ÖZGÜR MANŞET / M.EMİN DEMİR

AKP’lilerin dahi kazanmayı “mucize” olarak değerlendirdiği Mardin’de, 31 Mart yerel seçimlerinde HDP’nin oylarını artırarak, Mardin’den açık arayla birinci çıkması bekleniyor. Midyat’ta da iddialı olan HDP’nin “AKP-MHP’ye kaybettirme” stratejisi tutarsa Mardin’de AKP sıfırlanacak

31 Mart yerel seçimlerine saatler kala 400 bin civarındaki seçmenin oy kullanacağı Mardin’de Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 11 belediyenin başkanları ile meclis üyelerli belirlenecek. Kentte 2014 yerel seçimlerinde önemli ilçelerden biri olan Midyat ve en küçük ilçe konumunda bulunan Yeşilli AKP tarafından yönetilirken, diğer ilçeler olan Kızıltepe, Nusaybin, Artuklu, Mazıdağı, Derik, Savur, Dargeçit ve Ömerli DBP tarafından yönetiliyordu. Ancak 2016 yılında hayata geçirilen kayyum uygulamaları ile birlikte DBP’nin yönetiminde olan 8 ilçe ile birlikte Büyükşehir Belediyesi AKP tarafından kayyum yönetimlerine devredildi.

31 Mart yerel seçimlerine kayyum yönetimlerinin gölgesinde gidilen Mardin’de iddialı olan partiler ise, HDP ve AKP olarak dururken, AKP yönetiminde olan Midyat ve Yeşilli dışındaki ilçelerde sürpriz beklenmiyor. HDP’nin 2014 yerel seçimlerine göre daha yüksek bir oy ile alması beklenen büyükşehir belediyesi ve 8 ilçe belediyesinin yanında Midyat’ta Osman Demirci ve Havva Balcı gibi güçlü iki aday gösteren HDP’nin Midyat’ı kazanmaya ilk defa bu kadar yakınlaştığı konusunda herkes hemfikir. Yine Midyat’ta AKP’liler arasında yaşanan gerilimlerin de HDP’nin kazanmasında etkili olacağı konuşuluyor. DBP yönetiminde olmayan bir diğer ilçe Yeşilli’nin de sürpriz yapması bekleniyor. HDP Yeşilli’de aday göstermedi. Türkiye’nin batısı ile Kürt kentlerinin birkaçında hayata geçirdiği “AKP-MHP’ye kaybettirme” stratejisi ile hareket eden HDP, Yeşilli’de de hayata geçirdiği bu strateji ile seçmenine AKP-MHP karşısında en güçlü aday olan Saadet Partisi adayı Enver Sağlam’ı destekleme çağrısında bulunuyor. Çıkacak sonuçlarda HDP’nin stratejisi sonuç verirse AKP’ye Mardin’deki belediyelerin tamamından el çektirilerek, AKP’nin Kayyum uygulamalarına da ciddi bir cevap olacak.

AKP’nin büyükşehir belediyesinde iddiasının olmadığı kentte her ağızdan duyulduğu gibi sokaklardan ve bilboardlardan da rahatlıkla anlaşılabiliyor. Hemen her sokağında bilboardlarda HDP’li belediye başkan ve eşbaşkan adaylarının fotoğraflarının bulunduğu Mardin sokaklarında AKP’nin bilboardlarında ise, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafları bulunuyor.





Zaten pek tanınmayan bir isim olan AKP Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Vejdi Kahraman, bilboardları Erdoğan’ın süslemesi nedeniyle kentte tanınma ihtimalini de kaçırmış durumda.

AKP’LİLERE GÖRE AKP’NİN KAZANMASI ‘MUCİZE’

AKP’nin 2014 yerel seçimlerinde de Büyükşehir Adayı olan Kahraman’ın seçilmesini AKP’li seçmen de “mucize” olarak değerlendiriyor. Kentin en işlek caddesi Vali Ozan Caddesi’nde Karayolları Parkı’nın yanında kurduğu Kebapçı tezgahında seçime dair sorularımızı cevaplandıran AKP’li seçmen Şahin Elban, “Büyükşehir’i Ahmet Türk alır. Artuklu’yu belki AKP” diyor.

