ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Günkırı Belediye başkan adayı Hamza Özkan, Mezopotamya Ajansından, Selman Güzelyüz'e konuştu.

Özkan, seçilmesi halinde gerçekten şeffaf bir belediyecilik örneğini hayata geçireceğini söyledi. röportajın  devamında ise şunları dile getirdi ;

Tüm ülkeye örnek olacak bir belediyecilik yapacaklarını dile getiren HDP’nin Günkırı Belediye Başkan Adayı Hamza Özkan, yönetenler ile yönetilenler arasındaki tüm duvarları yıkacaklarını söyledi. Belde kadınlarının Eş Başkanı seçeceğini dile getiren Özkan, "Klasik belediyelerden olmayacağız" dedi.
Bitlis’in Güroymak (Norşin) ilçesine bağlı Günkırı beldesinde seçim çalışmalarının sonuna gelen Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Belediye Başkan Adayı Gazeteci Hamza Özkan, yönetenler ile yönetilenler arasındaki duvarları yıkacaklarını söyledi. Yaklaşık 5 bin nüfusa sahip beldenin 2014 sonrası yapılan 4 seçimde de HDP'ye yüzde 60 oy verdiğini dile getiren Özkan, 2 gün sonra yapılacak seçimlerden ezici bir oy oranıyla HDP'nin çıkacağını belirtti.


'DUVARLAR YIKILACAK, KARARLAR ORTAK ALINACAK'  


Günkırı'yı HDP’nin rengiyle boyayarak, ilkeleri ile yöneteceklerini dile getiren Özkan, seçilmesi halinde gerçekten şeffaf bir belediyecilik örneğini hayata geçireceğini söyledi. Özkan, “Bürokrasi ile halk arasındaki duvarları yıkacağız. Klasik belediyelerden olmayacağız. Halkımız belediyeye geldiğinde, başkanın kapısını çaldığında 'Başkan toplantıda', 'Başkan görüşmede' gerekçeleriyle karşılaşmayacak. Bu tavır ve anlayış halkı bezdirilmektedir. Biz bu duvarları kaldıracağız. Belediyenin kapıları açık olacak. İçeride kimlerle oturduğumuz, kimlerle sohbet ettiğimiz, kiminle toplantı halinde olduğumuzu halkımız görecek" diye konuştu.


KARARLAR HALKLA BİRLİKTE ALINACAK 


Belediye Meclisi toplantılarının, beldenin kanaat önderleri, kadın ve gençlik temsilcileri, öğrenci temsilcileri, cami imamları, mahalle temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve muhtarların katılımıyla halka açık bir şekilde yapılacağını dile getiren Özkan, "Meclisin karar altına alma aşaması tüm katılımcılarla ortaklaşarak, demokratik bir şekilde gerçekleştirilecektir. Gerçekten şeffaf belediyecilik hizmetini hayata geçireceğiz. Bu küçük beldenin belediyesi Halkın Belediyesi olacak ve tarihe ismini böyle yazacak” dedi.


EŞ BAŞKANI KADINLAR BELİRLEYECEK


Aday gösterildiği beldede kadın eş başkan adayının olmamasına da değinen Özkan, “Kadın eşbaşkanımızın seçimini belde halklarına bıraktık. Belediyeyi kazandığımız takdirde beldede yaşayan kadınlar kendi aralarında bir seçim yaparak kadın eş başkanımızı seçecek. Çünkü biz klasik belediyecilik anlayışını yürütmeyen bir partiyiz. Eş başkanlık modeli bizim ve partimizin kırmızı çizgisidir. Bu anlamda eş başkanlık modelimiz beldemizde de devam edecek” ifadesinde bulundu.


‘HALKIN İLGİSİ BİZİ MOTİVE EDİYOR’


Seçim çalışmaları boyunca karşılaştığı olumlu tepkilere vurgu yapan Özkan, şöyle devam etti: “Günkırı, giyimiyle, yaşamıyla, diliyle, düşüncesiyle orijinal bir Kürt yerleşimi. Asimilasyonun uğramadığı bir kent. Bu anlamda halkın partimize yaklaşımı bizi umutlandırıyor. Bizi motive ediyor. En son seçim olan 24 Haziran'da HDP bin 200 oy alırken, AKP, MHP, Demokrat Parti’nin toplam aldığı oy ise 337. Belediye Başkanı o sistem partilerinde olmasına rağmen. Belde halkımız partisine sahip çıkıyor. Biz bu seçimde gerçekten iddialıyız. Umutluyuz, halkımızın tercihini partisine kullanacağına, HDP ile bir ilki gerçekleştireceğine inanıyoruz. Şunu söyleyeyim biz kazanmışız. 1 Nisan'da annelerimizle birlikte mazbatalarımızı almaya gideceğiz.”


