HABER MERKEZİ – HDP’li Garo Paylan, Ermeni Soykırımı tartışmaları üzerinden kendisini hedef alan Ümit Özdağ hakkında suç duyurusunda bulundu.

İYİ Parti’den istifa eden Bağımsız Milletvekili Ümit Özdağ, HDP Milletvekili Garo Paylan’ı Ermeni Soykırımı tartışmaları üzerinden hedef almıştı.

Paylan, Özdağ hakkında “suç işlemeye tahrik”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “hakaret ve tehdit”ten suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusuyla ilgili açıklama yapan Paylan, nefret iklimi yaşandığını dile getirerek, şunlar söyledi:

Azınlık gruplara yönelik şiddet çağrıları nefret suçlarına yol açar. Ayrımcılık ve nefret içeren söylemler cezasız kalmamalıdır. Nefret suçlarındaki cezasızlık kültürü; etnik, dini ve cinsel azınlıklara karşı nefret suçlarını artırmaktadır. İktidarın, kendinden farklı düşünene ve farklı varoluşlara gösterdiği düşmanca tutum ise bu suçları teşvik etmekte, etkin bir şekilde soruşturulmasının önüne geçmektedir.

Mevzuatta her ne kadar nefret suçları alenen tanımlanmamış olsa da TCK Md. 216, yani halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçunun aslında nefret söylemlerini cezalandırmak için konulduğu kanunun gerekçesinden anlaşılmaktadır. Ancak muktedirler, bu maddeyi azınlıkları nefret ve ayrımcılıktan korumak yerine; egemen olana yönelik eleştirileri sindirmek için kullanmaktadır.

“Açıkça ölümle tehdit etti”

Ermenilere yönelik tehdit ve hakaretlerin ilk olmadığını ifade eden Paylan, Özdağ’ın söylemlerinin de ifade özgürlüğü kapsamında olmadığını söyledi ve ekledi:

İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Twitter paylaşımında, şahsıma ve Ermeni halkına karşı nefret söyleminde bulunmuş ve açıkça ölümle tehdit etmiştir. Böyle bir nefret suçu çağrısına sessiz kalınmamalıdır. Bu nefret söyleminin cezasız kalması, daha öncekiler gibi nefret suçlarına yol açacaktır.


  Özdağ'dan Paylan'a tehdit: Talat Paşa deneyimi yaşayacaksın

(Gazete karınca)

Editör: Haber Merkezi