

Karaköprü ilçesinde çok nitelikli ve iddialı arkadaşlarla karaköprü meclisini yönetmeye adayız. Kırsalda kent merkezinde de ne yapılması gerektiğinin farkındayız.

Rozerin urucu : İlçe de diğer siyasi partilerin durumu ve projeleri nelerdir ?

Ferzan Topla : Tüm yerel seçimlerde kullanılan en büyük siyasi argüman yerel yönetiminin iktidar partisinden farklı bir partide olması durumunda hizmetin ve bütçenin gelmeyeceği çalışma yapılmayacağı yönündedir. Tamamen mesnetsiz olan bu argümanı boşa çıkaracak yüzlerce başarılı belediye örneği mevcuttur. Halkın, aday profiline ve yapılması gereken projeleri değerlendirmeden iktidar partisine oy vermeleri isteniliyor. Halka proje olarak sunulan çalışmaların aslında belediyenin standart hizmetleri olması iktidarın acizliği ve belediyeciliğe bakış açısını ortaya koyuyor. bir mimar olarak değerlendirecek olursak, Proje olarak kullanılan görsellerdeki yapıların istinasız tamamının uygulanabilir hiç yanı yoktur. Kes kopyala yapıştır yöntemiyle, broşürler hazırlayıp yerel mimarinden uzak kent kimliği ve kent yaşantısına aykırı, yerel yapı malzemelerini örn( bazalt, Urfa nahit taşı,)  teşvik etmeyi bile akıl edemeyen bir anlayış mevcuttur.

Rozerin Urucu : HDP’nin belediyecilik anlayışı ve projeleri nelerdir?

Odağında insanı alan, ekolojik yaşamı kavramlar üzerinde değil de özünde benimseyen kadın, çocuk, genç, yaşlı her kesimin düşüncelerini isteklerini, ihtiyaçlarını göz önüne alarak ve onlarla birlikte projeler üretip yaşama katan bir belediyecilik anlayışı, yeşilli kentin her alanında, görebileceğimiz, mevcut imar kanuna göre kişi başı, 16 m2 olan yeşil alanın çok çok üstünde tutmaya çalışmak. Tarıma dayalı gerçek anlamda üretim ve işletme faaliyeti yapabilecek kooperatifler, bir kentin olmazsa olmazı simgesi ve kalbin attığı yer olan bir  kent meydanı, çocuk kreşleri, bilimsel belediyecilik ilçenin sınırları dahilinde bulunan Fırat nehri kıyısında yapılması olağan cazibe ve çekim merkezi olacak bir turistlik tesis, küçük sanayi sitesi,  açık oto pazarı, bilimsel çalışmalara ev sahipliliği yapacak kongre merkezleri, kırsaldaki hizmet eşitsizliğin giderilmesi kısacası Karaköprü’ye yakışır uygulanabilirliği olan şeffaf herkese eşit mesafede herkesin olan bir belediyecilik.
Editör: Haber Merkezi