HDP’nin Ankara Arena’da düzenlenecek 3. Olağan Kongresi için Türkiye ve bölge kentlerinden binlerce kişi yola çıktı. Partililer, engelleme ve baskılara rağmen barışı ve mücadeleyi haykırmak için tüm renkleriyle kongreye akıyor

 

HDP yarın Ankara Arena’da düzenleyeceği 3’üncü Olağan Kongresi’ne katılmak üzere birçok bölgeden yurttaşlar yola çıktı. Trakya ve Kocaeli bölgesinde yurttaşların bir kısmı yola çıkarken, bir kısmın ise akşam saatlerinde yola çıkması bekleniyor. Halk, baskılara rağmen barışı haykırmak için tüm renkleriyle kongrede yer almaya hazırlanıyor.

Trakya seferber

Baskılara rağmen çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Tekirdağ İl Eş Başkanı Songül Şahin, “Çünkü ülkemizin ve tüm dünya halklarının umudu olduğumuzu her ferdimiz biliyor. Bunun vermiş olduğu sorumluluk ile yolumuza devam ediyoruz. En son Ankara’da birçok kurum yöneticilerimiz hala gereksizce hukuksuzca gözaltındalar. Bizler haklılığımıza olan inancımızı halklarımıza olan sorumluluklarımızla kongremize büyük katılımlarla gideceğiz” dedi.

HDP Edirne İl Eşbaşkanı Beşir Belke ise, Edirne’den güçlü bir katılımla kongrede yer alacaklarını ve tüm hazırlıkların tamamlandığını aktararak, “HDP Edirne ve bileşenleri ile birlikte yarın savaşa karşı barışı haykıracağız. Hep birlikte umudu yükselteceğiz” diye belirtti.

‘Barışı ve adaleti haykıracağız’

Kongrenin en doğal ve yasal hakları olduğunu, bunu engellemeye dönük yaptırımların kabul edilemez olduğunu belirten HDP Çanakkale İl Örgütü Çalışanı Şehmus Aslan ise, “Her şeye, tüm hukuksuzluklara rağmen yine Ankara’ya gideceğiz. Orada barışı ve adaleti haykıracağız. Buradan doğru da otobüslerimizle coşkulu katılım sağlayacağız” dedi.

‘Başaramayacaklar’

HDP Kocaeli İl Eşbaşkanı Şahabettin Işık hedefledikleri sayının ötesinde kongreye katılım sağlayacaklarını belirterek, “Gebze, Çayırova, Dilovası, Merkez ilçelerimizde yoğun bir kitle katılımını hedeflemiştik. O hedefimizde herhangi bir sapma ve şaşma yok. Ancak dün sürpriz yapılırcasına 21 arkadaşımız gözaltına alındı. Kitlemizin en yoğun olduğu Gebze ilçemiz arandı. Arkadaşlarımızın gözaltına alınmalarını gerektirecek herhangi bir şey yok. Bununla katılımın önüne geçmek hedefleniyor. Fakat tablo ortada, başaramadılar” diye ifade etti.

İstanbul araç yetiştiremiyor

10 bin kişi ile kongreye katılmayı hedefleyen HDP İstanbul İl Örgütü, yarınki kongre için halka araç yetiştiremiyor. Bütün ilçelerden yoğun katılımın olacağı kongre için HDP İstanbul İl Örgütü tarafından şu ana kadar 150’yi aşkın otobüs ilçelere yönlendirildi. 100’ü aşkın minibüs ve midibüsün de ilçelere gönderildiğini, ancak bunun da ihtiyaca cevap olamadığını belirten HDP’liler, 450 kadar ferdi aracın da mahalleler için tahsis edildiğini kaydetti.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, yarınki kongrenin klasik bir HDP kongresi olmadığını belirterek, “Savaş karşıtlığı, HDP’ye dönük siyasi baskıların deşifre edildiği ve binlerce insan ile birlikte sesimizi yükselteceğimiz bir kongre olacak. Herkesi tüm koşullarını zorlayarak Ankara’ya gelmeye davet ediyoruz” dedi.

Amed yola çıktı

Kongreye katılmak üzere bin 500’den fazla yurttaşın müracaat ettiği Amed’de 30’a yakın otobüs ayarlandı. Otobüslerin akşam saatlerine kadar partilileri Ankara’ya taşıyacağı belirtiliyor. Otobüslerin çıktığı Amed Terminali’nin etrafında zırhlı polis araçları konumlandı. Günlerdir kongre öncesi gözaltı furyalarıyla karşılaşan HDP’li yurttaşlar hiçbir baskının kendilerini kongreye gitmekten alıkoyamayacağını vurguladı.



Kongreye katılmak üzere yola çıkan yurttaşlardan Ömer Baran, tüm Kürtlerin mücadeleye sahip çıkarak Ankara’ya akması çağrısında bulundu. Baran, HDP’nin Türkiye’ye barış ve demokrasi getireceğini söyledi. HDP’nin eş genel başkanlarının tutuklu olmasına tepki gösteren yurttaşlar, eşit şartlarda siyaset yapma zemininin yaratılması için kongreye katıldıklarını ifade etti

Kaynak: MA
Editör: Haber Merkezi