DİYARBAKIR - Yerine kayyım atanan Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, yayınlanan deklarasyonda ön plana çıkan eşbaşkanlık sisteminin dünyadaki bütün siyasi partilere örnek olunacak bir model olduğunu vurgulayarak, “Eşbaşkanlık sistemimiz mor çizgimizdir ve bu çizgimizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin JINNEWS'e konuştu; Kadının siyasette ve toplumdaki rolünün aktif hala getirilmesi, önündeki engelin kaldırılması ve eşit temsiliyet koşullarının sağlanması için Türkiye’de ilk defa 9 Kasım 2005 tarihinde siyasi parti olarak Demokratik Toplum Partisi (DTP) tarafından Eşbaşkanlık sistemine geçiş yapıldı ve partinin eşbaşkanlığına Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk seçildi. DTP’den sonra Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve birçok kurum ve kuruluş yaklaşık 16 yıldır eşbaşkanlık sistemiyle çalışmalarına devam ediyor. Bu sistem erkek-devlet tarafından terörize edilerek, hedef haline getiriliyor. Onlarca belediyeye kayyım atanarak, birçok kadın kazanımına da el konuldu.

HDP’nin 27 Eylül tarihinde yayınladığı 11 maddelik deklarasyonda eşbaşkanlık sistemi, işaret edilen önemli maddelerden biri oldu. Eşbaşkanlık sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan yerine kayyım atanan Diyarbakır Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, eşbaşkanlık sisteminin önemine değindi.

‘Eşbaşkanlık sistemi alternatif bir sistemdir’

Filiz konuşmasının başında HDP’nin yayınladığı deklarasyona dikkat çekerek şu şekilde konuştu: “Eşbaşkanlık sistemi 5 bin yıllık süre gelen kadın üzerindeki eril ve tekçi zihniyet ve ötekileştirilmiş sisteme karşı kazanımlarıyla mücadele eden ve bugüne kadar süregelen bir sistemdir. Dolayısıyla hem dünya kadın hareketi hem de Kürt kadın hareketinin yıllardır verdiği mücadelede özgür, eşit bir yaşam felsefesini hayata geçirerek bugüne kadar geldi.”

‘Eşbaşkanlık mücadelemizin temel ayağıdır’

Eşbaşkanlığın “mor çizgileri” olduğunu belirten Filiz, eşbaşkanlık sisteminin aslında toplumun bütün öz değerlerini kapsayan şeffaf, kapsayıcı ve toparlayıcı olduğuna değinerek, “Farklılıklara saygı gösteren bir sistem olduğu için bu sistemden asla geri adım atmayacağız. Kadınları yok sayan ve kadını toplumdan uzaklaştıran sisteme karşı sürdürmüş olduğumuz mücadelenin temel ayaklarından bir tanesidir” dedi.

‘Eşbaşkanlık örnek alınacak bir model’

Ankara’da 25 Eylül’de gerçekleştirilen HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu tarafından düzenlenen Yerel Yönetimler Kadın Konferansı’na değinen Filiz, konferans öncesi bir çok alanda toplantı gerçekleştirdiklerini ifade etti. Filiz,  “Konferans öncesi gerçekleştirdiğimiz toplantılarda hem toplumun eşbaşkanlık sistemine bakış açısını öğrendik hem de bununla nasıl güçlü bir şekilde yürüyebileceğimizin görüş alışverişini yaparak konferansa gittik. Eşbaşkanlık sisteminin getirisi olarak kadın merkezleri, daire başkanlıkları, kadın sığınma evleri ve kadın dostu kentlerin oluşması konferans da açığa çıkan en büyük hedef oldu. Bu sayede bir kez daha eşbaşkanlık sisteminin ne kadar kapsayıcı, ne kadar bütünleştirici ve demokrasiye açık bir sistem olduğu ortaya çıkmış oldu. Eşbaşkanlık her siyasi partinin ve her mekanizmada örnek alınması gereken bir modeldir. Örgütlenme ve diplomasi ayağıyla her yere yayılması gerekir” diye ifade etti.

‘Kadınları terörize etmeye çalışıyorlar’ 

Filiz, kadınların kazanımlarının hedef haline getirildiğini ve her yerden saldırı altında olduğunu dile getirerek, “Eşbaşkanlık sistemini terörize etmeden önce içeriğini anlamak isteselerdi eşbaşkanlık sistemini bu kadar terörize etmek istemezlerdi. Fakat onların oluşturmak istediği model köleleştirilen kadın modelidir” diye vurguladı.

‘Toplumun eşbaşkanlık sistemine ihtiyacı var’

Son olarak eşbaşkanlık sisteminin özgür eş yaşam kapsamında evde kadın ve erkek arasındaki ilişkiyi de etkilediğini söyleyen Filiz, “Bu yüzden özgür eş ve yaşam felsefesinde eşitlik temelinde yaşamı birlikte örmeyi ve geleceği birlikte kurmayı hedefliyorsak bunu toplumun her kesimine sağlamamız gerekiyor. Çünkü toplumun büyük bir kesiminin buna ihtiyacı var ve toplumun her kesiminde bunu görmek mümkün. Yayınlanan deklarasyon maddeleri kapsamında eşbaşkanlık sistemiyle doğa, kültür ve tarihimizi öz değerlerle buluşturmak için bütün dinamiklerle çalışmalarımıza devam edeceğiz”diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi