DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  Sur Belediyesi’ne kayyım atanmasıyla birlikte Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi’ne erkek müdür atandı. Tabelası indirilen merkez, işlevsizleştirilerek, kahvehaneye çevrildi.

Sur Belediyesi Kadın Komisyonu Başkanı olan Birsen Güneş MA / Arjin Dilek Öncel'e konuştu.

İçişleri Bakanlığı kararıyla 2016 yılında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimindeki belediyelere atanan kayyumların kapattığı kadın kurumlarından olan Amida Kadın Danışmanlık Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra belediyenin Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine geçmesiyle Sur Belediyesi desteğiyle 20 Kasım 2019’da Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi adıyla yeniden hizmete açıldı. Ancak 21 Aralık 2019’da Sur Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, bir gün sonra Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi’nin kadın sorumlusunu görevden uzaklaştırarak erkek müdür atadı.


Sur Kaymakamlığı’nda Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mehmet Baytar’ın atanması, kadın merkezinde çalışan kadınların tepkisine neden olurken, merkezde çalışan sosyolog Hatice Bozkoç ve kurum sorumlusu Lale Deviren, erkek müdürle çalışmayacakları ve eşbaşkanların tutuklu olmasından dolayı belediyeden istifa etti. Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi’nde görev alan sağlık, hukuk ve insan kaynakları alanında çalışan 7 kadın istifa etti. Kadın merkezine atanan erkek müdür ise merkezi kahvehaneye çevirdi.



2016’DA DA ERKEK MÜDÜR ATANMIŞTI 


2016’da kadınları güçlendirme ve sorunlarına çözüm olma ağını güçlendirmek amacıyla Amida Kadın Danışmanlık Merkezi’nin açıldığını, 2016’da atanan kayyımla birlikte merkeze erkek müdür atandığını hatırlatan Güneş, “Biz yine kadınlarla çalışmalarımızı sürdürdük. Ardından bir yerel seçim oldu. Kadınların kapatılan Amida Kadın Danışmanlık Merkezi'ne benzer bir yapı oluşturulmasına yönelik talepleri oldu. Bizler meclis üyeleri ve eşbaşkanlar olarak tekrardan göreve gelmemizle beraber bu taleplere yönelik çalışmalar yaptık. Bu kurumlarımızı tekrardan açıp çalışmalarımıza nasıl devam edebiliriz diye tartışmalar yürüttük. Sur ilçesi İskender Paşa Mahallesi’nde harabe halde tarihi bir yapıyı, kadın merkezi olarak tekrardan faaliyete geçirdik. Tekrardan kadınlarla dayanışma ağı oluşturduk” diyerek 25 Kasım haftasında Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi’ni açtıklarını belirtti.


KADIN MERKEZİNE ERKEK MÜDÜR ATANDI


21 Aralık 2019 tarihinde Sur Belediyesi’ne atanan kayyımın hedefinde yine kadın kurumlarının olduğunu ifade eden Güneş, “Kayyımdan bir gün sonra kadın merkezine erkek bir müdür atandı. Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi’nde bulunan kadın çalışanlarımız tepki olarak istifa etti. Şu an var olan Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi’nde kayyumun yandaşları, tarihi konağı kıraathaneye dönüştürmüş durumdalar. Kadınlarla ilgili herhangi bir çalışma yürütmeleri söz konusu değil. Mahalledeki kadınlar bu gidişata tepkili, ‘Biz rahat değiliz, sokağa çıkmaya korkuyoruz’ tarzı endişelerini paylaşıyorlar. Kayyımın yandaşları kadın merkezini kahvehaneye çevirdi” ifadesinde bulundu.


KADIN MERKEZİNİN TABELASI İNDİRİLDİ


Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi’nin tabelasının indirildiğini belirten Güneş, merkezin resmiyette ne amaçla kullanıldığını bilmediklerini, kadınların merkeze uğramadığını belirterek, şunları kaydetti: “Genel olarak kayyum politikalarına baktığımız zaman kadın çalışmalarını hedefine koyan ve sürekli kadınlara saldıran bir anlayış görüyoruz. Kadın çalışanların emeğinin sömürülmesiyle beraber açtığımız merkezin bir kahvehaneye dönüşmesiyle aslında kadınların evlere kapatılması hedeflenmekte. Kadınların yaşam alanları sınırlandırılıp sadece evde bulaşık yıkayan, yemek yapan ve çocuk doğuran bir üreme makinesine dönüştürülmesi amaçlanmakta. 2016 ve 2019 yılında atanan kayyumların politikalarında değişen bir şeyin olmadığını net bir şekilde görüyoruz. Kayyumların hedefi kadın çalışmaları, kadın emeği ve kadınların hiçleştirilmesidir. Kadınların eve hapsedilmesidir.”


‘AMİDA JİYAN’I AÇACAĞIZ’


Kayyımların geçici olduğunu ifade eden Güneş, “Kayyımlar gidecektir. Ancak Amida’lar kalıcıdır. Kadın iradesi kalıcıdır. Halkın iradesi kalıcıdır. Amida’yı açtık kapandı. Amîda Jîn’ı açtık kapandı. Bu sefer Amida Jiyan’ı açacağız. Mekanlar önemli değil, isimler de, biz dayanışma ile çalışmaları sürdüreceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi