ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ DİYARBAKIR- HDP Gençlik Meclisi’nin “Şimdi Gençlik Zamanı” kongresi binlerce gencin katılımı ve coşkusu sona erdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi, "Şimdi Gençlik Zamanı" şiarıyla 3'üncü Olağan Kongresi'ni Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde bulunan Kaplan City Düğün Salonu'nda gerçekleştiriyor. Kongreye Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ile Keskin Bayındır, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP bölge milletvekilleri, HDP Gençlik Meclisi bileşenlerinin yanı sıra Özgürlükçü Gençlik, Devrimci Öğrenci Birliği, Dev-Güç, Yeni Demokrat Gençlik, Lübnan Komünist Partisi, KÖZ, Boğaziçi Dayanışması ve Ermeni Gençlik Federasyonu ve binlerce genç katıldı. 

Salona, “Şimdi Gençlik Zamanı” yazılı dev pankartın yanı sıra Kürtçe ve Türkçe “Genç başladık, genç başaracağız”, “Akademide cinsiyetçi politikalara karşı harekete geç”, “Özgür özerk üniversiteler için şimdi gençlik zamanı”, “Yaşasın gençliğin birleşik mücadelesi” ve “Biz değiştireceğiz, derhal istifa” yazılı pankartlar asıldı. 

‘Biz milyonlarız’

Gençleri selamlayarak konuşmasına başlayan Ayşe Acar Başaran, eşit ve özgür bir yaşam için mücadele ettiklerini söyledi. Türkiye  ve bölge kentlerden gençlerin birçok zorluk ile Diyarbakır’a geldiğini belirten Ayşe, “Kimse gençlerin bir araya gelmesini engelleyemez. Bu mesaj bir kez daha gençler tarafından iktidara verildi. Biz bu kadar değiliz, milyonlarız. İktidarın gençleri kendine bağlama ve yozlaştırması asla sonuç bulmayacaktır. Gençlik Meclisi’miz alternatif bir yaşam kurmak için yola çıktı” dedi.

Ardından söz alan HDP’li Dersim Dağ, gençlerin büyük bir irade ile kongreye katılım sağladığını belirterek, tüm gençleri kutladı.

Gençlik Meclisi, “Geçmişten bu yana gençlik direnişleri” isimli sinevizyon gösterimi yapıldı.

‘2022 yılı AKP-MHP faşizmini yıkma yılı olacak’

Salonun büyük bir coşku içinde olduğunu kaydeden HDP Gençlik Meclisi üyesi Esengül Kılıç, “Önceki kongremizden bu yana büyük baskı ve şiddet ortamında mücadelemizi yürüttük, direnişimizi sürdürdük. Bu salon bugün faşizme büyük cevap oldu. Bir kez daha gördüler ki gençlik diz çökmez, boyun eğmez, faşizme yenilmez. Birçok arkadaşımız bu süreçte gözaltı, tutuklama, kaçırılma ve işkencelere maruz kaldı. Ama meclisimiz her saldırıyı boşa çıkardı. 2021 yılında AKP-MHP faşizmi yenildi. 2022 yılı ‘AKP-MHP faşizmini yıkma’ yılı olacak. Kapitalist Modernite’nin krizinden kaynaklı dünyanın her yerinde kadınlar ve gençler öncülüğünde direniş büyüyor. Bu düzeni değiştirmekte kararlılar. Şili’den Sudan’a, Afganistan’a, Katalonya’ya, dünyanın her yerinde direniş çığlıkları yükseliyor. Buradan Şili halkını ve genç liderlerini de selamlıyoruz. IŞİD karanlığına karşı tüm dünyaya sosyalizm umudunu yayan Rojava devriminin ruhu ve bunun bir sonucu olarak Şili’de sosyalizm kazandı. Şili’de halklar, gençler, kadınlar kazandı” ifadelerini kullandı.

‘Öcalan Kürt halkının kırmızı çizgisidir’

Soykırım, yok etme ve faşist uygulamalara karşı gençlerin her zaman alanlarda olduğunu ve baş eğmediğini ifade eden DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, sistemin sürekli Kürt gençlerine saldırdığını kaydetti. Saliha, salonu dolduran gençlerin sisteme büyük bir cevap verdiğini belirterek, “Bugün zulme, faşizme ve baskıya karşı gençleri korkutmaya çalışanlar, gençler üzerinde kirli politikalar yürütenler bu salonun kararlılığına baksınlar. Gençler burada bir arada, faşizmi yıkmak için bir aradalar. 1990’lardan bu yana baskı, kaçırma ve zulüm politikaları gençleri sindirmeye çalışıyorlar ama gençler hiçbir zaman diz çökmedi boyun eğmedi. Başta Kürt gençleri olmak üzere Türkiye gençleri bu kirli politikalara karşı boyun eğmeyecektir. Tecrit politikaları, toplumu gençleri ve kadınları esir almak istiyorlar. İmralı’dan başlayarak tüm topluma tecrit uygulamaya çalışıyorlar. Tecrit ile Sayın Öcalan’ın, Kürdistan’ın sesini kısmak isteyenler bu salondaki kararlılığa baksınlar. Bilsinler ki Öcalan gençler ve Kürt halkı için kırmızı çizgidir. Hemen İmralı’nın kapıları açılmalı ve tecride son verilmelidir” diye konuştu.

