MARDİN ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ RÖPORTAJ HAMZA ÖZKAN 18 yaşında HDP’den milletvekili olabilmek için aday adaylığı başvurusunda bulunan Rozerin Aktaş,Ötekilerin Gündemi Genel Yayın Yönetmeni Hamza Özkan'nın soruları yanıtlarken; eğer seçilirse belki de Türkiye tarihinin en genç milletvekili olacak. Aktaş, gençlerin ve kadınların umudunun HDP olduğunu göstermek amacıyla aday adayı olduğunu söyledi.



 

1 Haziran 2000 tarihinde Mardin’in Nusaybin İlçesinde dünyaya gelen Rozerin Aktaş, ilk ve ortaokulu Nusaybinde okudu ve halihazırda Batman’da Lise öğrenimini sürdürüyor. Babasının hayatı boyunca ezilenden yana tutum takındığını ve bunun kendisini çok etkilediğini belirten Rozerin Aktaş, yaşına rağmen siyaseten etkin çalışmalarda bulundu.
Ötekilerin Gündemi’ne konuşan Genç Rozerin sorularımızı yanıtladı :

Siyasete ilginiz nasıl başladı ?
Bir kadın olarak yaşadığım coğrafyanın dezavantajlarını diğer tüm kadınlar gibi çok erken hissettim. Özellikle kadın erkek arasındaki eşitsizliğin bizzat mağdurlarındanım. Çevremdeki çatışma ortamı beni derinden etkilenmiştir. Hem bir kadın hem de bir Kürt olarak yaşamış olduğum sorunlar beni bu sorunların çözümü için arayışlara itmiştir. Çözüm yollarının ve kadın özgürlük mücadelesinin başarıya ulaşabilmesi için siyasete karşı ilgi duymaya başladım.
Sizce Türkiye’de siyaset nereye doğru evriliyor?

Özellikle bu son süreçte Türkiye halkları diktatör bir zihniyet tarafından baskı altına alınmış ve yasama, yürütme ,yargı tek bir kişinin ipoteği altına alınmıştır. Kadın mücadelesinin ve Kürt siyasi hareketinin kazanımlarına göz dikilmiştir. Çoğulcu ,demokratik, cinsiyet eşitliğine dayalı ileri bir demokrasi için başta kadınlar olmak üzere gençlerin büyük çaba göstermeleri elzemdir. Emekçilerin, işçilerin, sol sosyalist kesimlerin dirençlerinin siyasette rüzgarı demokrasi yönüne çekeceğine inanıyorum.
Aileniz genç siyasete atılmanıza nasıl bakıyor?
Benim ailem tüm baskı ve zorlamalara rağmen hiçbir zaman kimliğinden ve dilinden vazgeçmedi. Öncelikle siyasetin sürekli tartışıldığı bir ailede yetiştim. Çocukluğumdan beri siyaset ile iç içeydim.18 Yaşıma da girince desteklediğim partiden aday olma fikri oluştu. Ailemden aldığım destekle partime başvuruda bulundum. Henüz yolun başında olduğum için uzun uzadıya bir siyasi geçmişten söz etmek mümkün değildir. Avantajlı olduğuma inanıyorum. Çünkü politik bir çevrede yetiştim. Bundan sonra siyasetin hayatımın önemli bir alanını kaplayacağına inanıyorum.



Neden HDP?

Herkes biliyor ki eş başkanlarımız dahil tüm seçilmişlerimiz iktidar tarafından HDP seçmenin sindirmek için rehin tutulmaktadırlar. Önceleri kapatılan siyasi partilerimiz şimdi AKP dönemin de insansızlaştırılmaya çalışılıyor. Bunu da tutuklama furyaları ile yapıyorlar. İşte tam bu süreçte barışı, eşitliği, demokrasiyi savunan herkesin üzerine düşmesi gerekeni yapmaları gerekir. Daha yüksek bir direnişle partimize sahip çıkmamız gerekir. Böylece daha önce denenmiş ve başarıya ulaşmamış bu baskı ve tutuklamaların boşa çıkarılması gerekiyor. Bizim bunu talep etmemiz ve çalışmalara aktif olarak katılmamız, güçlü sahiplenme bunu boşa çıkarmak içindir.

 

Sizce Türkiye nasıl bir dönemden geçiyor?

Türkiye tamamıyla bir kaosun içinde bulunmakta. Hak ve özgürlükler açısından dünyada en geri ülkelerin arasında. Ekonomi batmış, üretim yok, gençler işsiz, kadınlar ise katlediliyor. Gençler uyuşturucu bağımlısı olmuş. Dış politika sıfır. Sorun dediler ; sorunsuz bir ülke yok. Tüm ülkeler ile ilişkiler askıda, diktatörlük tüm kötülüğünü göstermiş durumda. Ben AKP’nin bu seçimde gideceğine inanıyorum. Baskın seçim yapmaları bize birçok ipucu vermekte. Zaten tüm demokratik kesimlerin etkin bir çalışma ile AKP’nin iktidarı son bulacaktır.
Türkiye siyasetinde HDP belirleyici bir güç konumunda… Size göre HDP nasıl bir politika izlemelidir?
En cesur siyaset yapan parti HDP, tüm baskı ve tutuklamalara rağmen ilkelerinden geri adım atmadı. Bilakis daha çok büyüdü. AKP ‘in en büyük korkusu da HDP 2.turda belirleyici bir güç olacağıdır.



Siyaset iddialı olmayı gerektiriyor… Siz iddialı mısınız?
Partimden aldığım güçle tabi ki iddialıyım. Mardin ,etnik ve inanç bakımından zengin bir il. Tüm farklılıklarımızı özgür ve eşit bir şekilde yaşamak için sandığa gidin ve halkaların partisine, gençlerin kadınların partisine oy verin.
Son olarak topluma hangi mesajı vermek istersiniz
Bu önemli süreçte başta kadınlar ve gençlere gösterecekleri demokrasi, eşitlik, özgürlük mücadelesinde başarılar diliyorum.
Editör: Haber Merkezi