Şahin Elban




AKP Adayı Kahraman’ın kentte tanınmadığını sözlerine ekleyen Elban, AKP adayının esnaf ziyaretini “Abi valla dün buraya gelmişti. Biz kim olduğunu hangisi olduğunu bile anlamadık. Kimse tanımıyor ki. Niye versin millet. Biz AKP’liyiz. Ona vereceğiz ama kimdir bilmiyoruz” sözleri ile aktarıyor. Erdoğan’ın sürekli kayyumların “hizmetlerinden” söz ettiğini hatırlatarak, AKP’nin “hiç mi kazanma ihtimali yok” sorusuna “Valla mucize olur” sözleri ile değerlendiren Elban, Artuklu ilçesi için de “Abo’yu (AKP Artuklu adayı Abdulkadir Tutaşı) insanlar seviyor” diyor. Bu sırada söze giren ve AKP’li olduğunu dile getiren Bedir Anlayışoğlu da, Büyükşehir için AKP’nin kazanma ihtimali olmadığını belirtirken, Artuklu ilçesi için de “Abo kazanabilir ama o da güçlü ailelerle kavgalı. Sanki protesto edecekler. İşi zor. Kabalalılar beyaz oy diyorlar” diye aktarıyor. Anlayışoğlu, Büyükşehir için belirleyici olanın Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerinden gelecek oylar olduğunu da belirtiyor. Her iki ilçede de HDP’nin yüzde 80’lerde oy aldığını da ekleyelim.

‘İNSANLAR BOMBA GİBİLER, BÜYÜK BİR ÖFKE VAR’

Abdulvahap Eren




Seçim öncesi başlayan ancak bitmek bilmeyen yol çalışmaları nedeniyle çamur içinde kalan Kızıltepe’de görüştüğümüz taksici Abdulvahap Eren, sorular karşısında önce tedirgin olsa da bir süre sonra kayyum uygulamalarını anlatmaya başlıyor. AKP’nin Mardin’de daha önce aldığı ilçeleri de kaybetme riski olduğunu belirten Eren, HDP’nin oyunun eksilmediğini aksine arttığını dile getiriyor. Kayyum uygulamalarının halkta büyük öfke yarattığını sözlerine ekleyen Eren, “Kayyum geldiğinden beri hiçbir şey yapmadı. Eskiden elimizi kolumuzu sallayarak gittiğimiz belediyede şimdi turnikelerden geçmek zorunda kalıyoruz” diyor. Halkın sessiz olduğunu da belirten Eren, “Bakma insanların sessizliğine, birikmiş bir şey var. İnsanlar bomba gibiler her an patlayacak gibiler. Büyük bir öfke var” diye ekliyor.

‘HALK HDP’DEN VAZGEÇMEZ’

Erdoğan’ın sürekli kayyumların yaptığı yollardan bahsettiğini hatırlattığımız Eren, “Bizim yolumuz önceden de vardı. Şimdi bu yapılana yol mu diyorlar” diye ekleyerek, “Bir tek suyumuzu düzelttiler. O da zaten DBP döneminde yapılmaya başlamıştı. Sadece tamamladılar” diyor. HDP’nin büyük bir farkla Mardin’deki belediyeleri alacağını belirten Eren, “yeniden kayyum atanması” tehdidine karşı da şöyle devam ediyor: “Atasınlar. Kayyum atayınca ne olacak. Halk yeniden HDP’yi seçer. Yine atasalar yine HDP’yi seçer. Sonuna kadar kayyum atayıp dursunlar. Halk HDP’den vazgeçmez. Bize yoksunuz da diyorlar zaten. Ne olacağımızı biz de bilmiyoruz.
Editör: Haber Merkezi