VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” sloganıyla Van'da buluşan HDP'nin kadın PM üyeleri, eşbaşkanlık sisteminden asla vazgeçmeyeceklerini belirterek, “Asla o çizgiyi aşmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.
MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Van’da buluşan kadınlar, "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir" diyerek seslerini yükseltti. HDP'nin kadın Parti Meclis üyeleri Muazzez Töre, Adalet Aydın, Berna Çelik ve Gülay Bilici, eşbaşkanlık sisteminden asla vazgeçmeyeceklerini ve savunmaya devam edeceklerini söyledi.


‘EŞİTLİĞE SAVAŞ AÇTILAR’


Eşbaşkanlığın dünyada kadın-erkek eşitliğini esas alan tek sistem olduğunu söyleyen HDP Parti Meclis Üyesi Muazzez Türe, HDP’deki eşbaşkanlık sistemiyle kadınların politika yapmalarının önünün açıldığını belirtti. Türe, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir. Asla o çizgiyi aşmalarına izin vermeyeceğiz. Kayyum atama, kadın haklarına ve siyasetine karşı yapılan bir saldırıdır. AKP iktidarı, kadın erkek eşitliğini ortadan kaldırmak için savaş açmıştır. Parti tüzüğümüzde eşbaşkanlık sistemi yer alıyor. Yerellerde ve karar aşamalarında kadın bu sistemle söz sahibi oldu” dedi.


HDP’NİN DÜNYAYA ARMAĞANI


HDP PM Üyesi Adalet Aydın, eşbaşkanlık sistemiyle gurur duyduklarını ve eşbaşkanlık sisteminin Türkiye, Ortadoğu ve dünyaya model olduğunu belirtti. Aydın, kadın ve erkeklerin eşit sayıda temsil edilmesi ve hayatın her alanında eşit derecede söz sahibi olması gerektiğini söyledi. Aydın, “Eşbaşkanlık bunun için kurulmuş bir sistemdir. Örnek alması gereken bir sistemdir. Bu sistemi kabul etmeyenler, kadını eve hapsetmeye çalışan ve kadın üzerine tahakküm kurmak isteyenlerin zihniyetidir. Kadın mücadelesi için simgeleşmiş bir sistemi biz kanımızın son damlasına kadar savunmaya devam edeceğiz. Saldırılar bizi daha da güçlendirecek. Eşbaşkanlık sistemini kurumsallaştıracağız. Bu dünyaya partimizin bir armağanı ve kazanımı olacak” dedi.


KADIN MÜCADELESİNİN ZİRVESİ 


Yıllardır özgürlük mücadelesi yürüten ve alanlarda çalışan kadınların zirve noktasının eşbaşkanlık sistemi olduğuna vurgu yapan HDP PM Üyesi Berna Çelik ise, şunları söyledi: “Devlet, kadınları tekrardan geri çekmeye dönük eşbaşkanlık sistemini hedef aldı. Meşru alanlarda siyasetimizi yürütmeye devam edeceğiz. Tüm kadınlar eşbaşkanlığı sahiplenecektir. Eşbaşkanlık uygulamasına yönelim, kadınların yürüttüğü mücadeleyle elde ettikleri kazanımları hazmedememe noktasıdır. Bu kazanımlarımızı hiçbir zaman geri vermeyeceğiz. Eşbaşkanlık mor çizgimizdir. Emek ve bedel vererek kazanmış olduğumuz bu eşbaşkanlık sistemini hiçbir zaman kaptırmayız.”


KADIN KAZANIMLARI HEDEF ALINDI


Kayyum atamalarıyla birlikte ilk olarak kadın kazanımlarının yok edilmeye çalışıldığını söyleyen HDP PM Üyesi Gülay Bilici de, yıllardır verdikleri kadın mücadelesine devam edeceklerini belirtti. Bilici, “Değil kayyum ne gelirse gelsin yüzyıllardır verdiğimiz mücadelemize devam edeceğiz ve eşit olarak bu ülkede eşbaşkanlığı var etmek için elimizden geleni yapacağız. Kayyum atayan devlet aklı, kadını evde oturan, çocuk doğuran ve sistemden uzaklaştıran bir yapıya sahip olduğu için de kadınların sistemde, siyasette söz haklarını kendilerini var etmelerini engellemek için yaptığı bir düzendir. Biz bu düzene karşı susmayacağız, kabul etmeyeceğiz.”
Editör: Haber Merkezi