VAN - ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Kayyumların kapattığı kadın ve gençlik merkezlerini yeniden faal hale getirmek için harekete geçen HDP’nin genç belediye eşbaşkanları, hapsedilmiş kadın ve gençlerin sözünü söyleyeceklerini dile getirdi.
HDP’nin genç belediye eş başkanları  MA / Müjdat Can'a konuştular; Olağanüstü Hal’in (OHAL) ilanından sonra çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kayyum atanan Demokratik Bölgeler Partili (DBP) belediyelerde kadın kurumları ve gençlik kültür merkezleri kapatıldı. 31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi(HDP) tarafından kayyumlardan alınan belediyeler, kapatılan kurumları yeniden faal hale getiriyor.


Bunun öncülüğünü ise belediyelerin genç kadın eşbaşkanları üstlendi. Muş Bulanık Belediyesi Eşbaşkanı Eylem Saruca ve Batman Bekirhan Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük, kadınların ve gençlerin taleplerine cevap olmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.


Batman’da Selis Kadın Danışma Merkezi, kadın müdürlükleri ve spor komplekslerinin kapatıldığını hatırlatan Bekirhan Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük, “Spor kompleksindeki kadın ismi alınarak karma yapıldı, kadınlar buradan koparıldı. Kadınlar, belediyenin bütün karar alma mercilerinden söküldü. Her yerde olduğu gibi Batman’da da araçlar emniyete ve diğer kurumlara tahsis edildi” dedi.


‘KADIN İNTİHARLARI ARTTI’ 


Çok sayıda kadın kurumu kapatıldıktan sonra Batman’da kadına yönelik şiddet ve intiharların arttığını vurgulayan Sönük, çünkü kadınların, sorunlarını anlatabileceği bir yer kalmadığını söyledi. Sönük, “Kadınlar, derdini anlatmak ve sorunu çözmek için gittiği yerlerde erkeklerle karşılaştı. Emniyete veya belediyeye gittiğinde erkekle karşılaştı. Yargı yoluna başvurduğunda yine aynı. Bu nedenle kadınlar çözümü intihar da buldu” diye konuştu.


‘KADININ İŞGAL EDİLEN YERLERİNİ GERİ AÇACAĞIZ’


Kadınlarla aralarındaki köprülerin kayyum döneminde yıkılmak istendiğine dikkat çeken Sönük, “Batman’da belediye bünyesinde o köprüyü tekrar inşa etmeye çalışıyoruz. Biliyoruz ki bir kadın aslında toplumun öğretmenidir. Kadının psikolojisi kötüyse o aile bir gelecek yaratamaz. Özellikle biz erkek tarafından işgal edilen yerleri tekrardan kadınlara teslim edeceğiz” ifadelerini kullandı.


‘GENÇLERİN TALEPLERİNE CEVAP OLACAĞIZ’


Kadınlara yönelik saldırının yanında kayyumun Kürtçe’ye ve gençlik kültür merkezlerine de saldırdığının altını çizen Sönük, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendi anadilimizi öğrettiğimiz kurum ve  kreşlerimiz kapatıldı. Gençlik merkezleri ve kültür merkezlerimiz vardı. Orada, enstrüman, Kürtçe ve İngilizce dil eğitimleri veriliyordu. Bahar Kültür Merkezinde, gençler sokağın kötü alışkanlıklarından kurtulup kendilerini burada var ediyorlardı. Ama kayyum bunları da kapattı. Gençler kaderlerine terk edildi. Ne yazık ki uyuşturucu, alkol gibi toplumun kültürünü öldüren maddelere yöneltildi. Kültür merkezimiz tekrar açılacak. Kurslarımızın bazıları başladı, bazıları da başlatılacak. Gençlerin talepleri doğrultusunda bir belediyecilik yapmak istiyoruz.”


‘HALK ARTIK BELEDİYEYE GİREBİLİYOR’ 


Halkın kayyum döneminde belediyeye gidemediğini ifade eden Bulanık Belediyesi Eşbaşkanı Eylem Saruca ise, ilçe halkının en çok bu durumdan şikayet ettiğini; ancak şimdi rahat bir şekilde belediyeye gelip gittiklerini söyledi. Diğer belediyelerde olduğu gibi kendi belediyelerinin de borç batağında olduğuna dikkat çeken Saruca, “26 bin nüfusa sahip bir belediyenin 172 Milyon TL borcu var. Alt yapı çalışması başlattıklarını ifade ediyorlar. Bu projeyi de bizim belediyemizden aldılar. Sadece İller Bankası onlara hibe çıkarmış, bu şekilde projeye başlamışlar” dedi.


‘102 PERSONELDEN SADECE 8’İ KADIN’ 


Bulanık’ta da kadın kurumlarının kapatıldığını belirten Saruca, “Kapatılmakla da kalınmamış, bu binada çalışan sosyolog kadın arkadaşımız işten çıkarılmış. Yine insanlar siyasi görüşleri nedeniyle ya işten atılmış ya da işe alınmış. Yaklaşık 102 personelin bulunduğu belediyede sadece 8 kadın var. İşe alımda öncelikle erkeklere yer verilmiş. Tamamıyla her şeyi siyasi bakış açısıyla yapmışlar. Yoksul vatandaşlarımıza ‘siz gidin bu görüştesiniz, bizim görüşümüzde değilsiniz’ gibi bir ayrıştırmaya gidilmiş” diye konuştu.


KADIN VE GENÇLİK ÇALIŞMALARI 


Kayyum tarafından kadın ve gençlik kurumlarına ait belediyenin birçok taşınmazının hibe edildiğini aktaran Saruca, öncelikli işlerinin bunları geri almak olacağını söyledi. “Bizim bütçemizle yapılmış ve tamamıyla kadına atfedilmiş bir yeri alıp sadece kendi yandaşlarının kurs yerlerine çevirmişler” diyen Saruca, yapacakları çalışmalara dair şunları söyledi: “O yerin tamamıyla bütün halka açık olmasını istiyoruz. Hangi kesimden olursa olsun bütün kadınlara açılmasını istiyoruz. Bir kesime hitap etsin istemiyoruz. Bunun için öncelikle o yerleri almak istiyoruz. Onun dışında bir gençlik merkezimiz var. Biliyoruz ki Bulanık’ta birçok genç var ve ciddi manada işsizler. Biz gençlik merkezimizi alıp gençler için sosyal aktivitelerin olacağı, gençlerin kendilerini geliştirebileceği eğitim destek yerlerine dönüştüreceğiz. Onun dışında nüfusumuz kadın müdürlüğü açmamıza olanak sağlıyor. Böylelikle eve hapsedilmiş kadınların toplumun içinde söz sahibi olmasını sağlayacağız. Bir pazar yerimiz var, hali hazırda kullanılmıyor. Burayı da kadın el emeği pazarı olarak açacağız.”

Editör: Haber Merkezi