ANKARA – HDP Milletvekili Garo Paylan, TOKİ’nin Ermeni ve Katolik mezarlığı olarak bilinen alanda başlattığı inşaat çalışmalara ilişkin verdiği önergesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a "Anadolu Ermenilerinin kemikleri ve kültürel varlığı üzerine neden beton döküyorsunuz?" diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, tarihi kaynaklarda Ermeni ve Katolik Mezarlığı olarak geçen Ankara Ulus’taki arazide TOKİ tarafından yürütülen inşaat çalışmaları sırasında rastlanan insan kemiklerinin üzerine beton dökülmesine ilişkin Meclise soru önergesi sundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması talebiyle verdiği önergesinde HDP’li Paylan, geçtiğimiz yıllarda yıktırılan İller Bankası binasının yeniden inşası için tahsis edilen alanda yürütülen çalışmalar sırasında insan kemiklerinin bulunduğunu hatırlatıp, alanda Anadolu Medeniyetleri Müzesi yetkilileri tarafından inceleme yapılmasına rağmen inşaatın devam ettirildiğini ve mezarların olduğu alana beton döküldüğünü ifade eti.

Beton dökülen alanın tarihi kaynaklarda Ermeni ve Katolik Mezarlığı olarak geçtiğini belirten Paylan, “Bölgede, tarihi kilise ve hamamın da bulunduğu tespit edilmiştir. Mezarlıklara ve kent hafızasına yapılan bu saldırı, kamuoyunda büyük tepkiye neden olmaktadır” dedi.

Paylan, önergesinde Bakan Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:

“*Ermeni mezarlığı üzerine yapılan TOKİ inşaatı neden durdurulmamaktadır?

*TOKİ’nin Ankara’nın kültürel varlıkları ve kent hafızasını yok ettiğinin farkında mısınız?

*Anadolu Ermenilerinin kemikleri ve kültürel varlığı üzerine neden beton döküyorsunuz?”

(MA)

Editör: Haber Merkezi