Özkan'ın, seçilmesi durumunda beldede hayata geçirmeyi planladığı projeleri şöyle:


* Günkırılı çocuk ve gençler için Eğitim Destek Evi inşa edileceğiz. Ortaöğretim öğrencileri için YGS, KPSS gibi sınavlara ücretsiz kaliteli, nitelikli hazırlık kursuları düzenleyip kütüphaneler kuracağız.


* Her branştan oluşacak eğitim kadrosu beldemizdeki atanamayan öğretmenlerden oluşacaktır.


* Eğitim alanında yaşanan eksikliklerin giderilmesi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın sorumluluklarını yerine getirmesi için kamuoyu oluşturacağız.


* Beldemize ait kamusal alanlarda üreteceğimiz tarımsal ürünlerden elde edilecek gelirin tamamını Günkırılı üniversite öğrencilerine burs olarak vereceğiz ve dar gelirli yurttaşlarımızla ihtiyaçları oranında adil bir şekilde paylaştıracağız.


* Anadilinde eğitim veren çocuk yuvaları, kreşler, atölyeler, kurslar, spor tesisleri, yüzme havuzları, yaz kampları ve eğitim merkezleri açacağız.


* Bitlis, Tatvan, Norşin’e okula giden öğrencilerimize ücretsiz servis imkanı sunacağız.


* Spor alanlarımızda voleybol, basketbol, hentbol, futbol, tenis sahaları inşa edeceğiz. Aynı zamanda Günkırı Amatör futbol takımımıza gereken desteği sunacağız.


* Kadına yönelik şiddeti durduracağız. Kadın sığınma evlerini arttıracağız. “ALO Şiddet” hattını etkinleştireceğiz.


* Kadınlara özgü park alanları inşa edeceğiz.


* Kadınlar için JIN/KADIN kart uygulamasını yaygınlaştıracağız.


* Belediye bünyesinde oluşturacağımız Kadın Birimleri öncülüğünde, kadınların evde el emeğiyle ürettikleri ürünleri belediye bünyesinde kurulacak pazar alanlarında aracı kuruma ihtiyaç duymadan satışa sunup, emeğinin karşılığını doğrudan alabilecekleri bir projeyi hayata geçireceğiz.


* Yaşlı ve bakıma muhtaç yurttaşlarımızın evlerde gerekli sağlık hizmetlerinden faydalanması sağlanarak, kişisel bakımları uzman kişiler tarafından yapılacaktır.


*  Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri amacıyla Halk Sağlığı Birimleri kuracağız. Toplumun sağlık sorunları ile ilgili araştırmalar yapacak, ilgili sağlık kurumları, odalar, sivil toplum örgütleri ve sendikalarla ortak çalışmalar yürüteceğiz.


* Gezici Sağlık Ekipleri ile mahalle ve köylerde sağlık taramaları ile içme suyu denetimlerini yaygınlaştıracak, anadilinde sağlık ve hijyen eğitimleri vermeye devam edeceğiz.


* Beldemizde özgü Tendur Festivalini tüm dünyaya tanıtacak bir görkemle yapacağız.


* Bir kültür merkezi inşa edip kültürel, sanatsal ve meslek edindirme kurslarından yurttaşlarımızın ücretsiz olarak yararlanmasını sağlayacağız.


* Kürtçe ve diğer anadillerinde tiyatro oyunları, masal anlatıcılığı, resim ve müzik gibi sanatların izlenebileceği kültür sanat faaliyetleri düzenleyeceğiz.


* Çok dilli kreşler, çok dilli masal kitapları, çok dilli çocuk oyunları, anadiliyle yazılmış resimli sözlüklerin olduğu, kurslar ve kütüphaneler gibi kültürel projeleri yeniden hayata geçireceğiz.


* Belediyemiz bünyesinde her alanda istihdam edilecek emekçileri ayrım yapılmaksızın eşit bir şekilde yaklaşıp uzmanlık alanlarına göre belirleyeceğiz.


* Büyükbaş hayvancılık ve manda yetiştirme ile ilgili örnek çiftlik kurarak halkın bu yönde gelişmesini sağlayacağız.

* Beldemizin işsizlik sorununu yeni istihdam alanları oluşturarak çözeceğiz.”

KAYNAK :

MA / Selman Güzelyüz
Editör: Haber Merkezi