‘Mücadelemizi yükselteceğiz’

Dünyada örneği görülmeyen bir şekilde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevinde tutulduğunu sözlerine ekleyen Saliha, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Dünyada örneği olmayan bu tecrit ile Kürt halkını ve önderlerini esir almaya çalışıyorlar ama bunu başaramazlar. Biliyoruz ki felsefe ve duruşu ile Öcalan, Ortadoğu, Kürdistan ve Türkiye’de büyük bir umut yarattı. Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Pek çok yerde tecride karşı yapılan eylemler var, bu eylemleri selamlıyoruz. Bugün tecride karşı her yerde mücadele edilmelidir. Tecrit kaldırılmadan Türkiye’de krizler bitmez, özgürlük ve eşitlik gelmez. Bu tecrit ile bütün cezaevlerini ölüm yerlerine dönüştürdüler. Cezaevlerinden fili idamlar yapılıyor. Bizle cezaevlerinin sesi olacağız, seslerini yükselteceğiz.”

‘Gençlik dimdik ayakta

Gençlerin Kürt halkının gurur kaynağı olduğunu belirten HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Türkiye’nin ve Kürdistan'ın dört bir yanından bu salonu dolduran gençler. Şeref verdiniz, umut verdiniz, güç verdiniz. ‘HDP tabanının mecali kalmamıştır’ diyenlere öyle bir cevap verdiniz ki; biz daha bu sözü ağızlarına alamayacaklar. ‘Kürtler HDP’yi sevmiyor’ diyenlere, Kürdistan’ın dört bir yanından gelen siz gençler öyle bir tokat attınız ki bir daha yüzleri bu sözü söylemeye tutmayacaktır. Gençlik burada dimdik ayakta, umut dimdik ayakta. HDP burada, dimdik ayak. Gençlik Meclisi yönetici ve üyelerimizi sindirmek için korkutmak için mücadeleden alıkoymak için başvurmadıkları kirli yöntem kalmadı. Kaçırmalar, gözaltına almalar, ajanlık teklifleri, ölüm tehditleri tek tek uygulandı gençlere. Gençler, taviz vermedi, teslim olmadı. İşte buradalar, cevabı buradan veriyorlar” dedi. 

‘Hiç şüpheniz olmasın, kazanacağız’

“Biliyorlar ki gençleri teslim alırlarsa bu toplumun özgürlük ve demokrasi umudunu da bitirirler” diyen Mithat, konuşmasını şu sözler ile sürdürdü: “Tabi ki gençlerden korkuyorlar. Korkmakta haklılar. Çünkü bu düzeni değiştirecek yürüyüşün öncüleri onlardır. Yoldaşlarımızı, mücadele eden onurlu duran herkesi zindanlara tıkıyorlar. Zindanları şimdi de ölüm evlerine, işkencehaneye çeviriyorlar. İradeyi kırmak ve teslim almak istiyorlar. Zindanlarda ki mücadele de onur mücadelesidir, geleceğine, halkına sahip çıkma, layık olma mücadelesidir. O nedenle her türlü işkenceyi uyguluyorlar. Güya idam cezasını kaldırmışlardır. Şimdi hasta mahpusları orada tutarak fiili idam cezası uyguluyorlar. Son bir ayda 7 cenaze geldi. Garibe Gezer yoldaş geldi. Daha güçlü, daha kararlı, daha inançlı bir mücadele bizi bekliyor. Çünkü direnişten inşaya geçiyoruz. HDP, bu ülkede geleceğin eşitlik özgürlük, eşitlik ve demokrasi üzerine kurulmasını sağlamak için yolları açmaya kararlıdır.”

Ardından, söz alan Ermeni Gençlik Federasyonu temsilcisi Tigran Chandoyan, HDP Gençlik Meclisini kutlayarak, mücadelelerinde başarılar diledi.

Syriza Gençlik Örgütü, Danimarka Sosyalist Gençlik Cephesi, Şengal gençleri, Galizanova Gençlik Örgütü, Rojhilat Gençlik Örgütü ve Tevgera Jinên Azad (TJA) ve HDP İstanbul il örgütünün gönderdiği mesajlar okundu.

Mesajların ardından gençlerin bir yıllık faaliyet raporu okundu.

Raporun ardından gençler şarkılar ve zılgıtlar eşliğinde halay çekti.

( Kaynak Yazılı Haber JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi